U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Wilhelmus Matheus Maria (Wim) Berkers (1951-2005)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 3: Regel 3:
| foto          = [[bestand:berkers, wim 1951-2005 b.jpg|150px]]
| foto          = [[bestand:berkers, wim 1951-2005 b.jpg|150px]]
| tekst          =  
| tekst          =  
| volledige naam = Wilhelmus Matheus Maria Berkers
| volledige naam = Wim Berkers
| roepnaam      = Wim
| roepnaam      = Wim
| geboorteplaats = Helmond
| geboorteplaats = Helmond
| geboortedatum  = 23 oktober 1951
| geboortedatum  = 23 oktober 1951
| overl.plaats  = Tilburg
| overl.plaats  = ziekenhuis Tilburg
| overl.datum    = 5 maart 2005
| overl.datum    = 5 maart 2005
| partner(s)    =  
| partner(s)    =  
| beroep(en)    = ambtenaar, raadslid, wethouder
| beroep(en)    = ambtenaar, raadslid & wethouder
}}
}}
'''Wilhelmus Matheus Maria (Wim) Berkers (1951-2005)''' was ambtenaar, raadslid, wethouder en een zeer betrokken gemeenschapsmens.
 
'''Wim Berkers''' was ambtenaar, raadslid, wethouder en een zeer betrokken gemeenschapsmens.


==Familie==
==Familie==
Hij werd op 23 oktober 1951 in het ziekenhuis van Helmond geboren. Zijn moeder Johanna Mathea Jansen (1915-2010) was daar opgenomen omdat er bij haar tuberculose was geconstateerd. Later zou ze hiervoor nog twee en een half jaar opgenomen worden in het sanatorium in Bakel. Vader [[Franciscus Antonius Berkers (1915-1998)]] woonde toen nog met zijn gezin in op de boerderij van de ouders van moeder Berkers aan het Rinkveld in Asten. Het gezin Berkers bestond verder nog uit Harrie, Riek, Jan en Nelly. Omdat moeder Berkers vanwege haar ziekte twee en een half jaar niet voor haar kinderen kon zorgen, kwam Ciska Janssen, dochter van Graard en Drieka Janssen van het Voordeldonk in Asten, als huishoudelijk hulp in het gezin en werd Wim als baby bij de familie Janssen opgenomen. Hoewel Graard en Drieka al vijftien kinderen hadden, was Wim als zestiende (pleeg)kind zeer welkom. Wim werd in zijn baby- en peutertijd maar ook nog zijn gehele leven door de familie Janssen op handen gedragen.  
Hij werd op 23 oktober 1951 in het ziekenhuis van Helmond geboren. Zijn moeder, Johanna Mathea Jansen (1915-2010) was daar opgenomen omdat er bij haar TBC was geconstateerd. Later zou ze hiervoor nog 2,5 jaar opgenomen worden in het sanatorium in Bakel. Vader Berkers, [[Franciscus Antonius Berkers (1915-1998)]] woonde toen nog met zijn gezin in op de boerderij van de ouders van moeder Berkers aan het Rinkveld in Asten. Het gezin Berkers bestond verder nog uit Harrie, Riek, Jan en Nelly. Omdat moeder Berkers vanwege haar ziekte 2,5 jaar niet voor haar kinderen kon zorgen kwam Ciska Janssen als dochter van Graard en Drieka Janssen van het Voordeldonk in Asten, als huishoudelijk hulp in het gezin en werd Wim als baby bij deze familie Janssen opgenomen. Hoewel Graard en Drieka al 15 kinderen hadden was Wim als 16e (pleeg)kind zeer welkom. Wim zou in zijn baby- en peutertijd maar ook nog zijn gehele leven door de familie Janssen op handen worden gedragen.  


Toen vader Berkers in 1954 besloot om de boerderij van zijn broer Jan, die met zijn gezin naar Canada emigreerde, aan de [[Griendtsveenseweg]] 62 in [[Zeilberg]] te betrekken verhuisde Ciska mee naar Zeilberg en kwam Wim als tweejarige weer terug bij zijn eigenlijke familie. Moeder Berkers was ook weer terug uit het sanatorium en kon weer voor haar gezin zorgen. Zeven jaar na de geboorte van Wim werd Thieu geboren en nog weer twee jaar later Giny, waarmee het gezin Berkers compleet was.
Toen vader Berkers in 1954 besloot om de boerderij van zijn broer Jan, die met zijn gezin naar Canada emigreerde, aan de [[Griendtsveenseweg]] 62 in [[Zeilberg]] te betrekken verhuisde Ciska mee naar Zeilberg en kwam Wim als 2,5 jarige weer terug bij zijn eigenlijke familie. Moeder Berkers was ook weer terug uit het sanatorium en kon weer voor haar gezin zorgen. Zeven jaar na de geboorte van Wim werd Thieu geboren en nog weer 2 jaar later Giny waarmee het gezin Berkers compleet was.


Wim was een kleinzoon van de landbouwer [[Hendrik Berkers (1865-1948)]].
==Opleiding & Carrière==
Na de [[Basisschool Zeilberg|lagere school in Zeilberg]] van 1957 tot 1963 te hebben doorlopen ging Wim naar de [[Sint-Henricus Ulo]] in [[Deurne]]. Hij kreeg daar les van de [[fraters van Tilburg]]. In 1967 behaalde hij daar zijn diploma. In de periode 1967-1969 was hij als boerenzoon actief op de boerderij van zijn vader. Omdat het boerenleven Wim goed lag, was te verwachten dat hij de boerderij van zijn vader zou overnemen. Het liep echter anders. In 1969 moest hij in militaire dienst en kwam in Harskamp en later in Grave terecht. In zijn diensttijd had vader Berkers de 11 koeien en een gedeelte van de grond verkocht omdat hij nog maar weinig toekomst zag in het boeren door de steeds maar verder gaande schaalvergroting die nodig was om als boer te kunnen overleven.


==Opleiding en carrière==
Wim solliciteerde na zijn diensttijd bij de [[gemeente Deurne]] en werd daar in 1971 als ambtenaar aangenomen op de afdeling openbare werken. Hij zou het daar vele jaren bijzonder naar zijn zin hebben met vele zeer gewaardeerde collega's zoals [[Wim Kiviets]], Anny van Kimmenade en [[Toon Jegerings]]. Eind jaren 80 stapte Wim over als ambtenaar naar de beheersdienst van de [[Gemeentepolitie Deurne]]. Dit paste hem niet zo goed en kwam hij terug als ambtenaar maar deze keer bij de gemeente Mierlo. Hij werd hoofd Interne Zaken welke functie hij later opnieuw vervulde bij de gemeente Sevenum.
Na de [[Basisschool Zeilberg|lagere school in Zeilberg]] van 1957 tot 1963 te hebben doorlopen ging Wim naar de [[Sint-Henricus Ulo]] in [[Deurne]]. Hij kreeg daar les van de [[fraters van Tilburg]]. In 1967 behaalde hij daar zijn diploma. In de periode 1967-1969 was hij als boerenzoon actief op de boerderij van zijn vader. Omdat het boerenleven Wim goed lag, was te verwachten dat hij de boerderij van zijn vader zou overnemen. Het liep echter anders. In 1969 moest hij in militaire dienst en kwam in Harskamp en later in Grave terecht. In zijn diensttijd had vader Berkers de elf koeien en een gedeelte van de grond verkocht omdat hij nog maar weinig toekomst zag in het boeren door de steeds maar verdergaande schaalvergroting die nodig was om als boer te kunnen overleven.
 
Wim solliciteerde na zijn diensttijd bij de [[gemeente Deurne]] en werd daar in 1971 als ambtenaar aangenomen op de afdeling openbare werken. Hij zou het daar vele jaren bijzonder naar zijn zin hebben met vele zeer gewaardeerde collega's zoals [[Wim Kivits]], Anny van Kimmenade en [[Toon Jegerings]]. Eind jaren tachtig stapte Wim over als ambtenaar naar de beheersdienst van de [[gemeentepolitie Deurne]]. Dit paste hem niet zo goed en daarom kwam hij terug als ambtenaar, deze keer bij de gemeente Mierlo. Hij werd hoofd Interne Zaken welke functie hij later opnieuw vervulde bij de gemeente Sevenum.


==Gezin==
==Gezin==
Begin jaren 70 kreeg Wim verkering met Anny Mennen van de [[Oude Graaf]] in Deurne met wie hij in 1974 trouwde.  
Begin jaren 70 kreeg Wim verkering met Anny Mennen van de [[Oude Graaf]] in Deurne waar hij in 1974 mee trouwde. Ze kregen uit hun huwelijk 2 kinderen, Anne-Mijke en Karlijn.
 
Ze kregen uit hun huwelijk twee kinderen:
 
# Anne-Mijke,
# Karlijn,


==Maatschappelijke betrokkenheid==
==Maatschappelijke betrokkenheid==
Wim was zijn gehele leven maatschappelijk zeer actief. Zo was hij eind jaren zestig en begin jaren zeventig voorzitter van [[jongerensociëteit Den Uitloat]] in Zeilberg. In eerste instantie in het oude [[Patronaatgebouw Zeilberg|patronaat van Zeilberg]], daarna tijdelijk in de oude [[Lagere meisjesschool in Zeilberg|meisjesschool van Zeilberg]] en tenslotte in [[gemeenschapshuis Den Draai]]. Wim bracht, samen met het bestuur en de leiding, Den Uitloat tot bloei. In de jaren zeventig gingen Wim en Anny ook jarenlang mee als leiding bij het [[Stichting Open Jeugdkamp Zeilberg|jeugdkamp van Zeilberg]].
Wim was zijn gehele leven maatschappelijk zeer actief. Zo was hij eind jaren 60 en begin jaren 70 de voorzitter van jongerensociëteit "[[Den Uitloat]]" in Zeilberg. In eerste instantie in het oude [[patronaat van Zeilberg]], tijdelijk in de oude [[meisjesschool van Zeilberg]] toen [[Den Draai]] werd gebouwd en daarna in Den Draai. Wim bracht, samen met het bestuur en de leiding, den Uitloat tot bloei. In de jaren 70 gingen Wim en Anny ook jarenlang mee als leiding bij het [[Stichting Open Jeugdkamp Zeilberg|jeugdkamp van Zeilberg]].
 
Na zijn voorzitterschap van Den Uitloat was hij een aantal jaren secretaris van de Zeilbergse [[voetbalvereniging RKZSV]]. Zelf voetbalde hij bij RKZSV, wat later [[ZSV]] werd, als recreant bij de senioren en later bij de veteranen. Toen hij met zijn gezin aan de [[Vendelier]] woonde werd hij bestuurslid van [[VVV-kantoor|VVV Deurne]] en de Deurnese [[Stichting Oranjevereniging Deurne|Oranjevereniging]].
 
In 1993 was hij prins Carnaval en het jaar daarop werd hij voorzitter van carnavalsvereniging [[De Peelstrekels]].  


Ook was hij lid van de [[PR-Commissie van de Peelstrekels]], die elke carnaval weer ludieke acties wist op te zetten. Wim werd ook veel gevraagd als presentator van diverse evenementen. Zo voorzag hij de jaarlijkse zeskamp, georganiseerd door [[KPJ Zeilberg]], en de viering van het 75-jarige bestaan van de [[Sint-Willibrordusparochie (Zeilberg)|parochie Zeilberg]] van commentaar.
Na zijn voorzitterschap van Den Uitloat werd hij een aantal jaren de secretaris van [[RKZSV]], de voetbalclub in Zeilberg. Zelf voetbalde hij bij RKZSV, wat later [[ZSV]] werd, als recreant bij de senioren en later bij de veteranen. Toen hij met zijn gezin aan de [[Vendelier]] woonde werd hij bestuurslid van [[VVV-kantoor|VVV Deurne]] en [[Stichting Oranjevereniging Deurne|Oranjevereniging]] Deurne. Nadat hij in 1993 prins Carnaval was geweest werd hij in 1994 de voorzitter van carnavalsvereniging [[De Peelstrekels]]. Ook was hij lid van de [[PRCIE]] welke club elke carnaval weer ludieke acties wist op te zetten. Wim werd ook veel gevraagd als presentator van diverse evenementen. Zo voorzag hij de jaarlijkse zeskamp, georganiseerd door [[KPJ Zeilberg]], en de viering van het 75 jarige bestaan van de [[Sint-Willibrordusparochie (Zeilberg)|parochie Zeilberg]] van commentaar.


Midden jaren negentig werd hij lid van het [[CDA Deurne]]. In de periode [[Gemeentebestuur 1998-2002|1998-2002]] werd hij gekozen tot raadslid van de gemeente Deurne. In de periode [[Gemeentebestuur 2002-2006|2002-2006]] werd hij parttime-wethouder van de gemeente Deurne. Als wethouder werd hij verantwoordelijk voor diverse belangrijke projecten in Deurne zoals de [[omleiding Vlierden]] waardoor de kern van [[Vlierden]] van doorgaand verkeerd werd ontlast. Ook werden diverse openbare werken uitgevoerd zoals de herinrichting van verschillende straten in Zeilberg, de vernieuwing van de riolering en de aanleg van een hogedrukrioleringssysteem in het buitengebied van Deurne. Door zijn overlijden kon hij zijn termijn echter niet afmaken.
Midden jaren 90 was hij ook lid geworden van het [[CDA Deurne]] en werd in de periode [[Gemeentebestuur 1998-2002|1998-2002]] gekozen tot Raadslid van de raad van de gemeente Deurne. Voor de periode [[Gemeentebestuur 2002-2006|2002-2006]] werd hij parttime wethouder van de gemeente Deurne. Als wethouder werd hij verantwoordelijk voor diverse belangrijke projecten in Deurne zoals de [[omleiding om Vlierden]] waardoor de kern van [[Vlierden]] van doorgaand verkeerd werd ontlast. Ook werden diverse openbare werken uitgevoerd zoals de herinrichting van verschillende straten in Zeilberg, de vernieuwing van de riolering en de aanleg van een hogedrukrioleringssysteem in het buitengebied van Deurne. Door zijn overlijden kon hij die termijn echter niet afmaken.


==Overlijden==
==Overlijden==
Wim was als wethouder in zijn element omdat hij in deze rol nog meer voor de mensen in Deurne kon betekenen. Dramatisch genoeg kwam zijn wethouderschap abrupt ten einde toen hij in maart 2005 tijdens een publiek optreden in [[Neerkant]] door een hersenbloeding werd getroffen. De operatie die in het St.-Elisabeth ziekenhuis in Tilburg werd uitgevoerd om een tweede bloeding te voorkomen werd hem fataal. Hij stierf op zaterdag 5 maart 2005 op 53 jarige leeftijd. Hij moest zijn vrouw Anny en zijn 2 kinderen achterlaten.
Wim was als wethouder in zijn element omdat hij in deze rol nog meer voor de mensen in Deurne kon betekenen. Dramatisch genoeg kwam zijn wethouderschap abrupt ten einde toen hij in maart 2005 tijdens een publiek optreden in [[Neerkant]] door een hersenbloeding werd getroffen. De operatie die in het St.-Elisabeth ziekenhuis in Tilburg werd uitgevoerd om een tweede bloeding te voorkomen werd hem fataal. Hij stierf op zaterdag 5 maart 2005 op 53 jarige leeftijd. Hij moest zijn vrouw Anny en zijn 2 kinderen achterlaten.


Bij de uitvaart van Wim zat de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|St.-Willibrordus kerk]] aan de [[Markt]] in Deurne meer dan vol. Vele mensen waren naar zijn uitvaart gekomen om een laatste groet te brengen aan iemand met een maatschappelijk zeer actief leven, waaraan zo vroeg een einde kwam.
Bij de uitvaart van Wim zat de [[Sint-Willibrorduskerk (Deurne)|St.-Willibrordus kerk]] aan de [[Markt]] in Deurne meer dan vol. Vele mensen waren naar zijn uitvaart gekomen om een laatste groet te brengen na zijn maatschappelijk zeer actief leven wat jammer genoeg ook voor zijn gezin zo vroeg ten einde was gekomen.


Hij werd op [[Jacobshof (begraafplaats)|Jacobshof]] begraven.
Hij werd op begraafplaats [[Jacobshof (begraafplaats)| Jacobshof]] te [[Deurne-West]] begraven.




{{DEFAULTSORT:Berkers,Wilhelmus}}
{{DEFAULTSORT:Berkers,Wim}}
[[categorie:Berkers|Wilhelmus]]
[[categorie:Berkers|Wim]]
[[categorie:Wethouder van Deurne]]
[[categorie:Wethouder van Deurne]]
[[categorie:Raadslid van Deurne]]
[[categorie:Raadslid van Deurne]]
[[categorie:ambtenaar]]
[[categorie:ambtenaar]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)