U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Scouting Sint-Jozef: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:29.916.JPG|300px|thumb|De Gidsen van Scouting St. Jozef in 1965]]  
[[Bestand:29.916.JPG|300px|thumb|De Gidsen van Scouting Sint-Jozef in 1965]]  
[[Bestand:24.633.jpg|300px|thumb|Leden van Scouting St. Jozef tijdens de plechtigheid in de Sint-Jozefkerk bij het dertigjarig bestaan van de scouting St. Jozef]]  
[[Bestand:24.633.jpg|300px|thumb|Leden van Scouting Sint- Jozef tijdens de plechtigheid in de Sint-Jozefkerk bij het dertigjarig bestaan van de scouting St. Jozef]]  
'''Scouting Sint-Jozef''' was gehuisvest in de blokhut aan de [[Paul Rubensstraat]], op het grasveld naast 't [[Hofke van Marijke]].


'''Scouting St. Jozef''' was vroeger gehuisvest in de blokhut aan de [[Paul Rubensstraat]], op het grasveld naast 't [[Hofke van Marijke]].
==Ontstaan==
Riek van Wetten wilde in 1955 samen met een paar andere vrouwen, onder wie Anneke Beijers, Cis Aarts en Anneke Manders iets voor de meisjes in de Sint-Jozefparochie organiseren.


Toos Koolen zorgde ervoor dat in het krantje voor soldaten [[De Schakel]] berichten werden gezet om leden te werven. Ook werd op de scholen verteld dat in de St. Jozefparochie gestart werd met een gidsengroep.
Scouting Sint-Jozef werd opgericht in 1955 in de [[Sint-Jozefparochie]] door Riek van Wetten, Anneke Beijers, Cis Aarts, Toos Koolen en Anneke Manders.
De gidsen begonnen met 24 leden en heette de [[Irenegroep]], deze naam had [[kapelaan Bodde]] bedacht. Ze begonnen in de voormalige gymzaal van de [[Sint-Jozefschool|lagere school]] waar ze alleen 's avonds gebruik van konden maken. Rond 1956-1957 startte er tevens ook een kaboutergroep. Later verhuisde ze naar 't Hofke van Marijke, destijds nog de woning van de koster van de Sint-Jozefparochie. De bovenverdieping werd omgebouwd tot een lokaal voor de gidsen (toen senioren genoemd) en een lokaal voor de in 1956/1957 opgerichte kabouters (junioren). De verkenners begonnen in de Sint-Jozefparochie in 1960.


De gidsen begonnen met 24 leden en heette "De Irene groep" naar de Heilige Irene, deze naam had [[kapelaan Bodde]] bedacht. Ze begonnen in de voormalige gymzaal van de lagere school waar ze alleen 's avonds gebruik van konden maken. Rond 1956-1957 was er inmiddels ook een kaboutergroep in de St. Jozef parochie gestart.
In 1999 kreeg de scouting een eigen locatie in 't Hofke. In de beginjaren van de scouting hadden de gidsen weinig financiële middelen tot hun beschikking. Er was bijvoorbeeld geen geld om een bal te kopen en de leiding bracht zelf materiaal van huis mee om een programma op te zetten. Geld voor uniformen hadden veel ouders niet, dus werden de uniformen door de leidsters en anderen zelf gemaakt.


Als het kamp in aantocht was, moest de leiding voor de meisjes een week vrij vragen bij de ateliers, fabrieken en gezinnen waar deze meisjes werkten, om op kamp te mogen gaan. Het kamp had altijd een thema, zo was er een kunstenaarskamp, dan mocht je elke dag iets maken of schilderen en was er aan het einde van de week een tentoonstelling.
Tegenwoordig heeft de scouting veel spelmateriaal in huis en worden de uniformen door de leiding aangeschaft.
De gidsen openden het programma altijd met het hijsen van de vlag, een gezamenlijk gezongen lied en 'een openingsgebed. Het hijsen van de vlag is nog altijd een vast openingsritueel. Ook is de scouting nog vaak afhankelijk van materiaal uit schenkingen en van sponsoring.


Riek kreeg een blauw waarderingsteken van de Nederlandse Gidsen-vereniging omdat ze 10 jaar leidster was.
[[Ons Honk]] was de naam van het gebouw dat scouting Sint-Jozef in juni 1979 in gebruik nam.
In 1996 was de scouting twaalf dagen op de ''World Moot 1996'' in Ransberg in Zweden.
In 1999 liep Scouting Sint-Jozef als enige scoutinggroep mee met [[Avondvierdaagse Deurne]]. Ze werden vertegenwoordigd door twaalf Esta's en tien Scouts met hun leiding.


 
In 2000 nam Scouting Sint-Jozef deel aan de Nationale Jamboreegehouden werd op een terrein in de Flevopolder vlakbij Dronten, waaraan landen als  Groot-Brittannië, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg, Finland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Oostenrijk en Ierland meededen.
Scouting St. Jozef was twaalf dagen op de '''World Moot 1996''' in Ransberg Zweden.
 
In 1999 liep Scouting St. Jozef als enige scoutinggroep mee met [[Avondvierdaagse Deurne]]. Ze werden vertegenwoordigd door 12 Esta's en 10 Scouts met hun leiding.
 
De '''Nationale Jamboree''' dat in 2000 gehouden werd op een terrein in de Flevopolder vlakbij Dronten en waaraan landen als: Groot-Brittannië, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg, Finland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Oostenrijk en Ierland meededen, was Scouting St. Jozef bij.
   
   
In 2001 was er een minikamp in de eigen blokhut '''t Kompas''. In 2002 was er eveneens, in de eigen blokhut, een Harry Potter weekend.
In 2001 was er een minikamp in de eigen blokhut 't Kompas.  
In 2002 was er eveneens, in de eigen blokhut, een Harry Potter-weekend.
In 2005 vierde Scouting Sint-Jozef  het 50-jarig bestaansjubileum met onder andere op zondag 24 april een wijkfeest voor alle kinderen van de Sint-Jozefparochie in de basisschoolleeftijd. Het wijkfeest begon 's morgens om 10.00 uur met een vossenjacht bij 't Hofke van Marijke.
   
   
Toen de houten blokhut werd gesloopt, werd de scouting ondergebracht in de voormalige basisschool [[De Springplank]] aan de [[Beukenstraat]]. Ook dit onderkomen is gesloopt.
Toen de houten blokhut werd gesloopt, werd de scouting ondergebracht in de voormalige basisschool [[De Springplank]] aan de [[Beukenstraat]].  
Anno 2016 zit de Scouting in blokhut Het Kompas, Rembrandt van Rijnstraat 5, bij het Hofke van Marijke daar waar ze in het prille begin ook gestart waren onder leiding van Riek van Wetten.
Vanaf 2016 zit de Scouting in blokhut Het Kompas, Rembrandt van Rijnstraat 5, bij het Hofke van Marijke


Bij de Landelijke Scouting Wedstrijden in Baarn in  juni 2017 werd het Super Scouts team van Scouting St. Jozef uit Deurne 13de van in totaal 117 deelnemende teams. Eerder werden de Deurnese Super Scouts al vierde bij de Regionale Scouting Wedstrijden. Hierbij strijden scouts vanuit heel Nederland om de beste patrouille te worden.  
Bij de Landelijke Scouting Wedstrijden in Baarn in  juni 2017 werd het Super Scoutsteam van Scouting Sint-Jozef uit Deurne 13de van in totaal 117 deelnemende teams. Eerder werden de Deurnese Super Scouts al vierde bij de Regionale Scouting Wedstrijden. Hierbij strijden scouts vanuit heel Nederland om de beste patrouille te worden.  
De Super Scouts werden getest op de beheersing van verschillende Scoutingvaardigheden zoals tenten opzetten, het bouwen van een keuken en een ‘hike’ lopen. Ook waren er spellen die inspeelden op samenwerking in teamverband. Sommigen daarvan vormden een echte uitdaging, zoals de knutselopdracht waar met materialen zoals een fietsband, een knuffel en een lampenkap, een superheld gemaakt moest worden.
De Super Scouts werden getest op de beheersing van verschillende Scoutingvaardigheden zoals tenten opzetten, het bouwen van een keuken en een ‘hike’ lopen. Ook waren er spellen die inspeelden op samenwerking in teamverband. Sommigen daarvan vormden een echte uitdaging, zoals de knutselopdracht waar met materialen zoals een fietsband, een knuffel en een lampenkap, een superheld gemaakt moest worden.<br>
Zeven scouts van Scouting St. Jozef deden wederom op 4 en 5 juni 2022 mee aan de Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW) in Baarn eindigden op de 90ste plaats van de 117 deelnemende teams..
Zeven scouts van Scouting Sint-Jozef deden wederom op 4 en 5 juni 2022 mee aan de Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW) in Baarn eindigden op de 90ste plaats van de 117 deelnemende teams.<br>
De dag verliep voor het Deurnese team niet helemaal zoals de bedoeling was. Al snel kwamen de scouts erachter dat er nog een aantal spullen in de blokhut in de St. Jozefparochie stonden in plaats van in de aanhanger.  
De dag verliep voor het Deurnese team niet helemaal zoals de bedoeling was. Al snel kwamen de scouts erachter dat er nog een aantal spullen in de blokhut in de Sint-Jozefparochie stonden in plaats van in de aanhanger. <br>
Bij de wedstrijden moesten de scouts hun vaardigheid laten zien in verschillende onderdelen zoals onder andere zelfstandigheid en scoutingtechnieken maar bij dit avontuur staat voor de scouts vooral gezelligheid centraal.
Bij de wedstrijden moesten de scouts hun vaardigheid laten zien in verschillende onderdelen zoals onder andere zelfstandigheid en scoutingtechnieken maar voor de scouts staat vooral gezelligheid centraal.




<gallery widths=300  heights=200>
Scan0008 scouting St Jozef.jpg
24.632.jpg
29.291.jpg
</gallery>
<gallery widths=200  heights=270>
24.637.jpg
24.650.jpg
</gallery>


==Externe link==
 
{{appendix|alles|
*[http://www.scoutingstjozef.nl\ website van Scouting St-Jozef]
*[http://www.scoutingstjozef.nl\ website van Scouting St-Jozef]
 
----
{{UnderConstruction}}
{{references}}
}}


[[categorie:Scouting]]
[[categorie:Scouting]]

Versie van 12 jun 2022 11:53

De Gidsen van Scouting Sint-Jozef in 1965
Leden van Scouting Sint- Jozef tijdens de plechtigheid in de Sint-Jozefkerk bij het dertigjarig bestaan van de scouting St. Jozef

Scouting Sint-Jozef was gehuisvest in de blokhut aan de Paul Rubensstraat, op het grasveld naast 't Hofke van Marijke.


Scouting Sint-Jozef werd opgericht in 1955 in de Sint-Jozefparochie door Riek van Wetten, Anneke Beijers, Cis Aarts, Toos Koolen en Anneke Manders. De gidsen begonnen met 24 leden en heette de Irenegroep, deze naam had kapelaan Bodde bedacht. Ze begonnen in de voormalige gymzaal van de lagere school waar ze alleen 's avonds gebruik van konden maken. Rond 1956-1957 startte er tevens ook een kaboutergroep. Later verhuisde ze naar 't Hofke van Marijke, destijds nog de woning van de koster van de Sint-Jozefparochie. De bovenverdieping werd omgebouwd tot een lokaal voor de gidsen (toen senioren genoemd) en een lokaal voor de in 1956/1957 opgerichte kabouters (junioren). De verkenners begonnen in de Sint-Jozefparochie in 1960.

In 1999 kreeg de scouting een eigen locatie in 't Hofke. In de beginjaren van de scouting hadden de gidsen weinig financiële middelen tot hun beschikking. Er was bijvoorbeeld geen geld om een bal te kopen en de leiding bracht zelf materiaal van huis mee om een programma op te zetten. Geld voor uniformen hadden veel ouders niet, dus werden de uniformen door de leidsters en anderen zelf gemaakt.

Tegenwoordig heeft de scouting veel spelmateriaal in huis en worden de uniformen door de leiding aangeschaft. De gidsen openden het programma altijd met het hijsen van de vlag, een gezamenlijk gezongen lied en 'een openingsgebed. Het hijsen van de vlag is nog altijd een vast openingsritueel. Ook is de scouting nog vaak afhankelijk van materiaal uit schenkingen en van sponsoring.

Ons Honk was de naam van het gebouw dat scouting Sint-Jozef in juni 1979 in gebruik nam. In 1996 was de scouting twaalf dagen op de World Moot 1996 in Ransberg in Zweden. In 1999 liep Scouting Sint-Jozef als enige scoutinggroep mee met Avondvierdaagse Deurne. Ze werden vertegenwoordigd door twaalf Esta's en tien Scouts met hun leiding.

In 2000 nam Scouting Sint-Jozef deel aan de Nationale Jamboree, gehouden werd op een terrein in de Flevopolder vlakbij Dronten, waaraan landen als Groot-Brittannië, Noorwegen, Zwitserland, Luxemburg, Finland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Oostenrijk en Ierland meededen.

In 2001 was er een minikamp in de eigen blokhut 't Kompas. In 2002 was er eveneens, in de eigen blokhut, een Harry Potter-weekend. In 2005 vierde Scouting Sint-Jozef het 50-jarig bestaansjubileum met onder andere op zondag 24 april een wijkfeest voor alle kinderen van de Sint-Jozefparochie in de basisschoolleeftijd. Het wijkfeest begon 's morgens om 10.00 uur met een vossenjacht bij 't Hofke van Marijke.

Toen de houten blokhut werd gesloopt, werd de scouting ondergebracht in de voormalige basisschool De Springplank aan de Beukenstraat. Vanaf 2016 zit de Scouting in blokhut Het Kompas, Rembrandt van Rijnstraat 5, bij het Hofke van Marijke

Bij de Landelijke Scouting Wedstrijden in Baarn in juni 2017 werd het Super Scoutsteam van Scouting Sint-Jozef uit Deurne 13de van in totaal 117 deelnemende teams. Eerder werden de Deurnese Super Scouts al vierde bij de Regionale Scouting Wedstrijden. Hierbij strijden scouts vanuit heel Nederland om de beste patrouille te worden. De Super Scouts werden getest op de beheersing van verschillende Scoutingvaardigheden zoals tenten opzetten, het bouwen van een keuken en een ‘hike’ lopen. Ook waren er spellen die inspeelden op samenwerking in teamverband. Sommigen daarvan vormden een echte uitdaging, zoals de knutselopdracht waar met materialen zoals een fietsband, een knuffel en een lampenkap, een superheld gemaakt moest worden.
Zeven scouts van Scouting Sint-Jozef deden wederom op 4 en 5 juni 2022 mee aan de Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW) in Baarn eindigden op de 90ste plaats van de 117 deelnemende teams.
De dag verliep voor het Deurnese team niet helemaal zoals de bedoeling was. Al snel kwamen de scouts erachter dat er nog een aantal spullen in de blokhut in de Sint-Jozefparochie stonden in plaats van in de aanhanger.
Bij de wedstrijden moesten de scouts hun vaardigheid laten zien in verschillende onderdelen zoals onder andere zelfstandigheid en scoutingtechnieken maar voor de scouts staat vooral gezelligheid centraal.



Bronnen, noten en/of referenties