U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Oorsprong van de familie Jegerings

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 2: Regel 2:
Boerderij Jägering in Ramsdorf wordt voor het eerst, zij het indirect, genoemd in de boekhouding van abdij Werden bij Essen in het jaar 1025<ref>Barnekamp und Kuhlbusch, zie ref. 3</ref>.  
Boerderij Jägering in Ramsdorf wordt voor het eerst, zij het indirect, genoemd in de boekhouding van abdij Werden bij Essen in het jaar 1025<ref>Barnekamp und Kuhlbusch, zie ref. 3</ref>.  


In Ramsdorf werd op 8 september 1630 '''Anna''' gedoopt, dochter van '''Heino Jegeringh''' en zijn echtgenote Margaretha – van wie de achternaam niet werd vermeld<ref>Kerkboeken prinsbisdom Münster, Matricula-online.eu</ref>. Twee jaar later volgde een zusje Walburgis, meer kinderen kwamen er niet. Anna was de oudste en erfde dus de boerderij. Naar de gewoonte en het recht van die tijd nam Anna’s man Jan Bruns, met wie zij op 8 oktober 1651 trouwde, de naam '''Jegerinck''' aan – zo schreef de nieuwe pastoor de naam. Een van hun zoons kreeg de naam '''Joannes Jacobus'''. Hij werd gedoopt op 12 februari 1662 aan de nu nog bestaande doopvont in de parochiekerk Sint-Walburga in Ramsdorf. Zijn roepnaam is Jacob. Hij is niet de oudste, de boerderij gaat naar een oudere broer. Jacob wordt zetbaas in de kleine boerderij Kerckboom<ref>Zie voor deze boerderij Landesarchiv NRW Abteilung Westfalen, Karten A-09418</ref> van de adellijke familie Von Rhemen, die resideerde op het nabijgelegen landgoed Barnsfeld. In 1705 overleed de laatste mannelijke Von Rhemen en bleek Barnsfeld zo goed als failliet te zijn. Jacob verloor zijn baan en werkte enkele jaren in Gescher. Hier werd op 6 september 1709 zijn zoon '''Joan''' Henrich gedoopt, wiens roepnaam Joan was. In 1711 keerde Jacob terug naar Ramsdorf.
In Ramsdorf werd op 8 september 1630 '''Anna''' gedoopt, dochter van '''Heino Jegeringh''' en zijn echtgenote Margaretha – van wie de achternaam niet werd vermeld<ref>Kerkboeken prinsbisdom Münster, Matricula-online.de</ref>. Twee jaar later volgde een zusje Walburgis, meer kinderen kwamen er niet. Anna was de oudste en erfde dus de boerderij. Naar de gewoonte en het recht van die tijd nam Anna’s man Jan Bruns, met wie zij op 8 oktober 1651 trouwde, de naam '''Jegerinck''' aan – zo schreef de nieuwe pastoor de naam. Een van hun zoons kreeg de naam '''Joannes Jacobus'''. Hij werd gedoopt op 12 februari 1662 aan de nu nog bestaande doopvont in de parochiekerk Sint-Walburga in Ramsdorf. Zijn roepnaam is Jacob. Hij is niet de oudste, de boerderij gaat naar een oudere broer. Jacob wordt zetbaas in de kleine boerderij Kerckboom<ref>Zie voor deze boerderij Landesarchiv NRW Abteilung Westfalen, Karten A-09418</ref> van de adellijke familie Von Rhemen, die resideerde op het nabijgelegen landgoed Barnsfeld. In 1705 overleed de laatste mannelijke Von Rhemen en bleek Barnsfeld zo goed als failliet te zijn. Jacob verloor zijn baan en werkte enkele jaren in Gescher. Hier werd op 6 september 1709 zijn zoon '''Joan''' Henrich gedoopt, wiens roepnaam Joan was. In 1711 keerde Jacob terug naar Ramsdorf.


Zoon Joan Jegerinck verliet later Ramsdorf en werd wever bij Lütkenhorst in Weseke<ref>Status Animarum prinsbisdom Münster (1749), Matricula-online.eu</ref>, een uur gaans van Ramsdorf, dichter bij de Nederlandse grens. Op 7 mei 1743 trouwde hij er met Maria Catharina Rickers. Kort daarna, op 29 juni, werd Anna Gertrudis geboren. Op 25 januari 1745 volgde '''Joan Garrid Jacob''', genoemd naar de grootvaders Garrid Rickers en Jacob Jegerinck. Joans achternaam werd inmiddels als '''Jägerinck''' geschreven. In 1746 zag Joan Henrich Jägerinck het levenslicht, in 1753 Joan Matthias Joseph.
Zoon Joan Jegerinck verliet later Ramsdorf en werd wever bij Lütkenhorst in Weseke<ref>Status Animarum prinsbisdom Münster (1749), Matricula-online.de</ref>, een uur gaans van Ramsdorf, dichter bij de Nederlandse grens. Op 7 mei 1743 trouwde hij er met Maria Catharina Rickers. Kort daarna, op 29 juni, werd Anna Gertrudis geboren. Op 25 januari 1745 volgde '''Joan Garrid Jacob''', genoemd naar de grootvaders Garrid Rickers en Jacob Jegerinck. Joans achternaam werd inmiddels als '''Jägerinck''' geschreven. In 1746 zag Joan Henrich Jägerinck het levenslicht, in 1753 Joan Matthias Joseph.


De drie broers kwamen als wever terecht in het Gelderse Buren, waarschijnlijk niet lang na 1775<ref>Informatie uit Buren: Regionaal Archief Rivierenland, Tiel</ref>. Joan Henrich keert al snel terug naar Weseke. Twee van zijn zonen gingen later in Nederland wonen, maar de naam stierf in hun lijn uit. <br>
De drie broers kwamen als wever terecht in het Gelderse Buren, waarschijnlijk niet lang na 1775<ref>Informatie uit Buren: Regionaal Archief Rivierenland, Tiel</ref>. Joan Henrich keert al snel terug naar Weseke. Twee van zijn zonen gingen later in Nederland wonen, maar de naam stierf in hun lijn uit. <br>
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: