U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Persstrijd

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 5: Regel 5:


==Pennenstrijd==
==Pennenstrijd==
De polemiek was van een ongekende hevigheid en had op 22 november 1945 geleid tot een dagvaarding door Hub van Doorne contra Antoon Coolen (als voorzitter van het persfonds) en de heren [[Martinus Johannes Hendriks (1917-1976)|Hendriks]], [[Johannes Antonius Maria Schenk (1921-1978)|Schenk]] en [[Augustinus Hendricus Swinkels (1922-2001)|Swinkels]] (redactieleden van de Deurnesche Courant) waarbij Van Doorne de heren had aangeklaagd wegens smaad, laster en belediging.  
De polemiek was van een ongekende hevigheid en had op 22 november 1945 geleid tot een dagvaarding door Hub van Doorne contra Antoon Coolen (als voorzitter van het persfonds) en de heren [[Martinus Johannes Hendriks (1917-1976)|Hendriks]], [[Johannes Antonius Maria Schenk (1921-1978)|Schenk]] en [[Augustinus Henricus Swinkels (1922-2001)|Swinkels]] (redactieleden van de Deurnesche Courant) waarbij Van Doorne de heren had aangeklaagd wegens smaad, laster en belediging.  
Volgens de dagvaarding had de Deurnese Courant in het tijdvak van half maart tot 9 november 1945 in totaal een 16-tal  artikelen het licht doen zien in welke publicaties Hub van Doorne (Eischer) onder andere werd aangeduid:  
Volgens de dagvaarding had de Deurnese Courant in het tijdvak van half maart tot 9 november 1945 in totaal een 16-tal  artikelen het licht doen zien in welke publicaties Hub van Doorne (Eischer) onder andere werd aangeduid:  


Regel 47: Regel 47:


==Herdenking==
==Herdenking==
Op 17 april 1997 was het honderd jaar geleden dat Antoon Coolen geboren werd. Twee dagen later op 19 april kwamen velen in de hal van het Deurnese gemeentehuis bijeen om Coolen te herdenken. Na het openingswoord van [[burgemeester Smeets]] was Cees Slegers uit Helvoirt aan het woord, de man die in 2001 in Maastricht promoveerde op het onderwerp, vervolgens was [[Lex van de Haterd]] uit Amersfoort aan de beurt. Daarnaast kwamen ook [[Hubertus Petrus Dominicus Beulens (1940-2019) |Bert Beulens]], [[Lambertus Henricus Christianus Cornelius Bijnen (1937-2017)|Bert Bijnen]], [[Jef van de Sande]], Ronald Groenweg uit Rotterdam, literatuurcriticus Kees Fens uit Amsterdam en Remco Rijntjes, een leerling van het [[Willibrord Gymnasium]] (klas 6) in Deurne, nog aan het woord. In de teksten van de sprekers bleef de Deurnese persstrijd niet onbesproken. <ref>Ter gelegenheid van deze herdenking werd door [[Gerard Jansink]] een lezingenbundel met de teksten van voornoemde sprekers samengesteld. De bundel werd uitgegeven door [[Heemkundekring H.N. Ouwerling]]. </ref>.
Op 17 april 1997 was het honderd jaar geleden dat Antoon Coolen geboren werd. Twee dagen later op 19 april kwamen velen in de hal van het Deurnese gemeentehuis bijeen om Coolen te herdenken. Na het openingswoord van [[burgemeester Smeets]] was Cees Slegers uit Helvoirt aan het woord, de man die in 2001 in Maastricht promoveerde op het onderwerp, vervolgens was [[Lex van de Haterd]] uit Amersfoort aan de beurt. Daarnaast kwamen ook [[Hubertus Petrus Dominicus Beulens (1940-2019) |Bert Beulens]], [[Bert Bijnen]], [[Jef van de Sande]], Ronald Groenweg uit Rotterdam, literatuurcriticus Kees Fens uit Amsterdam en Remco Rijnbes, een leerling van het [[Willibrord Gymnasium]] (klas 6) in Deurne nog aan het woord. In de teksten van de sprekers bleef de Deurnese persstrijd niet onbesproken. <ref>Ter gelegenheid van deze herdenking werd door [[Gerard Jansink]] een lezingenbundel met de teksten van voornoemde sprekers samengesteld. De bundel werd uitgegeven door [[Heemkundekring H.N. Ouwerling]]. </ref>.


==Babylon==
==Babylon==
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: