U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Schaalvergroting in Deurne

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 63: Regel 63:


Tussen 2004 en 2010 werd dit gebied volledig nieuw bebouwd, nu met een winkelgebied en cultureel centrum onder de naam [[Wolfsberg (winkelcentrum)|Wolfsberg]]. De schaalvergroting zat 'm nu in de etagebouw en het verdwijnen van kleinschalige bebouwing langs De Wever en indirect ook langs de [[Molenstraat]], waar deels eerder al separaat van het grote plan etagebouw verschenen was.
Tussen 2004 en 2010 werd dit gebied volledig nieuw bebouwd, nu met een winkelgebied en cultureel centrum onder de naam [[Wolfsberg (winkelcentrum)|Wolfsberg]]. De schaalvergroting zat 'm nu in de etagebouw en het verdwijnen van kleinschalige bebouwing langs De Wever en indirect ook langs de [[Molenstraat]], waar deels eerder al separaat van het grote plan etagebouw verschenen was.
=== Overig ===
Ook elders in Deurne vinden we voorbeelden van schaalvergroting. Te denken valt aan de vervanging van de huizen langs de westzijde van de Visser door het appartementencomplex Visserhaeve en de bouw van relatief hoge appartementencomplexen ter plaatse van de vroegere lagere school aan de Zandbosweg. Aan de Markt vinden we nog het pand [[Markt 12]], waar na de sloop van het geboortehuis van Martinet achtereenvolgens twee Rabobank-gebouwen verrezen. Het tweede was groter dan het eerste, waardoor enkele huizen aan de Martinetstraat moesten wijken. Iets soortgelijks is op de hoek van de Molenstraat en [[Europastraat]] in ontwikkeling, met dat verschil dat het pand [[Lindenlaan 47]] uit 1827-1828 vooralsnog behouden lijkt te worden. Op de hoek van Markt en [[Helmondseweg]] werden [[Helmondseweg 1]] en [[Helmondseweg 3]] in 2004-2005 vervangen door een veel groter hotelgebouw.


== Voor- en nadelen ==
== Voor- en nadelen ==


De directe voordelen van de schaalvergroting zijn bekend. We ontlenen er een deel van onze welvaart aan. Tegelijk heeft deze schaalvergroting ook nadelen. Bekend zijn de milieuproblemen van de intensieve landbouw, maar er zijn ook nadelen.  
De directe voordelen van de schaalvergroting zijn bekend. We ontlenen er een deel van onze welvaart aan. Tegelijk heeft deze schaalvergroting ook nadelen. Bekend zijn de milieuproblemen van de intensieve landbouw, maar er zijn ook cultuurhistorische nadelen. De historisch gegroeide diversiteit van het landschap heeft er bijvoorbeeld onder te lijden. Dat heeft weer tot gevolg dat inkomsten die cultuurhistorische kwaliteiten bieden, omlaag gaan. Het is niet voor niets zo dat de regio's in Nederland met de hoogste gaafheid van het historisch cultuurlandschap en historische bebouwing toeristisch-recreatief de belangrijkste streken zijn (Drenthe, Winterswijk, Zuid-Limburg, Veluwe). Het is immers wetenschappelijk aangetoond dat cultuurhistorie een belangrijke economische waarde vertegenwoordigt.
 
De historisch gegroeide diversiteit van het landschap heeft er bijvoorbeeld onder te lijden. Dat heeft weer tot gevolg dat inkomsten die cultuurhistorische kwaliteiten bieden, omlaag gaan. Het is niet voor niets zo dat de regio's in Nederland met de hoogste gaafheid van het historisch cultuurlandschap en historische bebouwing toeristisch-recreatief de belangrijkste streken zijn (Drenthe, Winterswijk, Zuid-Limburg, Veluwe). Het is immers wetenschappelijk aangetoond dat cultuurhistorie een belangrijke economische waarde vertegenwoordigt. Voor de historische kern heeft dit tot nadeel dat het vroegere dorpse karakter, met zijn karakteristieke laagbouw, verloren gaat. Op sommige plekken komt dit extra 'hard' aan, zoals bij de overgang van de hoge nieuwbouw naar het gemeentelijk monument [[Oude Martinetstraat 11]].
 
Daarnaast kan het de binding van mensen met hun leefomgeving nadelig beïnvloeden, omdat mensen hun vroegere ''thuis'' niet meer herkennen, zo is gebleken uit omgevingspsychologisch onderzoek.


{{Appendix}}
{{Appendix}}
[[Categorie:geografie]]
[[Categorie:geografie]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: