U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Tusdag

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De tusdag was de dag waarop het aan alle inwoners van Deurne en Liessel was toegestaan om op de gemeentegrond tussen, turf of plaggen te steken voor eigen gebruik.


De vroegste vermelding van een tusdag is van 1729. De jaarlijkse tusdag was meestal tussen half april en half mei. Het recht om op de tusdag vrij turf of plaggen te steken gold slechts tussen de afgestoken gepachte peelveldjes en binnen bepaalde vastgestelde plekken. Zo was bijvoorbeeld het vrije gebied in 1770 als volgt gedefinieerd:

tusschen de kuijlen en beneden de kuijlen, maar niet in de groes, en niet verder als tot de hopen die ten dien eijnde opgeworpen zullen zijn.

Het was verboden om deze turf of plaggen naar buiten het eigen dorp te vervoeren. Vooral door arme gezinnen werd de mogelijkheid om gratis turf te steken gretig aangegrepen. De plaggen werden gebruikt in de potstal en/of om de eigen grond vruchtbaarder te maken. Het was buiten de bepaalde dagen en regio streng verboden om zonder toestemming turf of plaggen te steken. Zelfs tegen het afsteken en meenemen van graszoden op of naast de openbare weg stonden hoge straffen.