U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Magarita Geven (1731-1808)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Margaretha van Munster)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Magarita Geven
Persoonsinformatie
Volledige naam Magarita Geven
Roepnaam Margo
Doopdatum 16 oktober 1731
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 16 december 1808
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Evardus Peters (1737-1813)]]
Beroep(en) landbouwster

Magarita (Margaretha, Griet, Margo) Geven (van Munster) is een Deurnese landbouwster met een nog mysterieuze herkomst.


Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

De identiteit van Margo is nog ten dele met raadselen omgeven. Zij komt in verschillende bronnen voor met de namen Van Munster, Geeven, Munsters en Berkers. Een zekere Margaretha Geven, gedoopt in Deurne in 1730, is aantoonbaar iemand anders. Ook binnen de familie Munsters, ook genoemd Van Munster, komt niemand voor die direct met haar geïdentificeerd kan worden. Zeer waarschijnlijk werd zij op 16 oktober 1731 te Stiphout gedoopt als dochter van Joannes Geven en Joanna Jan Hendrix. Haar vader Joannes (Jan) Geven was afkomstig uit Deurne. Interessant is de naam van de doopmeter van Magarita: Anna Noije.

Dat voert ons naar de potentiele herkomst van vader Joannes. Eduardus Scheepers alias Munsters, wel genoemd Gevert Jan, kreeg met Anna Nooijen drie buitenechtelijke kinderen, onder wie Joannes (1707). Mogelijk werd hij naar zijn vader Geven genoemd en was zijn moeder Anna meter van zijn dochter Magarita.

Een identificatie via het bezit van Margo lijkt verder lastig, omdat de koppeling die Meulendijks in zijn studie over het Derp maakte, mogelijk niet klopt. We zien in het artikel over echtgenoot Evardus Peters dat het echtpaar Roijackers-Geven de boerderij in 1804 al bezat, terwijl de koppeling die Meulendijks legde zou betekenen dat een andere familie de boerderij in 1803 al bewoonde. Bovendien geeft hij voor de periode-Roijackers een andere perceeloppervlakte dan voor de vroegere eigenaren. Vermoedelijk is daar dus een foutieve koppeling gelegd.

Huwelijk[bewerken | brontekst bewerken]

Margo huwde op 13 februari 1763 in de rooms-katholieke kerk te Helmond met Evardus Peters, (Helmond 30 augustus 1737 - Deurne 7 december 1813), zoon van Arnoldus Rooijakkers en Catharina van Baeckel. Zij kregen samen zes kinderen.