U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bewerken van Willebrordus van der Wallen (1913-1944)

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Waarschuwing: U bent niet aangemeld. Uw IP-adres zal voor iedereen zichtbaar zijn als u wijzigingen op deze pagina maakt. Wanneer u zich aanmeldt of een account aanmaakt, dan worden uw bewerkingen aan uw gebruikersnaam toegeschreven. Daarnaast zijn er andere voordelen.

Deze bewerking kan ongedaan gemaakt worden. Hieronder staat de tekst waarin de wijziging ongedaan is gemaakt. Controleer voor het publiceren of het resultaat gewenst is.

Huidige versie Uw tekst
Regel 12: Regel 12:
| beroep(en)    = veenarbeider, militair
| beroep(en)    = veenarbeider, militair
}}
}}
{{link stamboom|stamboom=''[[Van der Wallen ]]''}}
{{link stamboom|stamboom=[[Van der Wallen |Klik hier voor de<br>stamboom ''Van der Wallen'']]}}
'''Willebrordus (Willem) van der Wallen (1913-1944)''' overleed tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] ten gevolge van een [[ontploffing van een mijn op de Leensel]]. Hij was een van de vele [[oorlogsslachtoffers]] uit de [[gemeente Deurne]].
'''Willebrordus (Willem) van der Wallen (1913-1944)''' overleed tijdens de [[Tweede Wereldoorlog]] ten gevolge van een ontploft munitiekistje.




Willem was een zoon van [[Martinus van der Wallen (1878-1940)]] en Johanna Hikspoors (1881-1964).  
Willem was een zoon van Martinus van der Wallen (Asten 1878-1940 Liessel) en Johanna Hikspoors (Liessel 1881-1964 Deurne).  


Hij huwde op 23 mei 1941 in Nistelrode met Gerarda Schuurmans, (Heeswijk 8 april 1916 - Deurne 20 oktober 2014), dochter van Adrianus Schuurmans (Geffen 1873-1948 Veghel) en Hendrika van de Braak (Berlicum 1880-1919 Nistelrode)
Hij huwde met Gerarda Schuurmans, (Heeswijk 8 april 1916 - Deurne 20 oktober 2014). Zij was een dochter van Adrianus Schuurmans (Geffen 1873-1948 Veghel) en Hendrika van de Braak (Berlicum 1880-1919 Nistelrode)


Samen kregen zij twee kinderen:
Samen kregen zij twee kinderen:
 
# Martien
# Martien,
# André
# André, (circa 1944 - 19 maart 2021).


Hij woonde op het adres [[Kanaal]] 103a te [[Liessel]].
Hij woonde op het adres [[Kanaal]] 103a te [[Liessel]].


Op 9 oktober 1944 was een patrouille van twee Duitse soldaten in de Zandsebossen door geallieerde militairen gevangen genomen. Dit werd gadegeslagen door een groep mannen en jongens. Twee beambten van de gemeente Asten, met als opdracht het opruimen van door de Duitsers achtergelaten munitie, voegden zich bij de groep mannen en jongens. Een gevonden ''Riegelmijn 43'' trok de aandacht van de groep. Door een ongelukkige handgreep werd een ontsteking in werking gesteld, waardoor de mijn explodeerde. De gevolgen waren vreselijk. Acht omstanders waren op slag dood. Van de levensgevaarlijk gewonden overleden binnen een week nog vijf personen. Enkele weken later overleed nog een kind. In totaal waren er veertien dodelijke slachtoffers. Dit alles gebeurde op het Rinkveld te Asten, nabij Liessel.  
Op 9 oktober 1944 was een patrouille van twee Duitse soldaten in de Zandsebossen door geallieerde militairen gevangen genomen. Dit werd gadegeslagen door een groep mannen en jongens. Twee beambten van de gemeente Asten, met als opdracht het opruimen van door de Duitsers achtergelaten munitie, voegden zich bij de groep mannen en jongens. Een gevonden vreemd uitziend munitiekistje trok de aandacht van de groep. Door een ongelukkige handgreep werd een lontje in werking gesteld, waardoor het kistje explodeerde. De gevolgen waren vreselijk. Acht omstanders waren op slag dood. Van de levensgevaarlijk gewonden overleden binnen een week nog vijf personen. Enkele weken later overleed nog een kind. In totaal waren er veertien dodelijke slachtoffers.<ref>http://www.oorlogsslachtoffers.nl/deurne/</ref> Dit alles gebeurde op het Rinkveld te Asten, nabij Liessel. Het ongeval is beschreven onder [[Ontploffing van een mijn op de Leensel]].


Hij werd begraven op de [[begraafplaats r.-k. kerkhof Liessel]].
Hij werd [[Oorlogsgraf|begraven]] op de [[begraafplaats r.-k. kerkhof Liessel]].


Gerarda hertrouwde later met [[Adrianus Hofsteede (1917-1993)]]. Samen kregen zij nog vijf kinderen.
Gerarda hertrouwde later met [[Adrianus Hofsteede (1917-1993)]]. Samen kregen zij nog vijf kinderen.


 
{{appendix}}
Zie ook de website: [https://www.oorlogsslachtoffers.nl/deurne/willebrordus-van-der-wallen/ Deurnese oorlogsslachtoffers].
{{DEFAULTSORT:Wallen,Willebrordus van der}}
 
{{DEFAULTSORT:Wallen,van der Willebrordus}}
[[categorie:Van der Wallen|Willebrordus]]
[[categorie:Van der Wallen|Willebrordus]]
[[categorie:veenarbeider]]
[[categorie:veenarbeider]]
[[categorie:militair]]
[[categorie:militair]]
[[categorie:oorlogsslachtoffer]]
[[categorie:oorlogsslachtoffer]]
Al uw bijdragen aan DeurneWiki kunnen bewerkt, gewijzigd of verwijderd worden door andere gebruikers. Als u niet wilt dat uw teksten rigoureus aangepast worden door anderen, plaats ze hier dan niet.
U belooft ook dat u de oorspronkelijke auteur bent van dit materiaal of dat u het hebt gekopieerd uit een bron in het publieke domein of een soortgelijke vrije bron (zie DeurneWiki:Auteursrechten voor details). Gebruik geen materiaal dat beschermd wordt door auteursrecht, tenzij u daarvoor toestemming hebt!

Om de wiki te beschermen tegen geautomatiseerde bewerkingsspam vragen wij u vriendelijk de volgende CAPTCHA op te lossen:

Annuleren Hulp bij bewerken (opent in een nieuw venster)