U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Prinsengarde De Kei

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Cor S (overleg | bijdragen) op 29 apr 2015 om 18:04
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De leden van de Prinsengarde De Kei in 2010. Foto uit collectie carnavalsstichting De Kei

De Prinsengarde De Kei is een gezelschap waarvan alleen de ex-prinsen en ex-prinsessen van De Kei lid kunnen zijn (zie tabel van de ex-prinsen op de pagina carnavalsstichting De Kei). Een Prins en Prinses wordt direct na het aftreden in de Prinsengarde opgenomen tijdens het jaarlijkse Prinsenbal van De Kei. Dat is de activiteit waar de nieuwe Prins wordt bekendgemaakt en waar afscheid wordt genomen van diens voorganger. Lid worden van de Prinsengarde is voor een aftredende Prins overigens niet verplicht, maar al jarenlang een vast gebruik.


Taak[bewerken | brontekst bewerken]

In het huishoudelijk reglement van C.s. De Kei is de Prinsengarde de enige partij buiten De Kei die apart wordt genoemd. “De Prinsengarde heeft de bevoegdheid adviserend op te treden en kan daarnaast zelfstandig activiteiten organiseren. In geval van liquidatie van de stichting adviseert de Prinsengarde het bestuur over de bestemming van het vermogen. Indien het bestuur te eniger tijd, door welke oorzaak ook, geheel of gedeeltelijk zou komen te ontbreken, en niet in staat is het bestuur te complementeren, heeft de Prinsengarde het recht een nieuw bestuur te formeren”. De Prinsengarde houdt haar jaarvergadering altijd op 11 november, de datum waarop het carnavalsseizoen begint, tenzij op die datum het Prinsenbal wordt gehouden.

Oprichting[bewerken | brontekst bewerken]

Al in 1970 werd een eerste initiatief genomen om te komen tot de oprichting van een Raad van Prinsen. De oorzaak was van dringende financiële aard. Een Raad van Prinsen – zo hoopte men – zou wellicht voor enige financiële armslag kunnen zorgen. Vooralsnog waren de reacties echter tamelijk lauw. In 1973 werd opnieuw een brief verzonden aan de ex-prinsen met het voorstel om te komen tot de oprichting van de ‘Club van Oud-Prinsen’. Er werd een bijdrage gevraagd, echter het resultaat was ook deze keer matig. Uiteindelijk lukte het toch. Op 15 februari 1982 werd de Prinsengarde De Kei opgericht en nagenoeg alle ex-prinsen werden lid. Het eerste bestuur bestond uit voorzitter Piet Bellemakers, secretaris Henk van Otterdijk en penningmeester Karel Jentjens.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Prinsengarde is altijd present op het Prinsenbal om de aftredende Prins (en Prinses) als nieuw lid op te nemen in de Prinsengarde en om de opvolgers te verwelkomen. De nieuwe Prins (en Prinses) wordt vervolgens officieel gefeliciteerd tijdens hun receptie enkele weken na het Prinsenbal.
  • De Prinsengarde is vanaf 1982 altijd present als deelnemer aan de Lijsselse Aovenden. Ook een aantal ex-prinsessen heeft, onder de naam Ritofla’s (de letters geven hun voornamen weer), heel wat jaren (1992-1999) met groot succes opgetreden.
  • Sinds carnaval 1997 heeft de Prinsengarde een eigen activiteit op carnavalsmaandag: de Rozen Môndig.

Lijflied[bewerken | brontekst bewerken]

Ex-prins Jan van Oosterhout schreef bij de oprichting van de Prinsengarde: ‘Ons vrouw’ , een lied dat bij de officiële gelegenheden van de garde hartstochtelijk wordt meegezongen.


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Jubileumboek Wat ne Kei is dat , uitgegeven bij gelegenheid van 55 jaar De Kei, oktober 2010.