U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Zuid-Willemsvaart (kanaal)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Op de foto is gemeenteveldwachter Johannes Hendricus van den Heuvel (1886-1969) alias 't Vrémölleke van de gemeente Vlierden, later onderdeel van de gemeente Deurne, op surveillance bij sluis 9. Op de achtergrond de woningen van de sluiswachters

.

Een klein stukje van de Zuid-Willemsvaart liep door de gemeente Vlierden, na de fusie in 1926, onderdeel van de gemeente Deurne.


In het begin van de 19e eeuw is de Zuid-Willemsvaart gegraven en in 1826 feestelijk in gebruik genomen. Het centrum van Deurne lag te ver van de Zuid-Willemsvaart om de vaart voor handelsdoeleinden te kunnen gebruiken. Een klein gedeelte van het kanaal liep echter door de toenmalige gemeente Vlierden. Nadat Vlierden in 1926 samenging met de gemeente Deurne en Liessel liep dit gedeelte van de Zuid-Willemsvaart door de nieuwe gemeente Deurne. In dit gedeelte lag ook sluis 9.

Het relevante stuk grond lag aan de westkant van het kanaal en liep nog een honderdtal meters verder langs de Aa. Dit stukje land over het kanaal is lange tijd beschermd gebied geweest totdat het in plm. 1985 bij Someren werd gevoegd. De rest van dit Deurnes gebied van Brouwhuis werd toen bij Helmond gevoegd.