U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Schietincident van 9 augustus 1886: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Bij het '''schietincident van 9 augustus 1886''' schoot Thomas Werts, na een vechtpartij met zijn zwager Martinus van Dint(h)er, zijn slachtoffer met een jachtgeweer een schot hagel in zijn benen. Op 9 augustus 1886 ontmoette Thomas Werts, wonend aan de Langstraat in Deurne, 's morgens om acht uur zijn zwager, de voormalige zoeaaf Martinus van Dint(h)er, met wie hij klaarblijkelijk een niet...')
 
(geen verschil)

Huidige versie van 24 apr 2024 om 13:25

Bij het schietincident van 9 augustus 1886 schoot Thomas Werts, na een vechtpartij met zijn zwager Martinus van Dint(h)er, zijn slachtoffer met een jachtgeweer een schot hagel in zijn benen.


Op 9 augustus 1886 ontmoette Thomas Werts, wonend aan de Langstraat in Deurne, 's morgens om acht uur zijn zwager, de voormalige zoeaaf Martinus van Dint(h)er, met wie hij klaarblijkelijk een niet erg vriendschappelijke relatie had. Hij mishandelde Martinus en schoot hem vervolgens met zijn dubbelloops jachtgeweer een schot hagel in zijn benen. Het schot werd gehoord door H. Dorstmans, die het slachtoffer later hevig bloedend aantrof, op zijn kar laadde en thuis bracht. De vrouw van Martinus, die op dat moment naar een kerkdienst was, trof bij thuiskomst rond half tien haar man thuis aan met meerdere hagelkorrels in beide benen, vooral het rechter. Van Dinter was meer dan drie weken niet in staat om te werken.

Op 4 januari 1887 moest Werts zich voor zijn vergrijp verantwoorden voor de rechtbank in Roermond. Daar verscheen naast Dorstmans ook de getuige J. Manders, die het gebeuren niet gezien had, maar wel het geweerschot had gehoord. De rechtbank veroordeelde Thomas tot acht maanden celstraf, verbeurdverklaring van het in beslag genomen het geweer en betaling van de gerechtskosten. [1]

Thomas ging in beroep bij het gerechtshof 's-Hertogenbosch die de zaak op 2 maart 1887 behandelde. Deze rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van 15 maanden.[2]


Bronnen, noten en/of referenties
  1. RHCl Archief Arrondissementsrechtbank Roermond inv.nr. 66 rol 9
  2. BHIC toegang 22 Gerechtshof in 's-Hertogenbosch inv.nr. 127 rol 1437 (scan 45)