U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sint-Hubertuskapel (1984)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Pieter K (overleg | bijdragen) op 29 dec 2020 om 00:40 (Externe link weggehaald omdat de bedoelde niet werd weergegeven)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint-Hubertuskapel.
Foto: collectie Nellie van Wetten
Het plaatsen van de gedenksteen door pater Ties Aarts bij de opening.

De Sint-Hubertuskapel werd in 1984 door het Liesselse Sint-Hubertusgilde aan de Molenweg gebouwd. Het initiatief voor de bouw werd genomen in 1981 toen het gilde zijn 650-jarig bestaan vierde.

Liessel kende tot 1903 ook een Sint-Hubertuskapel.

Vanouds was Liessel een bekende bedevaartsplaats waar Sint-Hubertus, de patroon van de jagers, werd vereerd. In het bijzonder werd zijn bescherming gevraagd tegen hondsdolheid of razernij. Op voorschrift van de overheid in 1648 mocht de kapel niet meer voor katholieke erediensten worden gebruikt. Hierdoor raakte het pelgrimsoord in vergetelheid.

De bevolking hechtte echter veel waarde aan haar kapel en trachtte het verval zo goed mogelijk te voorkomen. Toch werd de oude kapel in 1831 afgebroken.

De huidige kapel werd gebouwd in 1984 op grond die eigendom was van Leo van Loon. In ruil huurde Leo van Loon één jaar gratis andere grond van het Sint-Hubertusgilde. De grond voor 't kapelletje (circa 80 m²) werd gekocht door het gilde. Een bouwcommissie bestaande uit voorzitter Harrie Rijnders, secretaris Lenard Giesbers, technisch uitvoerder Willem Bots en de leden Toon van de Berkmortel en Piet van de Berkmortel gingen met de plannen aan de slag. Petro Bots maakte een tekening aan de hand van schetsen van de oude kapel. Tal van Liesselnaren werkten mee aan de bouw of schonken materialen zoals de glas-in-loodramen, de gietijzeren naamsaanduiding of een offerblok met kaarsen. Het ijzerwerk van de ramen en het kruis werden gesmeed door Jan van den Berkmortel Trienzoon en Haske Smits. Truus Coumans uit Haelen maakte het beeld van de heilige Hubertus.

Op Sint-Hubertusdag, 3 november 1984, werd de nieuwe kapel ingezegend door pastoor Pigmans en werd er een gedenksteen geplaatst door pater Ties Aarts. De gedenksteen heeft als tekst: "Gedenk uw leiders, neem een voorbeeld aan hun geloof".

Deze kapel is, evenals de oude kapel vóór 1831, toegewijd aan de H. Maria en de H. Hubertus. Het beeld van de H. Maria staat links naast het altaar en het beeld van de H. Hubertus rechts naast het kruisbeeld. Tevens werd een oud gebruik in ere hersteld: ieder jaar op / of omstreeks 3 november wordt het Sint-Hubertusbrood gewijd en uitgereikt aan mens en dier ter bescherming tegen bepaalde ziekten, zoals hondsdolheid.

In 2009 werd het feit gevierd dat de Sint-Hubertuskapel 25 jaar bestond. De feestelijkheden startten met een mis in de Liesselse parochiekerk. Daarna was er een optocht van het gilde naar de kapel, waar het brood werd gewijd door pastoor M. Massaer en uitgedeeld aan de aanwezigen.