U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Piet Wiegersma (1920-2009)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 9: Regel 9:
| overl.plaats  = Brussel
| overl.plaats  = Brussel
| overl.datum    = 23 mei 2009
| overl.datum    = 23 mei 2009
| partner(s)    = Florentine Antoinette Johanna Henriette Goijarts (1922-2009)
| partner(s)    = Florentine (Flossy) A.J.H. Goyarts
| beroep(en)    = glazenier, schilder, tapijtkunstenaar, schrijver
| beroep(en)    = glazenier, schilder, tapijtkunstenaar, schrijver
}}
}}
[[Bestand:Tjerk Wiegersma.jpg|thumb|130px|Tjerk (1948)]]
'''Piet (Pieter) Wiegersma (1920-2009)''' was een [[Deurne]]se glazenier, schilder, tapijtkunstenaar en schrijver.
[[Bestand:Wieger Wiegersma.jpg|thumb|130px|Wieger (1943-1948)]]
'''Piet (Pieter) Wiegersma (1920-2009)''' was een Deurnese glazenier, schilder, tapijtkunstenaar en schrijver.




==Afkomst en gezin==
Hij was een zoon van de Deurnese medicus-pictor [[Hendrik Wiegersma]] en [[Petronella Johanna Antonia Maria Daniëls (1892-1962)]] en een broer van [[Friso Wiegersma]]. Na de [[Bewaarschool (Visser)|bewaarschool]] van de [[zusters Franciscanessen]] en de [[lagere jongensschool aan de Visser]] bij de [[Fraters van Tilburg]] vertrok hij op 7 september 1931 op 11 jarige leeftijd naar het kleinseminarie Rolduc in Kerkrade. Nadat hij in 1935 van die school gestuurd werd, heeft hij de driejarige HBS in Eindhoven gevolgd. Op 14 augustus 1936 keerde hij terug naar Deurne.  
Pieter was een zoon van de Deurnese medicus-pictor [[Hendrik Wiegersma]] en [[Petronella Johanna Antonia Maria Daniëls (1892-1962)]] en een broer van [[Friso Wiegersma]]. Na de [[Bewaarschool (Visser)|bewaarschool]] van de [[zusters Franciscanessen]] en de [[lagere jongensschool aan de Visser]] bij de [[Fraters van Tilburg]] vertrok hij op 7 september 1931 op 11 jarige leeftijd naar het kleinseminarie Rolduc in Kerkrade. Nadat hij in 1935 van die school gestuurd werd, heeft hij de driejarige HBS in Eindhoven gevolgd. Op 14 augustus 1936 keerde hij terug naar Deurne.  


Op 4 september 1937 verliet hij het ouderlijk huis weer om naar internaat Klein Tadema State / kunstacademie 'Kunstoefening' in Arnhem te gaan. Ofschoon een vijfjarige opleiding studeerde hij in twee jaar af en vestigde hij zich in 1938 als zelfstandig glazenier op de zolder van het grote huis van zijn vader.
Op 4 september 1937 verliet hij het ouderlijk huis weer om naar internaat Klein Tadema State / kunstacademie ‘Kunstoefening’ in Arnhem te gaan. Ofschoon een vijfjarige opleiding studeerde hij in twee jaar af en vestigde hij zich in 1938 als zelfstandig glazenier op de zolder van het grote huis van zijn vader. Vanaf 1943 woonde hij op het [[Klein Kasteel]], waar hij er tijdens de [[Bevrijding van Deurne]] op 24 september 1944 door kordaat optreden voor zorgde dat het Klein Kasteel niet, net als het Groot Kasteel, door brand verloren ging.


Pieter huwde op 7 augustus 1941 onder huwelijks voorwaarden in Eindhoven met Florentine Antoinette Johanna Henriette (Flossy) Goijarts, (Woensel 9 april 1922 - Brussel 20 maart 2009), dochter van arts Jan Hendrik Isabella Goijarts (Steenbergen 1879-1966 Den Haag) en Gerardina Johanna Linthorst (Deventer 1886-1979).
Pieter Wiegersma woonde tussen 1945 en 1948 met zijn gezin op het huidige adres [[Oude Liesselseweg 36]], tegenover zijn ouderlijk huis. Na de dood van zijn zoon verhuisden Pieter en Flossy terug naar het Klein Kasteel, waar zij tot 1999 woonden. Sindsdien woonde hij in Sint-Genesius-Rode nabij Brussel. Hij was de laatste Wiegersma die Deurne verliet, 82 jaar nadat zijn vader er als jonge arts kwam wonen. Pieter Wiegersma was oprichter en directeur van [[museum Het Dinghuis]] en [[Museum De Wieger]] tussen 1965 en 1988.  


Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren:
Wiegersma ontwierp onder meer ramen in de volgende gebouwen:
# Wieger, (Deurne 18 oktober 1943 - Deurne 9 maart 1948). Overleden door een ongeluk. Zie [https://bidprentjesarchief.nl/?pagina=nba-show-form&id=67607&i=3 NBA]
* [[Sint-Jozefkerk]] te Deurne (1938)
# Janne, (1945).
* [[Gemeentehuis]] te Deurne (1939)
# Alja, (1947).
* Villa van de Kimmenade te Helmond (1941)
# [[Tjerk Hendrik Wieger Wiegersma (1948)|Tjerk Hendrik Wieger]], (Deurne, 24 december 1948).
* Sint-Martinusziekenhuis te Weert (1941)
* [[Klein Kasteel]] te Deurne (1943)
* De Goede Herderkerk te Wassenaar (1946)
* Sint-Franciscuscollege te Rotterdam (1948)
* Sint-Janskathedraal te 's-Hertogenbosch
* Sint-Pauluskerk te Rotterdam (1984)-1992)


9 maart 1948, Pieter woonde toen met zijn gezin op de [[Liesselseweg]] in Deurne tegenover het ouderlijk huis, werd een zwarte dag in zijn leven. Zijn vierjarig zoontje Wieger raakte op die dag, bij het oversteken van de weg, dodelijk gewond.
Zijn laatste ramen dateren uit 1999. Enkele decennia eerder al liepen zijn opdrachten terug, omdat kerken geen geld meer hadden voor nieuwe grote ruiten. Wandtapijten en sieraden vormden tot 2003 zijn belangrijkste bezigheden.  


Vanaf 1942 of 1943 woonde hij op het [[Klein Kasteel]], waar hij er tijdens [[de bevrijding van Deurne]] op 24 september 1944 door kordaat optreden voor zorgde dat het Klein Kasteel niet, net als het Groot Kasteel, door brand verloren ging.
Nadien legde zich meer toe op de schilderkunst, hetgeen resulteerde in een overzichtstentoonstelling in museum [[De Wieger]], die door Pieter zelf geopend werd op 18 juni 2005. In dezelfde periode schreef hij zijn jeugdervaringen op in ''[[Postbode van de hemel]]'' en ''[[Vriendschap in enveloppen]]''.
Tevens schreef hij het korte verhaal ''[[Spiegelbeeld]]'', dat in een oplage van 75 exemplaren verscheen.
Minder bekend is dat Pieter Wiegersma ook ceramisch werk heeft uitgevoerd. Een van deze werken zit in de zijmuur van het [[Philips Deurne|Philipsgebouw in Deurne]]. Een ander werk zit in de oude gymzaal van de voormalige huishoudschool aan de [[Kruisstraat]]. Verder is in [[Hofke van Marijke|'t Hofke]] een ceramische vis te zien die dienst heeft gedaan als fontein in de vijver tussen de bejaardenhuisjes aan de [[Dirk Boutsstraat]]. De vijver is in midden jaren 1970 gedempt.
Ook heeft hij ontwerpen gemaakt die als wandbord zijn uitgevoerd.
<br>Wiegersma stierf op 23 mei 2009 op 88-jarige leeftijd in Brussel, twee maanden nadat zijn echtgenote Flossy was overleden. Ze waren 67 jaar getrouwd.<ref name="Overleden">[http://www.ed.nl/regio/deurne/5036234/OudDeurnenaar-Pieter-Wiegersma-overleden.ece "Oud-Deurnenaar Pieter Wiegersma overleden"] ED.nl</ref> Zijn zoon [[Tjerk Wiegersma]] is eveneens actief in de wereld van de beeldende kunst als directeur van [[Wiegersma Fine Art]], en had jarenlang een galerie in het Klein Kasteel.


Pieter Wiegersma woonde tussen 1945 en 1948 met zijn gezin op het huidige adres [[Oude Liesselseweg 36]], tegenover zijn ouderlijk huis. Op dat moment woonde eigenaar [[Theodore de Smeth (1919-1988)]] met zijn vrouw in het Klein Kasteel, omdat het Groot Kasteel verwoest was in 1944. Na de dood van zijn zoon en het vertrek van De Smeth verhuisden Pieter en Flossy terug naar het Klein Kasteel, waar zij tot 1999 woonden. Sindsdien woonde hij in Sint-Genesius-Rode nabij Brussel. Hij was de laatste Wiegersma die Deurne verliet, 82 jaar nadat zijn vader er als jonge arts kwam wonen.
Wiegersma was een mild persoon, maar zeer wars van bureaucratie. Met zijn geboortedorp had hij een haat-liefdeverhouding. Zijn Dinghuis-collectie verhuisde in 1976 naar De Wieger, het tot museum omgebouwde woonhuis van zijn ouders. Pieter Wiegersma werd daarvan de eerste directeur. Hij genoot van het maken van exposities, maar ergerde zich groen en geel aan het voortdurend gebrek aan financiële middelen.  


==Carrière==
In 1985 hield hij het bij De Wieger én in Deurne voor gezien, al zou hij er nog vaak op bezoek komen. De laatste decennia woonde en werkte Wiegersma vooral in Brussel en in zijn geliefde Zuid Frankrijk. Hij kwam regelmatig in aanvaring met de door hem incapabel en ondeskundig geachte bestuurders van het dorp.<ref name="Overleden" />
Na de [[Tweede Wereldoorlog]] nam zijn carrière als glazenier een hoge vlucht tot in de jaren zestig. Daarnaast maakte hij monumentale kunst in diverse andere technieken: wandtapijten, reliëfs, mozaïeken. In zijn vrije werk worden zulke uiteenlopende werken gevonden als teken- en schilderkunst, beschilderde reliëfs, keramiek en sieraden.
*Hieronder een overzicht van werken van zijn hand in de [[gemeente Deurne]]:
#[[Maria Vredeskapel]]: Voor deze kapel maakte Pieter Wiegersma in 1999 [[Epoxyramen in de Maria-Vredeskapel|zes voorstellingen van scènes uit het dagelijks leven]].
# [[Gerardushuis]] in [[Walsberg]]: Klein raam voorstellende St. Gerardus, omstreeks 1952.
# Voormalig [[Pastorie aan de Kerkstraat|pastorie]] aan de [[Kerkstraat 17]]: In de trapopgang een gebrandschilderd glasraam: de Gastvrijheid.
# [[Huishoudschool Sancta Maria]] aan de [[Kruisstraat]] 28: [[Ceramiekplastiek huishoudschool Sancta Maria|Keramiek in de gymzaal]]  (± 1965).
# [[Glas-in-loodramen in het voormalige fraterhuis aan de Visser]] uit 1948.
#In de voormalige [[Sint-Jozefkapel |kloosterkapel]]  van [[Huize St. Joseph]] aan de [[Kruisstraat]] 3:  Zie het artikel: [[Glas-in-loodramen in de voormalige kloosterkapel  van Huize St. Joseph aan de Kruisstraat]]
# [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|Sint Willibrorduskerk]] aan de [[Markt]] 9:  Onder de toren, boven de hoofdingang, het zogenaamde [[Willibrordusraam]] uit 1950.
#[[ Gemeentehuis]], [[Markt]] 1: Links in de hal een van de vroegste ramen van Pieter Wiegersma, gemaakt naar ontwerp van zijn vader Hendrik en geschonken aan de [[gemeente Deurne]]. Zie het artikel: Glas-in-loodramen in het gemeentehuis van Deurne]]
# Woonhuis aan de [[Burgemeester van Beekstraat 7]]: Aan de gevel een vierkant mozaïek waarop een witte haan in zwarte omgeving, met witte rand. De V van victorie staat in alle hoeken. Het werd eind jaren vijftig gemaakt naar aanleiding van een gewonnen proces.
#[[ De Wieger (gebouw)|Huize De Wieger]] aan de [[Oude Liesselseweg 29]]: Voor dit voormalig woonhuis van zijn vader maakte Pieter diverse kunstwerken, Zie het artikel: [[kunstwerken van Pieter Wiegersma in huize De Wieger]]
# Aan de buitengevel op het fabrieksterrein van het voormalig [[Philips Deurne]] aan de [[Liesselseweg 141]]:  Keramiek (± 1965) .
# [[Sint-Jozefkerk]] aan de [[Sint Jozefstraat]] 37: In 1938, bij gelegenheid van de uitbreiding van deze kerk met een schip, maakte Pieter, net van de academie, enkele ramen naar ontwerp van zijn vader: Zie het artikel: [[Glas-in-loodramen in de Sint-Jozefkerk]]
# In de kapel van [[Missiehuis St. Willibrord]] [[Vlierdenseweg I09]]:  In de absis van deze kapel drie grote ramen van Pieter Wiegersma (ca.1955) : Zie het artikel: [[Glas-in-loodramen in de kapel van Missiehuis St. Willibrord]]
# [[Sint-Willibrorduskerk (Liessel) |Sint-Willibrorduskerk]] aan de [[Hoofdstraat]] 64 in [[Liessel]]:  Zie het artikel [[Glas-in-loodramen Sint-Willibrorduskerk Liessel]]
#[[ Sint-Willibrorduskerk Neerkant|Sint-Willibrorduskerk]] aan de [[Dorpsstraat]] 29 in [[Neerkant]]: Zie het artikel: [[Kunstwerken in en aan de Sint-Willibrorduskerk in Neerkant]]
#In de hal van het voormalige [[Sint-Willibrordusziekenhuis]]: Wandtapijt (1969)
#[[Sint-Jozefparochie]]: Keramische vis


==Bibliografie==
Een aantal afbeeldingen van zijn kunstwerken zijn opgenomen in de [[:Categorie:Collectie museum De Wieger|collectie van Museum De Wieger]]
Pieter Wiegersma was ook enkele jaren actief als schrijver van verhalen, goeddeels herinneringen en anekdotes uit zijn lange leven:
*[[Postbode van de hemel]] (1997)
*[[Een kind ziet het dorp]] (1998)
*[[Vriendschap in enveloppen]] (2000)
*[[Spiegelbeeld]]


In zijn boekwerkje "Een kind ziet het dorp" uit 1998 beschreef Pieter zijn ervaring met de tram in Deurne als volgt:
==Huwelijk en kinderen==
[[Bestand:Tjerk Wiegersma.jpg|thumb|right|130px|Tjerk (1948)]]
[[Bestand:Wieger Wiegersma.jpg|thumb|right|130px|Wieger (1943-1948)]]


''Met de keukenmaagd, het tweede meisje en Sip Rijken de chauffeur op reis, met de stoomtram, rood en donkergroen gekleurd met veel goudgeel gepoetst koper, prachtig! Vertrek tramstation Deurne via Vreek, Liessel, Neerkant richting Roermond. De prachtige nog Victoriaanse wagons zijn van hout met gietijzeren achterbalkons waarvan je een uitzicht hebt op het land dat je verlaat, een reis naar onbekende oorden over grenzen met telkens een andere horizon. Voor mij een orient-expres. Langzaam en indrukwekkend met een conducteur in een donkerblauwe, halflange jas, net als zijn pet met lakklep afgebiesd met rood. Bij iedere stop kondigt de locomotief zijn aankomst aan met een doordringend geluid uit de stoomfluit. Je krijgt een kaartje dat geknipt wordt met een tang die een klein rond gaatje maakt. Het kaartje is blauw. In Vreekwijk, twee kilometer van Deurne, zwaaien mensen vanuit hun tuin met zakdoeken. Je bent een reiziger!''<br>
Wiegersma trouwde op 7 augustus 1941 te Eindhoven met Florentine A.J.H. (Flossy) Goyarts, (Woensel 9 april 1922 - Brussel 20 maart 2009). Uit dit huwelijk werden vier kinderen geboren;
''Sip, de chauffeur, fluistert Drieka de meid wat in het oor. Ze lacht achter haar hand. Hij springt van de rijdende stoomtram en verdwijnt achter een boom. We kijken angstig vanaf het achterbalkon hoe deze waaghalzerij zal aflopen. Een halve minuut later komt hij in de verte, zijn broek in orde brengend, weer achter de boom tevoorschijn. Rennend en zwaaiend haalt hij ons weer in. Zijn grote hand grijpt de koperen instapleuning en lenig slingert hij zich weer op het balkon". We drinken thee met koek in Roermond en komen 's avonds opgewonden weer thuis.''
# [[Wieger]], (1943-1948)
# Janne, (1945)
# Alja, (1947)
# [[Tjerk]], (1948)


==Musea==
9 Maart 1948, Pieter woonde toen met zijn gezin op de Liesselseweg in Deurne tegenover het ouderlijk huis, werd een zwarte dag in zijn leven. Zijn vierjarig zoontje Wieger raakte op die dag, bij het oversteken van de weg, dodelijk gewond.
*In 1965 nam Pieter Wiegersma het initiatief tot de oprichting van [[museum Het Dinghuis]] in Deurne, dat tien jaar later overging naar [[museum De Wieger]] waar hij tot 1985 het artistieke beleid bepaalde.
 
Pieter Wiegersma was een mild persoon, maar zeer wars van bureaucratie. Met zijn geboortedorp had hij een haat-liefdeverhouding. Hij genoot van het maken van exposities, maar ergerde zich groen en geel aan het voortdurend gebrek aan financiële middelen.
 
In 1985 hield hij het bij De Wieger én in Deurne voor gezien, al zou hij er nog vaak op bezoek komen. De laatste decennia woonde en werkte hij vooral in Brussel en in zijn geliefde Zuid Frankrijk. Hij kwam regelmatig in aanvaring met de door hem incapabel en ondeskundig geachte bestuurders van het dorp.<ref name="Overleden" />
 
Een aantal afbeeldingen van zijn kunstwerken zijn opgenomen in de [[:Categorie:Collectie museum De Wieger|collectie van Museum De Wieger]]
 
==Overlijden==
Wiegersma stierf op 23 mei 2009 op 88-jarige leeftijd in Brussel, twee maanden nadat zijn echtgenote Flossy was overleden. Ze waren 67 jaar getrouwd.<ref name="Overleden">[http://www.ed.nl/regio/deurne/5036234/OudDeurnenaar-Pieter-Wiegersma-overleden.ece "Oud-Deurnenaar Pieter Wiegersma overleden"] ED.nl</ref> Zijn zoon [[Tjerk Wiegersma]] is eveneens actief in de wereld van de beeldende kunst als directeur van [[Wiegersma Fine Art]], en had jarenlang een galerie in het Klein Kasteel.
==Publicaties==
* ''Een kind ziet zijn vader''. In: [[Hendrik Wiegersma 1891-1969, medicus-pictor]] Stichting Zuidelijk Historisch Contact Tilburg 1997


==Video==   
==Video==   
Wiegersma leest voor uit eigen werk, mei 2006
Wiegersma leest voor uit eigen werk, mei 2006
<center>{{#widget:YouTube|id= bSNR2yrouH8 }}</center>
<center>{{#widget:YouTube|id= bSNR2yrouH8 }}</center>
==Externe link==
==Externe link==
*[http://www.pieter-wiegersma.com  Pieter Wiegersma Online]
*[http://www.pieter-wiegersma.com  Pieter Wiegersma Online]
==Bron==
{{appendix}}
Museumbulletin nummer 11, een uitgave van museum De Wieger, juni 2000


{{appendix}}
{{DEFAULTSORT:Wiegersma,Piet}}
{{DEFAULTSORT:Wiegersma,Piet}}
[[Categorie:Wiegersma|Piet]]
[[Categorie:Wiegersma|Piet]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)