U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Op maandag- en woensdagochtend ontvangen we alleen op afspraak en onder voorwaarden bezoek in het heemhuis. Dinsdagavond gesloten.

Zuidwillemsvaart (krant): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
 
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:De Zuidwillemsvaart.JPG|thumb|left|700px|Krantenkop van “De Zuidwillemsvaart”]]
 
[[Bestand:De Zuidwillemsvaart.JPG|thumb|left|700px|Krantenkop van “De Zuidwillemsvaart”]]
'''“De Zuidwillemsvaart”''', in de volksmond ook wel “de Zuid” genoemd, kwam voort uit een fusie tussen de twee Helmondse kranten [[Het Nieuws van de Week]] en De Zuid-Willemsvaart.
+
'''“De Zuidwillemsvaart”''', in de volksmond ook wel ''de Zuid'' genoemd, kwam voort uit een fusie tussen de twee Helmondse kranten [[Het Nieuws van de Week]] en De Zuid-Willemsvaart.
  
 
==Inleiding==
 
==Inleiding==
De “Helmondse Courant”, met jaargangen van 24 januari 1880 tot 16 oktober 1880 ging op in “Het nieuws van de week” met jaargangen vanaf  18 oktober 1880 tot 9 juli 1909. Daarnaast ontstond er in 1881 een tweede Helmondse krant onder de naam “De Zuid-Willemsvaart”. Op 9 juli 1909 werd het “Nieuws van de Week” door hoofdredacteur en grootaandeelhouder [[Hendrik Ouwerling|H.N. (Hendrik) Ouwerling]]]] ingelijfd en gingen de kranten samen verder onder de nieuwe naam “De Zuidwillemsvaart”.   
+
De “Helmondse Courant”, met jaargangen van 24 januari 1880 tot 16 oktober 1880 ging op in “Het nieuws van de week” met jaargangen vanaf  18 oktober 1880 tot 9 juli 1909. Daarnaast ontstond er in 1881 een tweede Helmondse krant onder de naam ''De Zuid-Willemsvaart''. Op 9 juli 1909 werd het ''Nieuws van de Week'' door hoofdredacteur en grootaandeelhouder [[Hendrik Ouwerling|H.N. (Hendrik) Ouwerling]]]] ingelijfd en gingen de kranten samen verder onder de nieuwe naam ''De Zuidwillemsvaart''.   
  
 
== De Zuidwillemsvaart==
 
== De Zuidwillemsvaart==
Regel 12: Regel 12:
  
 
==Ondergang==
 
==Ondergang==
Na het vertrek van Ouwerling viel de krant terug in een rol met meer traditionele opvattingen met als uiteindelijk resultaat een in de [[Tweede Wereldoorlog]] fatale onderworpenheid aan de betzetter. De Zuidwillemsvaart zou nog tot 1944 als “zelfstandige” krant blijven voortbestaan, het moment dat het opging in [[De Aabode]].
+
Na het vertrek van Ouwerling viel de krant terug in een rol met meer traditionele opvattingen met als uiteindelijk resultaat een in de [[Tweede Wereldoorlog]] fatale onderworpenheid aan de bezetter. De Zuidwillemsvaart zou nog tot 1944 als “zelfstandige” krant blijven voortbestaan, het moment dat het opging in [[De Aabode]].
  
 
==Bron==
 
==Bron==
*''[[Uit doorgaans betrouwbare bron, de geschiedenis van het Eindhovens Dagblad]]'', Cas van Houtert, een in 2003 verschenen uitgave van het Eindhovens Dagblad (tekst hoofdstuk over de auteur, Cas van Houtert).
+
*''Uit doorgaans betrouwbare bron, de geschiedenis van het Eindhovens Dagblad'', Cas van Houtert, een in 2003 verschenen uitgave van het Eindhovens Dagblad (tekst hoofdstuk over de auteur, Cas van Houtert).
 
 
 
 
 
 
<div style="color:green;font-size:10pt"> <b>''' ==Oproep== '''</b> </div>
 
<div style="color:green;font-size:10pt"> <b>''' Heeft u wellicht nog een oud exemplaar, of een deel van een “Zuid-Willemsvaart ” bewaard? [[Heemkundekring H.N. Ouwerling]] is altijd op zoek naar interessante oude krantenartikelen over Deurne of haar kerkdorpen. Wilt u dan zo vriendelijk zijn om dit te scannen en het bestand te mailen naar: info@deurnewiki.nl<br> Wij zijn bereid het ook voor u te scannen. '''</b> </div>
 
 
 
{{refs}}
 
  
 +
{{appendix}}
 
[[categorie:tijdschrift]]
 
[[categorie:tijdschrift]]

Huidige versie van 23 jun 2019 om 22:56

Krantenkop van “De Zuidwillemsvaart”

“De Zuidwillemsvaart”, in de volksmond ook wel de Zuid genoemd, kwam voort uit een fusie tussen de twee Helmondse kranten Het Nieuws van de Week en De Zuid-Willemsvaart.

Inleiding[bewerken | brontekst bewerken]

De “Helmondse Courant”, met jaargangen van 24 januari 1880 tot 16 oktober 1880 ging op in “Het nieuws van de week” met jaargangen vanaf 18 oktober 1880 tot 9 juli 1909. Daarnaast ontstond er in 1881 een tweede Helmondse krant onder de naam De Zuid-Willemsvaart. Op 9 juli 1909 werd het Nieuws van de Week door hoofdredacteur en grootaandeelhouder H.N. (Hendrik) Ouwerling]] ingelijfd en gingen de kranten samen verder onder de nieuwe naam De Zuidwillemsvaart.

De Zuidwillemsvaart[bewerken | brontekst bewerken]

De krant verscheen aanvankelijk alleen op woensdag en zaterdag. Nadeel daarvan was dat de grote kranten veel van het nieuws al verbreid hadden als De Zuidwillemsvaart verscheen. Na het ontstaan van de N.V Drukkerij Helmond in 1911, waar Ouwerling directielid werd, werd het mogelijk de krant drie maal per week te laten verschijnen. Op 26 maart 1921 was de krant klaar om een dagblad te worden.

Ouwerling[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste artikel van de hand van hoofdredacteur H.N. (Hendrik) Ouwerling sierde de voorpagina van de zieltogende krant op zaterdag 15 juli 1899. In het vroege voorjaar van 1922 kondigde Ouwerling zijn vertrek aan. Als hij na 22 jaar zijn pen neerlegt is “zijn krant” met achttienduizend abonnees een gevestigde macht geworden en heeft hij met zijn kritische geest, zijn durf en zijn journalistieke vrijmoedigheid de bakens in de regio Deurne-Helmond flink verzet. In een terugblik in De Zuidwillemsvaart van 25 november 1922 laat hij zijn lange journalistieke carrière de revue passeren en vervolgt hij zijn leven al gemeenteraadslid van de gemeente Deurne en Liessel.

Ondergang[bewerken | brontekst bewerken]

Na het vertrek van Ouwerling viel de krant terug in een rol met meer traditionele opvattingen met als uiteindelijk resultaat een in de Tweede Wereldoorlog fatale onderworpenheid aan de bezetter. De Zuidwillemsvaart zou nog tot 1944 als “zelfstandige” krant blijven voortbestaan, het moment dat het opging in De Aabode.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

  • Uit doorgaans betrouwbare bron, de geschiedenis van het Eindhovens Dagblad, Cas van Houtert, een in 2003 verschenen uitgave van het Eindhovens Dagblad (tekst hoofdstuk over de auteur, Cas van Houtert).
Bronnen, noten en/of referenties