U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Leonardus Swinkels (1738-1815)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leonardus Swinkels
Persoonsinformatie
Volledige naam Leonardus Swinkels
Geboorteplaats Helmond
Geboortedatum 20 augustus 1738
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 5 februari 1815
Beroep(en) pastoor van Deurne

Leonardus Swinkels (1738-1815) was pastoor van de oude parochie van Deurne van 1780 tot aan zijn dood.


Hij werd geboren in Helmond in de Molenstraat. Zijn ouders waren de koopman Jan Swinkels (Helmond 1706-1781 Helmond) en Marianna Donckers (Gemert 1709-1781 Helmond). Zij huwden voor schepenen van Helmond op 9 december 1736. Het waren gegoede burgers.

Leonardus Swinkels studeerde aan de latijnse school te Gemert en vervolgens te Douai. Hij werd in 1763 tot priester gewijd. Niet lang daarna werd hij preceptor (leraar) aan de latijnse school in Gemert.

Hij werd in 1771 benoemd tot pastoor te Wintelre.

In 1780 ontving hij zijn aanstelling tot pastoor van de Sint-Willibrordusparochie (Deurne), en als zodanig werd hij op 11 juli van dat jaar door de Staten-Generaal toegelaten.

Hij maakte in Deurne de woelige tijd van de patriotten, de overgang van de kerk naar de katholieken en de Franse tijd mee.[1] In de beide Reizen door de Majorij komt pastoor Swinkels er niet te best af. Hij wordt daar onder meer genoemd een domme, bijgeloovige, lompe kaerel, een stomme bijgeloovige kerkbaas.

Swinkels was een eenvoudige goedhartige dorpspastoor, die het wel met zijn parochie meende en er veel voor heeft gedaan. Nadat hij zijn schuurkerk, in zoverre de plakkaten zulks toelieten, inwendig een beter aanzien had gegeven, bouwde hij in 1790 een flinke fraaie pastorie, later Landzicht genaamd. De naasting der kerken bracht voor Deurne mede, dat op 25 november 1801 de grote kerk door de katholieken in gebruik genomen kon worden, nadat zij door pastoor Swinkels voorzien was van prachtig meubilair, afkomstig van kloosters uit Oostenrijks Gelderland.

Swinkels was de oud-oom van mgr. J.B. Swinkels, bisschop van Amorium i.p.i. (zie Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek dl. VI, kol. 1271).

Zie ook: Pastoors van de parochie Deurne en het artikel over de Generaliteitsperiode.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • H.N. Ouwerling - Leonardus Swinkels - in: Nieuw Nederlands Biografisch Woordenboek deel VII kol. 1195 (1927)
  • F.J. van Maasakkers in zijn boekwerk Swinkels, Soerendonk 12 april 1983 (blz. 53).
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Over de patriottische woelingen in Deurne zie men de Voorlezing over de Patriotten in de Meierij in 1787 en 1788, gehouden door Mr. C.C.N. Krom en verschenen in de Handelingen van ’t Provinciaal Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen in Noord Brabant.