U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Landbouwclub Deurne's welstand

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Landbouwclub Deurne)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Al jaren vóór de oprichting van de Boerenbond Deurne was de coöperatieve gedachte bij de Deurnese boeren aanwezig in de vorm van de Landbouwclub Deurne's welstand die ook wel als "Landbouwclub Deurne en omstreken werd genoemd.


Uit een publicatie in het Algemeen Handelsblad blijkt dat de Landbouwclub Deurne en omstreken reeds in 1872 actief was. Jan Nicolaas Servaas was in dat jaar penningmeester van die vereniging. Hij ijverde voor lage transportkosten bij de aankoop van Amsterdamse stadsdrek. Jacob Timmerhans van Abcoude kocht het stadsvuil namens deze club in.

De (bestuurs)leden Hendrikus Wijnans (1823-1911), (vice-voorzitter), Jan Samuel de Martines (1838-1926) (penningmeester), Louis de Martines (1839-1925) (secretaris) en Johannis van den Heuvel (1834-1910) namen namens de Landbouwclub op 15 juni 1896 zitting in het oprichtingsbestuur van de Boerenbond Deurne.

Dat na de oprichting van Boerenbond Deurne de landbouwclub Deurne's Welstand actief bleef blijkt ondermeer uit de jaarvergadering die nog in 1911 door deze vereniging gehouden werd in de herberg van Paulus Hoefnagels. Voorzitter was toen nog de hoogbejaarde Hendrik Wijnans. Vanwege zijn leeftijd moest hij zich laten vervangen door het bestuurslid P. Kanters. De landbouwclub was in 1911 nog niet aangesloten bij een overkoepelende organisatie, wel werd in genoemd jaar overwogen om zich aan te sluiten bij Noord-Brabantse Maatschappij van Landbouw of een andere landbouwbouworganisatie. In 1911 was Louis de Martines nog steeds secretaris. Er werd in dat jaar door Deurne's Welstand voor 1500 gulden aan voeder en meststoffen verhandeld.