U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Zusters Franciscanessen in Zeilberg (1914-1960): verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'In de loop der tijd waren de Zusters Franciscanessen uit Veghel op vier plaatsen in de gemeente actief. Een van die plaatsen was Zeilberg. Bestand:24.317...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(5 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
In de loop der tijd waren de [[Zusters Franciscanessen]] uit Veghel op vier plaatsen in de gemeente actief. Een van die plaatsen was [[Zeilberg]].
In de loop der tijd waren de [[Zusters Franciscanessen]] uit Veghel op vier plaatsen in de [[gemeente Deurne]] actief. Een van die plaatsen was [[Zeilberg]].


[[Bestand:24.317.jpg|thumb|right|350px|Vertrek van de zusters uit Zeilberg in 1960. Laatste foto voor het vertrek uit Zeilberg. Vlnr zr. Casparina Corsten, zr. Illuminata van den Elsen, zr. Eustochium Snijders, zr. Bernardo Goegels, NN dame, NN heer, zr. Stephana van der Linden, zr. NN, 2 x NN dame, NN heer, zr. Hendrina van den Bosch (Huisoverste), zr. Benedicta Michels.]]
[[Bestand:24.317.jpg|thumb|right|350px|Vertrek van de zusters uit Zeilberg in 1960. Laatste foto voor het vertrek uit Zeilberg. Vlnr zuster Casparina Corsten, zuster Illuminata van den Elsen, zuster Eustochium Snijders, zuster Bernardo Goegels, NN dame, NN heer, zuster Stephana van der Linden, zuster NN, 2 x NN dame, NN heer, zuster Hendrina van den Bosch (huisoverste), zuster Benedicta Michels.]]


==Algemeen==
==Algemeen==


De start van het Zeilbergs onderwijs hing in 1914 nauw samen met de verzelfstandiging van de parochie. In deze fungeerde het kerkbestuur tevens als schoolbestuur met de pastoor Piggen als voorzitter. [[Pastoor Piggen]] was de eerste pastoor van de Sint-Willibrordusparochie in Zeilberg.  
De start van het Zeilbergs onderwijs hing in 1914 nauw samen met de [[Sint-Willibrordusparochie (Zeilberg)|verzelfstandiging van de parochie]]. In deze fungeerde het kerkbestuur tevens als schoolbestuur met [[pastoor Piggen]], de eerste pastoor van de zelfstandige parochie, als voorzitter.
Gemengd lager onderwijs was toen nog uit den boze en daarom werd in 1914 [[Huize St. Willibrordus (Blasiusstraat)]] en een meisjesschool gebouwd en in 1915 werd begonnen met de bouw van de jongensschool aan de Zeilbergsestraat. Deze bouwactiviteiten stonden onder leiding van de Hoogeerwaarde Heer G.A.Bots en waren gereed toen Pastoor Piggen naar de Zeilberg kwam.  
Gemengd lager onderwijs was toen bij het katholiek onderwijs uit den boze en daarom werden in 1914 [[Huize St. Willibrordus (Blasiusstraat)]] en een meisjesschool gebouwd. In 1915 werd begonnen met de bouw van de jongensschool aan de [[Zeilbergsestraat]]. Deze bouwactiviteiten stonden nog onder leiding van [[pastoor Bots]] en waren gereed toen pastoor Piggen naar de Zeilberg kwam.  


==Verblijf in Zeilberg==
==Verblijf in Zeilberg==


Toen in 1 juli 1914 Zeilberg een zelfstandige parochie werd startten de Zusters Franciscanessen met een meisjesschool aan de huidige [[Blasiusstraat]] met drie lager onderwijs lokalen waarin zes klassen waren gehuisvest.  
Toen op 1 juli 1914 Zeilberg een zelfstandige parochie werd, startten de zusters Franciscanessen met een meisjesschool aan de huidige [[Blasiusstraat]] met drie lager onderwijs-lokalen waarin zes klassen waren gehuisvest.  
 
Op 15 juli 1914 startte de bewaarschool met 54 kinderen.
Op 15 juli 1914 startte de bewaarschool met 54 kinderen.
   
   
De lagere jongensschool stond echter vanaf het begin onder niet-geestelijke leiding.
De lagere jongensschool stond vanaf het begin onder niet-geestelijke leiding.
   
   
Het klooster / liefdehuis werd door navolgende zusters / stichteressen voor het eerst bewoond:  
Het klooster annex liefdehuis werd door navolgende zusters en stichteressen voor het eerst bewoond:
Zuster Cypriana (Wouters), werd de eerste huisoverste, vanaf 1 juni 1914.  
*Zuster Cypriana (Wouters), werd de eerste huisoverste, vanaf 1 juni 1914.
Zuster Octavie (Van de Wiel), onderwijzeres aan de lagere meisjesschool, vanaf 29 juni 1914  
*Zuster Octavie (Van de Wiel), onderwijzeres aan de lagere meisjesschool, vanaf 29 juni 1914
Zuster Mathea (Van de Ven), deed het huishoudelijk werk in het klooster, vanaf 30 juni 1914  
*Zuster Mathea (Van de Ven), deed het huishoudelijk werk in het klooster, vanaf 30 juni 1914
Zuster Ludovicia (Beems), Keukenassistente, vanaf 30 juni 1914  
*[[Woutrina Beems (1884-1957)|Zuster Ludovicia (Beems)]], Keukenassistente, vanaf 30 juni 1914
Zuster Gerdina (Louwers), werd het eerste hoofd van de lagere meisjesschool, vanaf 1 juli 1914  
*Zuster Gerdina (Louwers), werd het eerste hoofd van de lagere meisjesschool, vanaf 1 juli 1914
Zuster Benigna (Bruekers), 8 april 1919 in Zeilberg overleden.
*[[Anna Catharina Bruekers (1862-1919)|Zuster Benigna (Bruekers)]], 7 april 1919 in Zeilberg overleden.
   
   
Voor de meisjes uit Zeilberg werden er nu en dan cursussen in naaien en knippen gegeven, maar voor andere activiteiten kon men beter in het grote huis te Deurne terecht.  
Voor de meisjes uit Zeilberg werden er nu en dan cursussen in naaien en knippen gegeven, maar voor andere activiteiten kon men beter in het grote huis te Deurne terecht.
De mobilisatiedagen en de oorlog brachten wat verandering door inbeslagname van de school en in de Pinksterdagen 1940 herbergde men de gevluchte Zusters uit Griendtsveen.
 
De Franciscannessen bleven tot 1960 in Zeilberg en hebben vanwege "hun" bijna 50 jaar Zeilbergs onderwijs terecht veel waardering verdiend. Dit bleek vooral bij de opening van de nieuwe meisjesschool (hoogbouw Irenestraat), hetgeen tevens hun afscheid van Zeilberg vormde.  
De mobilisatiedagen en de oorlog brachten wat verandering door inbeslagname van de school en in de Pinksterdagen 1940 herbergde men de gevluchte zusters uit Griendtsveen.
 
De Franciscannessen bleven tot 1960 in Zeilberg en kregen vanwege ''hun'' bijna 50 jaar Zeilbergs onderwijs veel waardering. Dit bleek vooral bij de opening van de nieuwe meisjesschool (hoogbouw Irenestraat), hetgeen tevens hun afscheid van Zeilberg vormde.  


==Zusters Franciscanessen in Zeilberg==
==Zusters Franciscanessen in Zeilberg==


Zie ook het overzicht van de [[Zusters Franciscanessen die in huize St.-Willibrordus in Zeilberg woonden]].  
Zie ook het overzicht van de [[Zusters Franciscanessen die in Huize St. Willibrordus in Zeilberg woonden]].  


==Bronnen==  
==Bronnen==  
* Uit het archief van H. v. Diesen,
* Het archief van Herman van Diesen
* “Ter Liefde Gods”, de geschiedenis van de Congregatie der zusters Franciscanessen van de onbevlekte ontvangenis der H. Moeder Gods te Veghel 1844-1944 door Pater Quirinus van Alphen O.F.M. CAP,
* ''Ter Liefde Gods'', de geschiedenis van de Congregatie der zusters Franciscanessen van de onbevlekte ontvangenis der H. Moeder Gods te Veghel 1844-1944 door Pater Quirinus van Alphen O.F.M. CAP,
* Archief van Zrs Franciscanessen S.F.I.C in Veghel
* Archief van zuster Franciscanessen S.F.I.C in Veghel
 


==Externe links==
==Externe links==
*[http://www.sficnet.org/  Zusters Franciscanessen SFIC  (Veghel)]
*[http://www.sficnet.org/  Zusters Franciscanessen SFIC  (Veghel)]


[[Categorie:Zusters Franciscanessen]]
[[Categorie:Zusters Franciscanessen van Veghel]]

Huidige versie van 28 nov 2017 om 18:42

In de loop der tijd waren de Zusters Franciscanessen uit Veghel op vier plaatsen in de gemeente Deurne actief. Een van die plaatsen was Zeilberg.

Vertrek van de zusters uit Zeilberg in 1960. Laatste foto voor het vertrek uit Zeilberg. Vlnr zuster Casparina Corsten, zuster Illuminata van den Elsen, zuster Eustochium Snijders, zuster Bernardo Goegels, NN dame, NN heer, zuster Stephana van der Linden, zuster NN, 2 x NN dame, NN heer, zuster Hendrina van den Bosch (huisoverste), zuster Benedicta Michels.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

De start van het Zeilbergs onderwijs hing in 1914 nauw samen met de verzelfstandiging van de parochie. In deze fungeerde het kerkbestuur tevens als schoolbestuur met pastoor Piggen, de eerste pastoor van de zelfstandige parochie, als voorzitter.

Gemengd lager onderwijs was toen bij het katholiek onderwijs uit den boze en daarom werden in 1914 Huize St. Willibrordus (Blasiusstraat) en een meisjesschool gebouwd. In 1915 werd begonnen met de bouw van de jongensschool aan de Zeilbergsestraat. Deze bouwactiviteiten stonden nog onder leiding van pastoor Bots en waren gereed toen pastoor Piggen naar de Zeilberg kwam.

Verblijf in Zeilberg[bewerken | brontekst bewerken]

Toen op 1 juli 1914 Zeilberg een zelfstandige parochie werd, startten de zusters Franciscanessen met een meisjesschool aan de huidige Blasiusstraat met drie lager onderwijs-lokalen waarin zes klassen waren gehuisvest.

Op 15 juli 1914 startte de bewaarschool met 54 kinderen.

De lagere jongensschool stond vanaf het begin onder niet-geestelijke leiding.

Het klooster annex liefdehuis werd door navolgende zusters en stichteressen voor het eerst bewoond:

  • Zuster Cypriana (Wouters), werd de eerste huisoverste, vanaf 1 juni 1914.
  • Zuster Octavie (Van de Wiel), onderwijzeres aan de lagere meisjesschool, vanaf 29 juni 1914
  • Zuster Mathea (Van de Ven), deed het huishoudelijk werk in het klooster, vanaf 30 juni 1914
  • Zuster Ludovicia (Beems), Keukenassistente, vanaf 30 juni 1914
  • Zuster Gerdina (Louwers), werd het eerste hoofd van de lagere meisjesschool, vanaf 1 juli 1914
  • Zuster Benigna (Bruekers), 7 april 1919 in Zeilberg overleden.

Voor de meisjes uit Zeilberg werden er nu en dan cursussen in naaien en knippen gegeven, maar voor andere activiteiten kon men beter in het grote huis te Deurne terecht.

De mobilisatiedagen en de oorlog brachten wat verandering door inbeslagname van de school en in de Pinksterdagen 1940 herbergde men de gevluchte zusters uit Griendtsveen.

De Franciscannessen bleven tot 1960 in Zeilberg en kregen vanwege hun bijna 50 jaar Zeilbergs onderwijs veel waardering. Dit bleek vooral bij de opening van de nieuwe meisjesschool (hoogbouw Irenestraat), hetgeen tevens hun afscheid van Zeilberg vormde.

Zusters Franciscanessen in Zeilberg[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van de Zusters Franciscanessen die in Huize St. Willibrordus in Zeilberg woonden.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het archief van Herman van Diesen
  • Ter Liefde Gods, de geschiedenis van de Congregatie der zusters Franciscanessen van de onbevlekte ontvangenis der H. Moeder Gods te Veghel 1844-1944 door Pater Quirinus van Alphen O.F.M. CAP,
  • Archief van zuster Franciscanessen S.F.I.C in Veghel

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]