U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Tramlijn Asten-Vlierden-Helmond

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 27 dec 2013 om 21:21
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Tram-001.jpg
De voormalige tramhalte en CHV-overslagplaats in 1986. (foto collectie Pieter Koolen)

De tramlijn Asten-Vlierden-Helmond kwam in 1905 tot stand.


In de Vlierdense raadsvergadering van 18 augustus 1904 werd de brief van Gedeputeerde Staten besproken over het voornemen om een tramlijn Asten-Helmond aan te leggen. Men was in Vlierden niet principieel tegen deze aanleg maar men was wel bang dat daardoor de belangen van Vlierden geschaad werden. De aan- en afvoer van goederen van het station in Deurne naar Asten en Someren bracht ook in Vlierden economische welvaart. Dat alles, en de postwagen Asten-Deurne, die vier keer per dag Vlierden passeerde, zou men met de nieuwe tramverbinding in Vlierden ontberen. Het liefst zag men daarom de tramlijn ook door het centrum van Vlierden aangelegd.

Uiteindelijk werd de wens van Vlierden niet gehonoreerd en stak de tram, komend van Asten, bij Oostappen de Astense Aa over en vervolgde via de Beersdonk haar weg Brouwhuis en Helmond. Wel kreeg Vlierden Tussen de Voorste en Achterste Beersdonk een soort goederenstationnetje, het CHV-gebouw waar de boeren hun grondstoffen konden afhalen.

Met ingang van zaterdag 1 april 1905 reed de tram, vanaf 's morgens 5 uur tot 's avonds 7 uur, wel Amsterdamsche tijd.

Ongeluk

In februari 1907 deed zich het eerste Vlierdense tramongeval voor. Een tweetal boeren kwam met paard en kar terug uit Helmond en wilde aanleggen bij herberg Gijsbers. Juist op dat moment werden paard en kar omvergeworpen door de passerende tram. Behalve flinke schade aan de kar hield een van de boeren er een gescheurde jas en de tram een verbrijzelde lantaarn aan over. Het paard kwam met de schrik vrij.[1]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Hoewel in de Zuidwillemsvaart van 23 februari 1907 dit bericht gepresenteerd werd onder het Vlierdense nieuws bleek bij nader onderzoek dat de herberg van Gijsbers niet op Vlierdens maar op Helmonds grondgebied op het adres De Heide 178 stond. De herbergier Peter Johannes Gijsbers was wel gehuwd met de uit Vlierden afkomstige Hendrica Segers.