U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Boerenleenbank

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
(Doorverwezen vanaf Rabobank)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Boerenleenbank Deurne werd op 10 november 1901 opgericht, klik op het icoontje voor meer informatie

.

De Coöperatieve Centrale Boerenleenbank in Eindhoven telde aanvankelijk vele lokale Boerenleenbanken. Het werkgebied van de bij de Eindhovense centrale aangesloten banken was toen nog gekoppeld aan de parochiegrenzen. Binnen de gemeente Deurne en Liessel waren er navolgende zelfstandige boerenleenbanken met ieder een eigen bestuur, kassier of directeur:

In degemeente Vlierden werd op 29 november 1909 de Boerenleenbank Vlierden opgericht.

De banken waren een paar keer per week op vaste tijden open om leden de gelegenheid te bieden geld te halen en te brengen. Deze transacties werden door de kassier in een mooi spaarboekje geschreven. Voor leningen en andere zaken kon men na afspraak op andere tijden terecht. Aan het einde van het jaar was de drukste periode voor de bankhouder. Dan kwamen de leden met hun spaarboekje naar de bank om de rente over hun spaartegoed te laten bijschrijven. In het begin waren het alleen maar agrariërs waar de Boerenleenbank mee te maken kreeg maar gaandeweg werden er steeds meer niet agrariërs klant.

Zo konden de Boerenleenbanken spaargeld uit het werkgebied aanwenden om bij boeren en tuinders in hetzelfde werkgebied uit te zetten. Hierdoor heeft deze sector zich voorspoedig kunnen ontwikkelen met als resultaat verhoogde productiviteit en technologische verbeteringen.

Rabobank[bewerken | brontekst bewerken]

Als gevolg van de fusie op 22 juni 1972 van de Coöperatieve Centrale Raiffeisen-Bank en Coöperatieve Centrale Boerenleenbank ontstond de naam Rabobank (De naam komt van Raiffeisenbank-Boerenleenbank) en werden ook de namen van alle aangesloten lokale banken conform gewijzigd. Alle voornoemde lokale banken bleven tot laat 20e eeuw autonoom opererende banken.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]