U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Zusters van het Allerheiligste Hart van Jezus

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Wilvd (overleg | bijdragen) op 19 jul 2014 om 13:42
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De zusters van het Alleheiligste Hart van Jezus, latijn: Sorores Sanctissimi Cordis Jesu, (SSCJ) waren vanaf 1937 in de Sint-Jozefparochie actief.


Ze werden ook wel genoemd de zusters van het H. Hart van Jezus, de zusters van het H. Hart, de zusters van Moerdijk, servantes du Coeur de Jésus en congregatie der zusters van Veldhoven.

In 1886 werden de de congregatie van de zusters van het Alleheiligst Hart van Jezus gesticht door Huberdina Merkelbach in Moerdijk.

De zusters runden in Moerdijk de Industrieschool voor jongejuffrouwen en ook hadden ze een meisjespensionaat, Sacré Coeur geheten. Verder deden ze aan missiewerk op Zuid-Sumatra. In 1953 betrokken ze het nieuw gebouwde klooster Koningshof te Veldhoven en sindsdien stonden zij ook bekend als zusters van Veldhoven. De zusters zaten vooral in het onderwijs.

De zusters van het Allerheiligste Hart van Jezus vestigden zich in 1937 in het Sint-Jozefklooster (Sint-Jozefparochie) in Deurne en namen de meisjesschool onder hun bestuur. Ze verzorgden de lessen op de school, waaronder die op de naaischool Sint-Jozefparochie en hielden zich bezig met de zorg voor de nog niet leerplichtige schoolkinderen. Tevens verzorgden de zusters de wijkverpleging van het Wit-Gele Kruis Deurne in de Sint-Jozefparochie en Vlierden.

Op zaterdagmiddag 30 augustus 1980 ontstond door onbekende oorzaak brand en een deel van het gebouw ging in vlammen op. Het Sint-Jozefklooster (Sint-Jozefparochie), dat ook flink waterschade leed, werd toen nog door 16 zusters bewoond.

De zusters vonden aanvankelijk onderdak in het Missiehuis St. Willibrord aan de Vlierdenseweg. Na de brand was het in eerste instantie zeker de bedoeling het gebouw opnieuw in gebruik te nemen als klooster. Pas nadat in de loop van 1981 duidelijk werd dat er veel minder animo was onder de zusters om in Deurne te gaan wonen dan het zich daarvoor liet aanzien, is uiteindelijk de beslissing tot verkoop genomen. Daarna verhuisden de zusters naar andere kloosters van de congregatie.


Zusters van het H. Hart van Jezus in Deurne[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook het overzicht van de Zusters van het Heilig Hart die in Deurne hebben gewoond.