U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Wilhelmus Antonius Berkers (1924-2011)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wilhelmus Antonius Berkers
Persoonsinformatie
Volledige naam Wilhelmus Antonius Berkers
Roepnaam Willy
Geboorteplaats Deurne
Geboortedatum 3 oktober 1924
Overl.plaats Helmond
Overl.datum 21 december 2011
Partner(s) Antoinette van de Kimmenade (1944-2003)
Beroep(en) kleermaker, tolk, kassier, kunstschilder
Stamboom.png Berkers

Wilhelmus Antonius (Willy) Berkers (1924-2011) was kunstschilder en woonde aan de Heuvelstraat.


Willy was het eerste kind uit het gezin van de sigarenfabrikant Antonius Berkers (1895-1963) en Martina van Dijk (1896-1985). Hij was een neef van Wim Berkers en een kleinzoon van Wilhelmus Berkers (1858-1938).

Hij huwde in 1969 met Antoinette van de Kimmenade, (Helmond 3 oktober 1944 - Helmond 25 juni 2003). Na zijn huwelijk gingen zij aan de Heuvelstraat wonen.

Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

  1. Camiel,
  2. Etienne,

Op 31 augustus 1939 ging hij naar Goirle en kwam op 11 juli 1940 weer terug naar het ouderlijk huis aan de Langstraat.

Hij wilde graag onderwijzer worden maar door een ontsteking in zijn heup was hij twee en een half jaar lang aan zijn bed gekluisterd. Aan die ontsteking hield Willy een korter en een stijf been over. Zijn toekomstplannen om onderwijzer te worden, vielen in duigen. Er bleef niet veel te kiezen over. Hij kon in die tijd als gehandicapte twee dingen doen, schoenmaker of kleermaker worden. Hij koos voor het laatste. Maar dat heeft hij maar een jaar of negen volgehouden.

Na de kweekschool bij de fraters in Tilburg heeft hij een opleiding als coupeur en later Spaanse handelscorrespondentie gevolgd.

Willy heeft als tolk en kassier bij de Vlisco in Helmond gewerkt. In deze functie maakte hij in de zestiger jaren reizen naar Spanje om gastarbeiders te werven voor het bedrijf.

Later ging hij ook schilderen. Schilderen en tekenen in zijn atelier waren zijn passie. Tot hij een gezwel kreeg aan zijn arm, waarmee hij vier jaar rondgelopen heeft en uiteindelijk zijn rechterarm moest missen. Ondanks dat is Willy bijzonder positief omgegaan met zijn handicap en maakte daar dan ook menig grapje over. Hij moest leren alles links te doen, dus ook schilderen.

Hij was tijdens deze periode bezig met een schilderij met de naam "Johanna de Waanzinnige". Het schilderij was half klaar toen zijn arm verwijderd moest worden. Later na veel geduld en oefenen werd het schilderij alsnog voltooid met zijn linkerarm.