U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Militaire parade op de Markt in Deurne (30 april 1940)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Digitaal Krantenarchief Deurne (overleg | bijdragen) op 12 okt 2023 om 10:07
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Links kapelaan Lam en uiterst rechts (met helm) Abram Lize (Bram) van der Maas na de militaire parade op de Markt van Deurne. Foto ter beschikking gesteld door Josina M. van der Maas Pound Ridge NY USA


Tijdens de Mobilisatie 1939-1940 werd er op dinsdag 30 april 1940, voor de tweede keer op rij, op de Markt in Deurne een militaire parade gehouden die gadegeslagen werd door diverse plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders en veel publiek.


Op zaterdag 27 april 1940 liet de commandant van het 27e Regiment Infanterie, de reserve-luitenant-kolonel F.N.F. van der Schrieck vanuit zijn hoofdkwartier in De Romeijn aan burgemeester Lambooij van Deurne weten dat op dinsdag 30 april 1940, ter gelegenheid van de verjaardag van prinses Juliana, de in Deurne en Zeilberg gelegerde troepen aan een inspectie onderworpen zouden worden.

Deze inspectie werd die dag om 11:30 uur gevolgd door een parade van de troepen op de Markt in Deurne. De militaire parade werd afgenomen door burgemeester Lambooij en commandant Van der Schrieck . Voor andere autoriteiten en plaatselijke hoogwaardigheidsbekleders werd een plaats aangewezen op het trottoir vóór het gemeentehuis. De Oranjevereniging Deurne had de ingezetenen aangespoord te vlaggen en velen hadden aan dit verzoek gevolg gegeven.

Geïnteresseerde Deurnenaren, opgesteld langs de route, konden de voorbijtrekkende militairen eveneens aanschouwen. De imposante plechtigheid werd besloten met het spelen van het Wilhelmus. Later op de avond gaf er een muziekcorps een concert op de Markt, waarvoor veel belangstelling was.

Amper tien dagen na de militaire parade op de Markt brak de Tweede Wereldoorlog uit en moesten de troepen zich na dertien maanden uit Deurne terugtrekken[1].

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

27-4-1940 Nieuw adm. archief Deurne inv.nr. 40/35

Referenties
  1. De ontberingen die velen van hen daarna moesten meemaken zijn te lezen in het boek: Terugtocht uit de Peel