U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Kwikstraat: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Kwikstraat''' is een vroegere benaming voor de Lindenlaan in Deurne. De naam ''Kwikstraat'' werd tussen 1900 en 1930, ook in officiële documenten zoals b…')
 
Regel 1: Regel 1:
 +
[[Bestand:Zanden vd 1.jpg|350px|thumb|Advertentie [[Hendrikus Josephus van der Zanden (1890-1966)|Harrie van der Zanden]] in de  Kwikstraat.]]
 
'''Kwikstraat''' is een vroegere benaming voor de [[Lindenlaan]] in [[Deurne]].
 
'''Kwikstraat''' is een vroegere benaming voor de [[Lindenlaan]] in [[Deurne]].
  

Versie van 3 dec 2017 13:22

Advertentie Harrie van der Zanden in de Kwikstraat.

Kwikstraat is een vroegere benaming voor de Lindenlaan in Deurne.


De naam Kwikstraat werd tussen 1900 en 1930, ook in officiële documenten zoals bouwvergunningen en bevolkingsregisters, dikwijls gebruikt. De vroegste vermelding is in een notariële akte van 1 juni 1898 bij de verkoop van een aantal akkers aan de Kwikstraat.

In 1930 had het gemeentebestuur bij de officiële vaststelling van een aantal straatnamen de naam Kwikstraat, zoals die sinds 1900 tamelijk algemeen was ingeburgerd, willen gebruiken. Waarom het gemeentebestuur, en trouwens ook de straatbewoners zelf, uiteindelijk hiervoor toch niet hebben gekozen is onduidelijk, misschien heeft het te maken met de bijnaam Kwik die aan een bepaalde Deurnese familie (Manders) gegeven werd en was de negatieve associatie hiermee voldoende reden om die naam te laten vallen.

Enige tijd heette de straat ook nog Nieuwstraat maar uiteindelijk werd het toch Lindenlaan, Trouwens ook tegen díe naam had het college wel zijn bedenkingen:

De naam Lindenlaan is zeer allerminst van toepassing, omdat bij een laan moet worden gedacht aan twee rijen boomen en er dus geen sprake kan zijn van een laan.

Toch kregen de bewoners bij raadsbesluit van 7 november 1930 hun zin en werd de naam Lindenlaan aangenomen.