Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie

Steun ons door lid of vriend van heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Voor DeurneWiki: elke woensdagochtend van 10 tot 12 uur in het heemhuis.

Peter Aarts (zanger)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Peter Aarts
Persoonsinformatie
Volledige naam Peter Aarts
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 1948
Beroep(en) amanuensis, muzikant, zanger, tekstschrijver
Trio Peter Aarts: Vanaf links Peter Aarts, Ans van Hout en Will van den Vranden
Peter rechtsboven als lid van het Deurnes Cabaret in het voorjaar 1981

Peter Aarts (1948) is een Deurnese troubadour en liedtekstschrijver.


Afkomst en gezin[bewerken]

Peter is een zoon van de landbouwer en raadslid Martinus Aarts (1908-1991) en Christiana (Jana) Johanna Maas (1912-1981). Hij groeide op in een ontginningsboerderij aan de Kwadestaartweg. Zijn ambitie na de middelbare school was de kleinkunstacademie maar zijn vader vond dat hij eerst een vak moest leren, het werd de UTS

Carrière[bewerken]

Amanuensis[bewerken]

Na de UTS volgde zijn aanstelling als amanuensis, tegenwoordig technisch onderwijsassistent genoemd, aan het Jan van Brabantcollege in Helmond. Het rijksatheneum bleek ook de plek waar hij zijn creativiteit ruimschoots kwijt kon. Hij nam in 2012 afscheid. Voor zijn afscheid regisseerde hij een toneelvoorstelling op het College, een voorstelling waaraan een groot aantal collega's en oud collega's meededen.

Muziek en toneel[bewerken]

Daarnaast was Peter een bekend dialectzanger / troubadour en schreef al vanaf zijn zestiende liedteksten en sinds 1972 ook in het Dialect. Bovendien regisseerde hij in Deurne enkele grote toneelproducties. Hij trad op in heel Brabant en Limburg. Peter Aarts was ook actief in cabaretgezelschap De Peelcomedianten en later van het Deurnes Cabaret. Als zodanig stond hij sinds midden van de jaren zeventig van de twintigste eeuw op de planken.

Tijdens een benefiet concert in augustus 1979 [1] met als motto “Houdt Omroep Brabant in de lucht” trad hij samen op met Will van de Vranden (gitaar) en Ans van Hout (tweede stem). Van dit concert werd live een verzamel elpee opgenomen en het Trio Peter Aarts was ontstaan.

Nadat hij besloten had te stoppen, gaf hij op 25 september 2005 zijn laatste concert en betekende dat tevens na 26 jaar het einde van Trio Peter Aarts. Desondanks trad hij daarna nog sporadisch op.

Discografie[bewerken]

  • 1980 LP Vur wà me lief is
  • 1988 LP Witte ditte
  • 1993 CD Wie wa bewoart …die hi wa

Maatschappelijke functies[bewerken]

Sinds zijn pensioen is hij als vrijwilliger actief bij museum De Wieger, was hij medeorganisator van de buitenexpositie Tijdlijn Deurne en presenteerde hij de Deurnese geschiedenisquiz in 2007 en 2009.

Prijs[bewerken]

  • Op 10 december 2000 ontving Peter de Ad de Laat-prijs, een prijs die bestemd is voor mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor het Brabantse dialect.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Gegevens Will van de Vranden