U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Omroeper

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Digitaal Krantenarchief Deurne (overleg | bijdragen) op 29 feb 2024 om 08:51
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De bekende afbeelding van de Sint-Willibrorduskerk in Deurne uit 1738. Rechts van de kerk was het zogenaamde gebodenhuisje en links op de afbeelding is ook de "Kaak" nog goed te zien. Afbeelding: J. de Beijer. Foto: collectie gemeente Deurne.

Deurne kende in de periode 1941-1946 een officiële dorpsomroeper.


Vroeger werden officiële berichten voorgelezen door de vorster of dorpsdienaar en daarna aangeplakt in het zogenaamde gebodenhuisje. Ging het om belangrijke berichten zoals dagvaardingen die het hele dorp diende te weten dan gebeurde dat "bij klokkenslag".
Rond 1900 gebeurden de afkondigingen van gemeentewege door de veldwachter op zondagochtend na de kerkdiensten tussen 11 en 12 uur. Hij moest de berichten niet alleen opplakken, maar ze ook voorlezen. Veel was het niet wat afgekondigd moest worden want meestal was hij binnen een kwartier klaar met zijn taak.[1] De Klepperman had ook tot taak mensen bij bepaalde gelegenheden te wekken, bijvoorbeeld met Kerstmis voor de nachtmis, de straatlantaarns aan te steken en te doven. Met een laddertje op zijn schouder en een oliekruik in de hand maakte hij dan "zijn ronde".[2]

In 1941 werd er in Deurne een gemeentelijke omroepdienst in het leven geroepen.[3] De dorpsomroeper kende drie routes:

  1. kom van Deurne
  2. tevens Zeilberg, Sint-Jozefparochie en Walsberg
  3. tevens Vlierden.

Als officiële dorpsomroeper werd Willem Pluijm van de Liesselseweg in 1941 aangesteld. Ook partikulieren en verenigingen konden van zijn diensten gebruik maken, maar daar hing wel een prijskaartje aan: voor een gulden kon men een bericht op route 1 laten afkondigen, op route 3 kostte het 2 gulden. Later is ook nog M. van den Broek omroeper geweest. Toen hij er in 1946 mee stopte werd besloten om geen opvolger voor hem aan te stellen.

Andere omroepers / afroepers waren:

Referenties
  1. 29-4-1897 Nieuw adm. arch. Deurne inv.nr.19/17 brief 1014
  2. Frans Martens, Deurne in oude ansichten
  3. 23-8-1941 Nieuwsblad van Deurne