U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Onderwijs in Sint-Jozefparochie

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Onderwijs in St.-Jozefparochie)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meisjesschool St. Jozef.
Foto: collectie gemeente Deurne
Meisjesschool St. Jozef.
Foto: collectie N. van den Heuvel
Kleuterschool en 1e klas St. Jozef .
Foto: collectie gemeente Deurne
Jongensschool St. Jozef.
Foto: collectie Jan Kuijten

Het onderwijs in de Sint-Jozefparochie begon in 1922 met een openbare lagere school.

Stichting[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 mei 1922 was de openbare lagere school gereed en startte het openbaar lager onderwijs in de Sint-Jozefparochie. Het was een gemengde school met jongens en meisjes in één klas. Spoedig daarna startte met gemeentesubsidie een katholieke bewaarschool die gebruik mocht maken van een van de lokalen van de openbare school.

Lagere school voor meisjes[bewerken | brontekst bewerken]

In 1937 werd door het kerkbestuur, onder leiding van pastoor Van Abeelen de openbare lagere school omgezet in twee r.-k. lagere scholen. De zusters van het Allerheiligst Hart van Jezus te Moerdijk namen de meisjesschool onder haar bestuur en belastten zich met het onderwijs aan de meisjes en voorbereidend onderwijs aan nog leerplichtvrije jongetjes en meisjes in een kleuterschool. Bovendien verzorgden ze een naai- en huishoudschool voor meisjes, die niet meer leerplichtig waren. De St.-Jozefschool voor meisjes werd, met de kerkelijke inzegening door pastoor Van Abeelen, geopend op 1 september 1937. De St.-Jozefschool voor jongens werd op 1 juni 1938 geopend.

Mobilisatie 1939-1940[bewerken | brontekst bewerken]

Van 18 september 1939 tot de inval van de Duitsers op 10 mei 1940 werd de school gebruikt voor de huisvesting van gemobiliseerde militairen. Op maandag 20 mei 1940 was de school weer in orde gemaakt voor het onderwijs en begonnen er de lessen weer. Ruim 8 maanden lang was men in de St.Jozefparochie verstoken gebleven van onderwijs.
Er waren wel tevergeefse pogingen geweest om elders onderwijs te geven, zoals in de meisjesschool te Deurne-centrum en het Hofke van Marijke.

Sint-Jozefschool voor jongens[bewerken | brontekst bewerken]

De Sint-Jozefschool voor jongens werd op 1 juni 1938, na de kerkelijke inzegening door de pastoor, geopend in tegenwoordigheid van de bisschoppelijk hoofdinspecteur rector drs. Van Gerwen, pastoor Piggen van de Zeilberg, het kerkbestuur en het gemeentebestuur.

Twee lagere scholen[bewerken | brontekst bewerken]

In 1972 kwamen er twee nieuwe gebouwen, een alleen voor meisjes die De Beukelaar werd gedoopt. De jongensschool kreeg de naam De Springplank. De oude jongensschool werd rond 1999 afgebroken.

Kleuterschool[bewerken | brontekst bewerken]

De kleuterschool verhuisde in maart 1974 naar een nieuw gebouw met de naam kleuterschool De kleine Wereld. Zij waren daarvoor onder meer ondergebracht in een kleuterschool die in het kloostergebouw was gevestigd.

In 1978 werden de gebouwen met enkele lokalen, een hal en een personeelsruimte uitgebreid. In 1979 kwam een fusie tot stand tussen beide lagere scholen. Uit een aantal ingezonden namen werd D'n Bogerd gekozen.