U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Schuivelenberg

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
'''Schuivelenberg''' was een oud toponiem voor een veldje gelegen tussen de [[Schuivelenbergstraat]], de huidige [[Burgemeester van Beekstraat]], en de huidige (foutief gekozen) straatnaam [[Schuifelenberg]] (de hier gebruikte "f" moet eigenlijk een "v" zijn).
'''Schuivelenberg''' was een oud toponiem voor een veldje gelegen tussen de [[Schuivelenbergstraat]], de huidige [[Burgemeester Van Beekstraat]], en de huidige (foutief gekozen) straatnaam [[Schuifelenberg]] (de hier gebruikte "f" moet eigenlijk een "v" zijn).
 
 
De vroegste vermelding van dit toponiem is van 24 mei 1594 toen sprake was van een akker, genaamd ''den Scheuffelberch''.
 
Toen op 11 januari 1606 de broers Aert en Peter Thijssen de nalatenschap van hun overleden vader deelden kreeg Peter behalve een akker, genaamd de [[Heiakker|Heijecker]] ook een akker genaamd de ''Scheijffelberch'' en een akker genaamd de [[Durenkoop|Duerencoop]].
 
Op 14 februari 1808 verzocht [[Pieter Wijnants (1757-1835)|Pieter Wijnants]] om registratie van de twee huizen aan de ''Schuijvelberg'', die hij van zijn overleden vader [[Jan Wijnants (1729-1808)|Jan Wijnants]] had verkregen.
 
Op 27 december 1871 gaf [[dokter Passtoors]] aan het gemeentebestuur te kennen dat de achttienjarige Johannes van Wetten, zoon van [[Franciscus van Wetten (1817-1903)|Francis van Wetten]]  ''op den Schuivelberg'' leed aan roodvonk. Op 2 januari 1892 bezweek hij aan die besmettelijke ziekte.
 
Het toponiem ''Schuivelberg'' werd in de periode 1884-1903 ook gebruikt als adresaanduiding voor de huisnummers A.310 tot en met A.322.
Op 28 maart 1890 besloot de gemeenteraad van Deurne om het binnenweggetje aan te kopen dat liep langs het huis van [[Franciscus Rooijakkers (1851-1928)|Frans Rooijackers]] van de ''Schuivelenberg'' naar de [[Lage Kerk]]. Er werd daarvoor een stuk weiland van 184 m², een gedeelte van kadastrale sectie J 1089, aangekocht voor 27,60 gulden een gedeelte van kadastrale sectie J 1406, zijnde een perceel hei (in het centrum van de huidige dorpskern!) ter groote van 735 m² aangekocht voor 16 gulden.
 
Op 12 augustus 1938 stelde B en W aan de gemeenteraad voor om de verbindingsstraat tussen de [[Stationsstraat]] en de [[Schoolstraat (Deurne)|Schoolstraat]] ''Schuivelenberg'' te noemen. Op 26 september koos de raad voor de naam [[Schuivelenbergstraat]].
 
[[Categorie:Toponiem]]
[[Categorie:Toponiem]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)