U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Landbouwverslag 1878

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 7 mei 2023 om 09:23 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|300px|<small>foto collectie Ties Vinken</small> Het '''landbouwverslag 1878''', dat op 4 juli van dat jaar werd ingestuurd door de burgemeester van Deurne en Liessel, na een verzoek daartoe op 28 juli 1878, luidde als volgt: #De rogge staat over het algemeen gunstig en belooft meer dan een middelmatigen oogst #De haver staande op hoogere gronden zal ongetwijfeld even zeer een rui...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
foto collectie Ties Vinken

Het landbouwverslag 1878, dat op 4 juli van dat jaar werd ingestuurd door de burgemeester van Deurne en Liessel, na een verzoek daartoe op 28 juli 1878, luidde als volgt:

  1. De rogge staat over het algemeen gunstig en belooft meer dan een middelmatigen oogst
  2. De haver staande op hoogere gronden zal ongetwijfeld even zeer een ruim beschut opleveren, echter die welke op lagere percelen is gezaaid belooft op het oogenblik niet veel, doch deze kan zich bij gunstig weer nog herstellen
  3. De zandboekweit geniet de laatste dagen minder gunstig weer en laat nog al te wenschen over. Deze vrucht is zeer gevoelig voor de weersgesteldheid en omtrent den opbrengst derzelve is mitsdien moeijelijk vooraf iets met eenige zekerheid te zeggen.
  4. Door het aanhoudend regenen is er bijna niet kunnen worden gebrand zoodat er zeer weinig veenboekweit is gezaaid en deze nog na den gewonen tijd is bewerkt geworden, waarom daarvan weinig wordt verwacht.
  5. De aardappelen voornamelijk op de laag liggende gronden zijn ten gevolge van het overtollig regenen zeer onregelmatig en onvolledig uitgekomen. evenwel zijn ze over het algemeen bevredigend bijgekomen en laten eenen middelmatigen opbrengst van zich wachten, indien de gewone ziekte achterwege blijft.
  6. Behoudens eene geringe oppervlakte in vergelijking bij het geheel hebben de hooilanden eenen buitengewonen oogst opgeleverd. Die geringe oppervlakte zijn zeer laag gelegen percelen waarop het gras door het vele water is verzoerd.
  7. De toestand van den veestapel was bevredigend, door het ruim gewin van veevoeder durven wij vooruitgang daarvan tegemoet zien. Aanstekelijke of andere ziekten hebben zich daarbij niet vertoond.

Afgaande op bekomene inlichtingen vermeen ik dat vorenstaande opgaven met geringe afwijkingen tevens de verwachtingen van den oogst der omliggende gemeenten in 1878 aangeven.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. RHCe toegang 13180 Gemeentearchief Deurne inv.nr. 19/15 Uitgaande brieven van de burgemeester, brief nummer 1951, niet is vermeld naar welke persoon of instantie het rapport werd verstuurd.