U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Verpachting van peelveldjes

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:23.376.jpg|thumb|500px|Pentekening van een peelveldverpachting, gemaakt door [[Frans Jacobs]] uit [[Vlierden]]. Het origineel werd in 1960 door het huishoudelijk- en kantoorpersoneel van de familie Tromp geschonken aan [[notaris Tromp]] toen hij 25 jaar als notaris in Deurne werkzaam was.]]
[[image:verpachting van peelveldjes.jpg|thumb|400px|Pentekening van een peelveldverpachting, gemaakt door [[Frans Jacobs]] uit [[Vlierden]]. Het origineel van deze tekening werd bij gelegenheid van een of ander jubileum door het personeel ten geschenke gegeven aan notaris [[Josef Arnold Tromp (1891-1976)|Tromp]].]]
De publieke '''verpachting van peelveldjes''' gebeurde vroeger ter plekke in de [[peel]] door of in opdracht van de [[gemeente Deurne]].  
De publieke '''verpachting van peelveldjes''' gebeurde vroeger ter plekke in de [[peel]] door of in opdracht van de [[gemeente Deurne]].  


Regel 14: Regel 14:
==Verpachting aan buitenlanders==
==Verpachting aan buitenlanders==


Al in 1784 en in 1792 werd door de gemeente Deurne een verzoek ingediend om peelvelden gedurende een langere periode van 25 tot 30 jaar te mogen verpachten aan ''buitenlanders''. In eerste instantie moest daartoe de heer of vrouwe van Deurne toestemming geven. Deze wees het van de hand onder verwijzing naar een plakkaat van 30 november 1716, waarin het verboden was om grond of turf naar buiten het district van de generaliteit te vervoeren. Het was de bedoeling van de Deurnese regenten om zo'n 60 tot 70 peelvelden aan de Deurnese gemeentegrens tussen Meijel en Sevenum aan de inwoners van die dorpen te verpachten en de inkomsten te bestemmen voor de Deurnese [[armenkas]]. Het verzoek bereikte ook de raad en rentmeester generaal der domeinen van Brabant, die het doorstuurde naar de Raad van State die het ook afwees.<ref>BHIC Resoluties van de Raad van State toegang 178 inv.nr. 434 folio 494 verso maandag 19 juli 1784.</ref>
Al in 1784 en in 1792 werd door de gemeente Deurne een verzoek ingediend om peelvelden gedurende een langere periode van 25 tot 30 jaar te mogen verpachten aan ''buitenlanders''. In eerste instantie moest daartoe de heer of vrouwe van Deurne toestemming geven. Deze wees het van de hand onder verwijzing naar een placcaat (wettelijk voorschrift) van 30 november 1716, waarin het verboden was om grond of turf naar buiten het district van de generaliteit te vervoeren.


{{Appendix}}
[[categorie:veenderij]]
[[categorie:veenderij]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)

Op deze pagina gebruikte sjablonen: