U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Stichting ORO

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Logo ORO.jpg|300px|right]]
'''Stichting ORO'''
De '''Stichting ORO''', afkorting van '''O'''thmarus '''R'''ijtven '''O'''rganisatie, is sinds 1996 een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand die ook binnen [[Deurne]] actief is.


De stichting ORO<ref> Boek: “Zes paar kousen en een jas” van Stichting ORO.
</ref> is een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand.
In de regio Zuidoost Brabant biedt zij aan ongeveer 1600 cliënten kind- en jeugdzorg, professionele hulpverlening, dagbesteding, werken en wonen. Bij ORO werken bijna 1300 medewerkers en ruim 650 vrijwilligers.


In de Peelregio biedt ORO zorg en ondersteuning aan ongeveer 1800 cliënten op het gebied van wonen en slapen, eten en drinken, werk en dagbesteding, bewegen, leren en vrije tijd. Bij ORO werken ongeveer 1400 medewerkers en ruim 950 vrijwilligers samen aan het geluk van kwetsbare mensen.
De ontstaansgeschiedenis van deze instelling gaat eigenlijk al terug naar het begin van de twintigste eeuw. Vanaf het jaar 1901 deden scholen voor Bijzonder Lager Onderwijs (BLO) langzaam maar zeker hun intrede. Deze scholen waren bedoeld voor onderwijs aan “achterlijke” kinderen, maar zeker ook ter ontlasting van het onderwijs aan ‘normale’ kinderen. De eerste BLO-school in Helmond dateert uit het begin van de jaren dertig en in [[Deurne]] werden in 1949 de eerste stappen gezet door de oprichting van de stichting Onze Lieve Vrouw van Fatima. Op 23 juni 1950 kreeg deze stichting toestemming van het ministerie en per 1 oktober van dat jaar werd [[Ko Vermeer]] door de hoofdinspectie van het bijzonder lager onderwijs tot hoofd van de nieuwe school benoemd. De school kreeg de naam [[Fatimaschool]].


De ontstaansgeschiedenis van deze instelling gaat eigenlijk al terug naar het begin van de twintigste eeuw. Vanaf het jaar 1901 deden scholen voor Bijzonder Lager Onderwijs (BLO) langzaam maar zeker hun intrede. Deze scholen waren bedoeld voor onderwijs aan "achterlijke" kinderen, maar zeker ook ter ontlasting van het onderwijs aan "normale" kinderen. De eerste BLO-school in Helmond dateert uit het begin van de jaren dertig en in Deurne werden in 1949 de eerste stappen gezet door de oprichting van de stichting Onze Lieve Vrouw van Fatima. Op 23 juni 1950 kreeg deze stichting toestemming van het ministerie en per 1 oktober van dat jaar werd [[Ko Vermeer]] door de hoofdinspectie van het bijzonder lager onderwijs tot hoofd van de nieuwe school benoemd. De school kreeg de naam [[Fatimaschool]].
Met de komst van de BLO-scholen doemde al direct een andere vraag op. Wat gebeurde er met deze kinderen buiten schooltijd?
Het waren met name de regionale kloosterorden die in die tijd oog hadden voor de problemen die er waren voor mensen met een verstandelijke beperking in hun thuissituatie.
Reeds in 1946 begonnen de zusters van liefde in Helmond met een avondopvang voor meisjes en in 1948 begonnen de paters Kapucijnen met de opvang van jongens.  


Met de komst van de BLO-scholen doemde al direct een andere vraag op. Wat gebeurde er met deze kinderen buiten schooltijd?<br>
In Asten en Deurne waren het de [[missiezusters van Asten]] die in 1958 de allereerste fundamenten legden onder de zorg en ondersteuning van meisjes. Begin jaren zestig ontstond er een voorzichtige samenwerking met [[pater Othmarus]], die bezig was met de voorbereidingen voor een “pensiontehuis voor debiele en imbeciele jongens” in Vlierden.
Het waren met name de regionale kloosterorden die in die tijd oog hadden voor de problemen die er waren voor mensen met een verstandelijke beperking in hun thuissituatie.<br>
Reeds in 1946 begonnen de zusters van liefde in Helmond met een avondopvang voor meisjes en in 1948 begonnen de paters Kapucijnen met de opvang van jongens.  


In Asten en Deurne waren het de [[missiezusters van Asten]] die in 1958 de allereerste fundamenten legden onder de zorg en ondersteuning van meisjes. Begin jaren zestig ontstond er een voorzichtige samenwerking met [[pater Othmarus]], die bezig was met de voorbereidingen voor een ''pensiontehuis voor debiele en imbeciele jongens'' in [[Vlierden]].


Aanvankelijk groeiden deze initiatieven afzonderlijk van elkaar op en ontstond in Helmond de [[Othmarusstichting]] en in Asten/Deurne de stichting [[het Rijtven]].<br>
Aanvankelijk groeiden deze initiatieven afzonderlijk van elkaar op en ontstond in Helmond de [[Othmarusstichting]] en in Asten/Deurne de stichting [[het Rijtven]].
Vele jaren later in 1996 fuseerden de beide stichtingen en ontstond de nieuwe stichting ORO, de Othmarus Rijtven Organisatie.
Vele jaren later in 1996 fuseerden de beide stichtingen en ontstond de nieuwe stichting ORO, de Othmarus Rijtven Organisatie.


'''Fusie met Diomage'''
{{Appendix}}
 
Diomage is een organisatie in de regio Gemert, die dienstverlening biedt aan mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand. Diomage en Oro doen dit samen in de hele Peelregio, vanuit meer dan 120 locaties. Per 1 maart 2015 zijn de beide organisaties gefuseerd en gaan samen verder onder de vlag van ORO.
Daarmee heeft de stichting ORO de hele peelregio binnen haar aandachtsgebied.
 
 
{{Appendix|1=alles|2=
* Boek: ''Zes paar kousen en een jas'' van Stichting ORO
----
{{References}}
}}
[[Categorie:Gehandicaptenzorg]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: