U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Molenhuisweg 7

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voormalig molenaarshuis
Molenhuisweg 7.molenhuis.JPG
met onderkelderd woongedeelte
Locatie Molenhuisweg 7, Vlierden
Start bouw vermoedelijk 17e eeuws
Gereed 1766
Monument status Rijksmonument
Linker zijgevel maart 1979
foto Loek Tangel (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Rechter zij- en achtergevel 1979
foto Loek Tangel (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Op het adres Molenhuisweg 7 in Vlierden staat nabij de Baarschot het in 1766 gebouwde molenhuis, dat de status van rijksmonument heeft.


Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

De Vlierdense molenaar Johannes Janssens liet in 1766 het oude molenhuis afbreken en het huidige bouwen. Het nieuwe gebouw zou hem destijds wel 2000 gulden gekost hebben. Ook liet hij in dat jaar een nieuwe herberg bouwen.[1] Molenaar Janssens was niet geliefd onder de Vlierdenaren omdat hij te hoog maalloon zou nemen. Dit leidde op 31 mei 1767 zelfs tot een slaande ruzie met Jacob Dirk Jacobs. Janssens vertrok daarna naar Gogh en verpachtte molen en molenhuis aan zijn stiefzoon Jan Goort Smits.

Dricus Fransen[bewerken | brontekst bewerken]

In het begin van de 20e eeuw woonde in het molenhuis, samen met zijn ouders en zussen, de later bekende Vlierdense dorpsfiguur Dricus Franssen. Het huis was toen eigendom van de familie De Maurissens.

Kraakpand[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 28 juli 1979 diende het molenhuis, dat een tiental jaren daarvoor door de Waterleidingmaatschappij Oost Brabant was aangekocht van Jan Hikspoors, nog een half jaartje als onderkomen voor drie krakers; Corneil Nies, Mathieu van de Manakker en Elly Martens. De Waterleidingmaatschappij had middels een aangetekende brief gedreigd gerechtelijke stappen te zullen ondernemen om de kraak te beëindigen. Wij zijn dakloos en we gaan er niet uit!, was de reactie van Corneil Nies, een van de krakers. Tevens verweet hij de gemeente, het kunstmatig laten verkrotten van het historische pand, door het laten weghalen van de stutbalken.

Op 26 februari 1980 werd het molenhuis, dat door de krakers en Sympathisanten stevig was vergrendeld, via een geforceerde achterdeur binnen gevallen door politie en na enig verzet ontruimd en van onder tot boven leeggehaald. Wat volgde was een gesprek dat door burgemeester Van Genabeek was toegezegd met betrekking tot het heersende woonruimte probleem.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Joep Coppens - "Timmermanswerk" in: D'n Uytbeyndel nr. 6 (najaar 1984) blz. 36-40.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Volgens verklaring op 8 mei 1767 door de buren Peter Thielen en Jan Jansen Verbaarschot