U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Sjabloon:Geschiedenisfeitje: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
(wijzigende historisch feitje op hoofdpagina)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Coll PK P1040074 jaap vd leijsing detail.JPG|right|400px]]
{{#ask:
==Oude Jaap verliet Liessel in 1921==
[[Category:Historisch feitje]]
De ''[[Zuid-Willemsvaart]]'' van 15 april 1921 meldde het volgende:
|format=embedded
:''LIESSEL.<br>Een der oudste inwoners onzer parochie, huizende op de [[Leizing]] is vertrokken. Reeds vroeger zijn meerdere pogingen aangewend om hem tot vertrek te bewegen, maar die bleken steeds tevergeefs. Nadat onze Burgemeester hem Woensdag met een bezoek had vereerd en Sinjeur was gefotografeerd, schijnt de zaak veranderd. Zoo juist passeerde hij door ons dorp op de kar van [[Petrus Dielissen (1889-1982)|voerman Dielissen]]. Uit ieder huis kwamen belanghebbenden en nieuwsgierigen om [[Jaap van de Leijsing|Jaap van de Leizing]] goeden dag te zeggen. Bij het Boerenbondsgebouw werd door [[Jacob Wilhelm van Helden (1872-1930)|Meester van Helden]] en [[Gerardus Engels (1883-1965)|Engels]] het signalement vastgesteld. Wigvormig, hoog 1.80 M. breed 1.20 M., dik ruim 60 c.M., gewicht 1780 kilo's Men beweert dat de reuzenkei in de Ardennen is geboren.<ref>''[http://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMRHCE01:000042496:mpeg21:p003 De Zuid-Willemsvaart van 15 april 1921]''</ref>
|order=random
 
|limit=1
{{appendix}}
}}
<noinclude>[[categorie:Historisch feitje]]</noinclude>
<noinclude>[[categorie:Historisch feitje]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>
<noinclude>[[Categorie:Sjablonen_hoofdpagina]]</noinclude>
[[categorie:Historisch feitje]]

Versie van 3 jan 2024 15:38

Een zonderling voorval (wonder)

Op 17 april 1862 schoot er bij zuster Bernarda [1] in de kloosterkapel van Huize Sint-Jozeph tijdens het knielen een naald in haar knie. Te hulp geroepen geneesheren konden de naald niet vinden. Er werd een noveen gehouden. Onder het lezen van de officie werd de zuster eene trilling gewaar in het been en de naald en de pijn waren verdwenen.

In het kloostmemoriaal wordt het voorval als volgt beschreven [2]:

Den 17den April had er in het Gesticht een zonderling geval plaats. Zr. M. Bernarda knielde in de Kapel neer en gevoelde dat eene naald in haren knie schoot. Met de spoedigste hulp van een Geneesheer was er nog geene mogelijkheid er de naald uit te trekken. De Dokter van Venray werd gehaald, wendde, met den Geneesheer van het huis tevergeefs alle mogelijke middelen aan, zoodat beiden bekenden dat er menschelijke wijze geene mogelijkheid meer bestond om de naald te achterhalen. De goede Zuster had met eene voorbeeldige kloekmoedigheid de pijnlijke operatie geleden.
De Zusters van het Moederhuis, zoowel als die van dit Gesticht, door medelijden bewogen, besloten met veel vertrouwen gezamenlijk eene Novene te beginnen, die den 1sten Mei zou eindigen.
Den avond waarop de Novene eindigde, vraagde de lijderesse verlof om het Goddelijk officie mede in de Kapel te gaan lezen; dit werd haar vergund. Onder het lezen werd zij eene trilling gewaar in het been, en gevoelde ook dat de knie minder stijf was; na de Getijden gelezen te hebben, kwam zij zonder eenig steunsel, tot verwondering van allen, die haren toestand kenden, den refter binnen.
Des anderendaags ging zij naar de kerk en ontving de H. Communie om den Goeden God en Zijne H. Moeder, voor die buitengewone gunst te bedanken.
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Bedoeld is vermoedelijk zuster Bernardina, Maria Elisabeth van Hoof (1822-1883).
  2. Kloosterarchieven St. Agatha - Memoriaal in het archief van de zusters Franciscanessen inv.nr. 579

... meer resultaten