U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Martinus Josephus Leenders (1900-1939)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martinus Josephus Leenders
Persoonsinformatie
Volledige naam Martinus Josephus Leenders
Geboorteplaats Helmond
Geboortedatum 12 maart 1900
Overl.plaats Venray
Overl.datum 15 april 1939
Partner(s) Johanna Maria Aarts (1902-1975)
Beroep(en) arbeider
Bidprentje NBA man
NBA vrouw

Martinus Josephus Leenders (1900-1939) was een van de vele oorlogsslachtoffers uit de gemeente Deurne.


Hij werd bij zijn geboorte ingeschreven als Martinus Josephus Teunissen. Maar bij het huwelijk van zijn moeder Hendrika Teunissen (1868-1953) en Willem Leenders (1863-1936) op 9 mei 1908 in Deurne werd hij erkend, en heette vanaf die dag Martinus Josephus Leenders. Hij groeide op aan de Lagekerk A.488.

Martinus huwde op 30 april 1938 in Deurne met Johanna Maria Aarts, (Deurne 1 februari 1902 - Deurne 16 mei 1975), de oudste dochter van de landbouwer Cornelis Aarts (1864-1954) en zijn tweede vrouw Gerardina Aarts (1871-1931). Uit dit huwelijk werd een kindje geboren:

  1. levenloos kindje, (Deurne 17 maart 1939).

Onfortuinlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Een maand na de geboorte van het levenloze kindje, om precies te zijn op zaterdag 15 april omstreeks 11 uur was Martinus aan de weg Venray - Deurne, nabij de Kraaienhut aan de Langstraat onder leiding van de genie uit Utrecht met een aantal andere arbeiders uit Deurne ter plaatse behulpzaam bij het leggen van mijnen. De voormobilisatie 1939-1940 was toen al een feit. Door nog onopgehelderde oorzaak kwam een reeds in de grond geplaatste mijn tot ontploffing. Martinus Leenders stond op het moment van de explosie boven de plek waar de mijn was geplaatst en werd daarbij op slag gedood. De slag was zo hevig dat de uit vijf arbeiders bestaande groep, die in de nabijheid werkte, door de hevige luchtdruk tegen de grond werden geslagen. Deze arbeiders liepen geen noemenswaardig letsel op. Het lichaam van Martien Leenders werd vreselijk verminkt. Onmiddellijk na het ongeval werd de gehele omgeving afgezocht naar overblijfselen welke tot op grote afstand van de plaats van het ongeval werden gevonden. Het horloge van Martinus werd eveneens gevonden en wees de tijd aan van kwart voor elf aan. daar wordt de foutieve voornaam Martinus Jacobus van de overlijdensakte gebruikt.</ref>

Het stoffelijk overschot van Martinus Leenders werd per auto naar het ziekenhuis overgebracht. Maandagavond 17 april 1939 werd hij begraven waarbij kapelaan Lam, tevens hulpaalmoezenier van het in Deurne gemobiliseerde 27e Regiment Infanterie, in de dienst voor ging. Verscheidene kransen dekten de baar en in de begrafenisstoet bevonden zich militaire en burger autoriteiten.[1]

Hij werd begraven op het kerkhof van Deurne-centrum.

Tweede ontploffing[bewerken | brontekst bewerken]

Nabij de plaats van het ongeval passeerde de knecht van landbouwer Swinkels met paard en kar. Door de geweldige slag bij de ontploffing werd het paard schichtig en was niet meer in bedwang te houden zodat het op hol sloeg. Het paard holde de Peelweg op en de kar kwam in aanraking met een mijn welke eveneens ontplofte. Kar en paard werden een tiental meter in de lucht geworpen. Het paard werd daarbij ernstig gewond.

Zie ook de website: Deurnese oorlogsslachtoffers. [2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In het fotoarchief van heemkundekring H.N. Ouwerling bevindt zich foto 25.008, afkomstig uit het archief van 27 RI staflid Roelf Simon Lanting (1907-1993), die waarschijnlijk gemaakt is tijdens de afscheidsdienst.
  2. Hier word de foutieve voornaam Martinus Jacobus van de overlijdensakte gebruikt.