U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Stichting Boombelijd: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Stichting Boombelijd.png|right|350px]]
De '''Stichting Boombelijd''' in Deurne werd opgericht in 1998. De aanleiding van oprichting was de voorgenomen kap van bomen aan de [[Vloeieindsedreef]] in de [[Sint-Jozefparochie]].  
De '''Stichting Boombelijd''' in Deurne werd opgericht in 1998. De aanleiding van oprichting was de voorgenomen kap van bomen aan de [[Vloeieindsedreef]] in de [[Sint-Jozefparochie]].  




Stichting Boombelijd heeft als doel om bomen te beschermen en te behouden en te komen tot een verantwoord boombeleid in Deurne. Tevens om het lijden van de bomen onder de aandacht te krijgen. Vandaar de '''ij''' in de naam. De stichting wil een maatschappelijk debat oproepen en met de gemeente in overleg gaan. Jarenlang had de stichting een slapend bestaan maar in 2019 kreeg ze een nieuwe impuls.  Deze kwam uit de bomenkap aan de [[Amstel]] en [[Hagelkruisweg]] begin 2018. Een kleine vijftig bomen werden er gerooid vanwege de vernieuwing van de riolering. Dat leverde veel reacties op bij de omwonenden. In de stichting zijn vertegenwoordigd voorzitter [[Joop van Hout]]. Hij is de enige van de zeven bestuursleden die vanaf het begin  Boombelijd was betrokken. De overige zes, onder wie [[Jan H. Berkers]], [[Annemieke Quaadgras]], [[John Eijsbouts]] en Bettina Franssen sloten zich in 2019 bij het bestuur aan.
De Stichting Boombelijd heeft als doel om bomen te beschermen en te behouden en te komen tot een verantwoord boombeleid in Deurne. Daarnaast wil zij het lijden van de bomen onder de aandacht krijgen, vandaar de '''ij''' in de naam. De stichting wil een maatschappelijk debat oproepen en met de gemeente in overleg gaan. Vanaf 2008 leidde de stichting een slapend bestaan, maar in 2019 kreeg ze een nieuwe impuls.  Deze kwam voort uit de bomenkap aan de [[Amstel]] en [[Hagelkruisweg]] begin 2018. Een kleine vijftig bomen werden er gerooid vanwege de vernieuwing van de [[riolering]]. Dat leverde veel reacties op bij de omwonenden.  


Voor bomen in het Walsbergse- en [[Wiegersbos]], bomen die opgenomen zijn in het groenstructuurplan van de gemeente en bomen opgenomen als Groene Parels is een kapvergunning nodig. De stichting wil er alles aan doen om onnodige kap te voorkomen.
[[Joop van Hout]] was al die tijd nog als enig overgebleven lid voorzitter van de stichting. In 2018 werd het bestuur uitgebreid met zes nieuwe leden: [[Jan Berkers|Jan H. Berkers]], [[John Eijsbouts (1951-2023)|John Eijsbouts]], [[Annemieke Quaadgras]], [[Michel Lintermans]], [[José van de Berkmortel]] en [[Bettina Franssen]].
 
Voor bomen die opgenomen zijn in het groenstructuurplan van de gemeente en bomen opgenomen als [[Groene Parels]] is een kapvergunning nodig. De stichting wil er alles aan doen om onnodige kap te voorkomen.
 
De stichting nam in december 2023 nieuwe statuten aan om slagvaardiger te kunnen optreden tegen bomenkap en breidde haar werkterrein uit.
 
Voor meer en actuele informatie zie de ''[https://www.boombelijd.nl/ website van de stichting]''.


Voor meer informatie zie verder op de ''[https://www.boombelijd.nl/ website van de stichting]''.
[[categorie:Natuurvereniging]]
[[categorie:Natuurvereniging]]

Huidige versie van 11 jan 2024 om 17:23

Stichting Boombelijd.png

De Stichting Boombelijd in Deurne werd opgericht in 1998. De aanleiding van oprichting was de voorgenomen kap van bomen aan de Vloeieindsedreef in de Sint-Jozefparochie.


De Stichting Boombelijd heeft als doel om bomen te beschermen en te behouden en te komen tot een verantwoord boombeleid in Deurne. Daarnaast wil zij het lijden van de bomen onder de aandacht krijgen, vandaar de ij in de naam. De stichting wil een maatschappelijk debat oproepen en met de gemeente in overleg gaan. Vanaf 2008 leidde de stichting een slapend bestaan, maar in 2019 kreeg ze een nieuwe impuls. Deze kwam voort uit de bomenkap aan de Amstel en Hagelkruisweg begin 2018. Een kleine vijftig bomen werden er gerooid vanwege de vernieuwing van de riolering. Dat leverde veel reacties op bij de omwonenden.

Joop van Hout was al die tijd nog als enig overgebleven lid voorzitter van de stichting. In 2018 werd het bestuur uitgebreid met zes nieuwe leden: Jan H. Berkers, John Eijsbouts, Annemieke Quaadgras, Michel Lintermans, José van de Berkmortel en Bettina Franssen.

Voor bomen die opgenomen zijn in het groenstructuurplan van de gemeente en bomen opgenomen als Groene Parels is een kapvergunning nodig. De stichting wil er alles aan doen om onnodige kap te voorkomen.

De stichting nam in december 2023 nieuwe statuten aan om slagvaardiger te kunnen optreden tegen bomenkap en breidde haar werkterrein uit.

Voor meer en actuele informatie zie de website van de stichting.