U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Watermolen van Ruth

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Watermolen van Ruth was een onderslagwatermolen op de Astense Aa. Deze molen bevond zich nabij de buurtschap Ruth, een buurtschap in de gemeente Deurne.

De molen werd vermoedelijk kort na 1266 gebouwd [1] en in 1326 voor het eerst in de schriftelijke bronnen vermeld. In een document van dat jaar werd de molen als grenspunt van de Deurnese gemeint genoemd.

De molen fungeerde als oliemolen. Reeds in 1654 was ze in verval. Ze zou worden verpacht tegen een civielen prijs onder voorwaarde dat de pachter de molen zou herstellen, maar er werd niet genoeg geboden en de molen was in 1671 reeds verdwenen.

Bij een visitatie van alle watermolens in 1651 werd aangetekend dat er klachten waren geuit over de brug boven de slagmolen te Ruth aan het Rutsebosch en men verzocht die te repareren, zodat die weer door passanten en repassanten gebruikt kon worden.

In 1730 kreeg de koper van de hoeve Ruth het recht om de molen te heroprichten, maar dat is nimmer gebeurd.

Vernieling en onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

In het voorjaar van 2011 werd in opdracht van het waterschap de beekbedding het tracé rond deze vervallen watermolen met behulp van een zogenaamde moerasspin schoongemaakt, waarbij de bouwrestanten van de molen vernield werden. Door een oplettende toeschouwer kon een zestal palen worden veiliggesteld. Bij dendrochronologisch (jaarring)onderzoek kon later van twee van de drie onderzochte palen de ouderdom worden vastgesteld. Ze dateerden uit 1252 en 1266. [2]

Externe bron[bewerken | brontekst bewerken]


Referenties
  1. Rapport BAAC-project D-11.0184 juni 2011 Deurne, Astense Aa - SRE Milieudienst
  2. Rapport BAAC, zie boven.