U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Wandschildering in restaurant Hof van Deurne

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Foto collectie Jan Koppes uit Meerlo

De wandschildering in restaurant Hof van Deurne, die in het najaar van 1999 werd vervaardigd door de Deurnese kunstenares Emelie Jegerings, werd op zaterdag 11 december 1999 door burgemeester Smeets onthuld.


Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De wandschildering kreeg als titel "De Verbinding".
„De verbinding is merkbaar doordat in de schildering heden en verleden zijn vertegenwoordigd. Industrie, kunst, literatuur, muziek en cultuur en arm en rijk worden hier verbonden, evenals het werk een verbinding aangaat met de gasten van het Hof van Deurne", aldus Smeets.

Tafel[bewerken | brontekst bewerken]

De wandschildering toont een grote tafel waaraan van links naar rechts gezeten zijn, Riek Aarts-van Bakel, Tinuske van Moorsel, beter bekend als Tinuske Brei, Patricia van Boerdonk (uitbaatster van het restaurant), staande Gerardus Kivits, beter bekend als Grard Sientje, schrijver/zanger Jules de Corte, Hub van Doorne, zangpedagoge Aaltje Noordewier-Reddingius, bijgenaamd de nachtegaal van de Peel, schrijver/schilder en arts Hendrik Wiegersma, schrijver Antoon Coolen, schrijver Toon Kortooms, Harrie Vermunt, staande de dichter Frans Obers alias Frans Babylon en tenslotte zittend de maakster van het schilderij, Emelie Jegerings zelf. Bij het maken van de wanschildering maakte Emelie gebruik van een techniek die in de schilderkunst "trompe-l'oeil" noemt, Frans voor gezichtsbedrog. De schildering is aangebracht op een grote wand in een dusdanig perspectief, dat de indruk ontstaat dat het een uitbouw van de zaal betreft.

Kortooms[bewerken | brontekst bewerken]

Mia Kortooms-Arts, sinds 15 februari van dat jaar weduwe van schrijver Toon Kortooms en een van de bij de onthulling aanwezige gasten, toonde zich zeer vereerd met het feit dat haar man Toon op deze wandschildering te zien is.