U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Voetbalvereniging Deurania

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ingang voormalig sportterrein dat werd aangelegd aan de Molenstraat na de fusie van DOS en Deurania
Foto uit 1918, dus waarschijnlijk van Deurania. Staande vierde van rechts is Frans Jansen (1900-1988). Foto collectie Walther Jansen

Deurania was een in 1917 opgerichte voetbalvereniging, waarschijnlijk de oudste in Deurne, die op 1 augustus 1942 ophield te bestaan.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Deurania is in 1917 opgericht. Het veld waarop gespeeld werd, en waar later Sportterrein Deurne gevestigd werd, lag aan de huidige Molenstraat,[1]zo ongeveer op de plek waar anno 2015 het zwembad De Wiemel gevestigd is.

Het clubhuis van Deurania was gevestigd in Café de Sport, ook wel Café Van Moorsel genoemd, tegenover het veld waarop gespeeld werd.

Jubileum[bewerken | brontekst bewerken]

De Zuidwillemsvaart van 13 mei 1942 schreef daar over:

— Sport jubileum. — Omtrent het zilveren bestaansfeest van "de R.K.V.V. „Deurania" op a.s. Zondag vernemen we nader, dat dit door de club in besloten kring en op bescheiden wijze gevierd zal worden. In het middaguur zal er in het clublokaal een receptie worden gehouden en om 2 uur volgt dan op het voetbalterrein van de jubileerende vereeniging een wedstrijd tusschen Helmondia I en Kolping I. Na afloop van den jubileumwedstrijd is er een gezellig samenzijn in het clubhuis.

Fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Deurania hield op 1 augustus 1942 op te bestaan door een fusie met de voetbalafdeling van Sportvereniging DOS. Beide Deurnese verenigingen kwamen tot aan de fusie uit in de vierde klasse. De fusievereniging werd SV Deurne genoemd, een afkorting van Sport Vereniging Deurne. Het doel was om Deurne qua voetbal op een hoger plan te brengen.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. In de dertiger jaren noemde men dit stuk nog Zeilbergseweg, de Molenstraat liep toen nog tot aan de in 1926 afgebroken molen die ter hoogte van Appartementencomplex Molenberg stond