U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Bernard Alfrink Mavo: verschil tussen versies

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen bewerkingssamenvatting
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
In 1967 ging de [[Sint-Henricus Ulo|Sint-Henricus jongens Ulo]] en de [[Sint-Maria Mulo|Sint-Maria meisjes Ulo]], op in de nieuwe Deurnese Mavo. Op 20 juli 1967 startte het nieuwe bestuur voor de R.K. Stichting voor Mavo te Deurne ([[Bernard Alfrink Mavo]]). Tot augustus 1968 hielden beide scholen nog hun eigen leiding.  
De '''Bernard Alfrink Mavo''', ook vaak '''BAM''' genoemd, ontstond in 1967 door een fusie tussen de [[Sint-Henricus Ulo|Sint-Henricus jongens Ulo]] en de [[Sint-Maria Mulo|Sint-Maria meisjes Ulo]].
 
 
 
In september 1966 begonnen de organisatorische voorbereidingen op de Mammoetwet. Gestimuleerd door de inspecteur van het onderwijs kwamen de besturen van Sint-Henricus jongens Ulo en de Sint-Maria meisjes Ulo bij elkaar om een intensieve samenwerking voor te bereiden. Al in oktober van dat jaar besluiten zij tot een fusie.  
 
Op 20 juli 1967 start een nieuw bestuur voor de ''R.K. Stichting voor Mavo te Deurne''. Dit bestuur werd losgekoppeld van het kerkbestuur maar er bleven vertegenwoordigers van de [[Zusters Franciscanessen]] en [[Fraters van Tilburg]] deel van uitmaken.  
Toen ontstonden ook de eerste gemengde klassen en was er sprake van een eerste bescheiden uitwisseling van leerkrachten maar beide scholen behielden nog tot augustus 1968 hun eigen leiding, te weten  [[zuster Ancilla]] en [[frater Raymundus]].
 
Doordat de noodgebouwen van het [[Pius XII-college]] aan de [[Pastoor Jacobsstraat]]  door het vertrek van [[Peellandcollege]] in 1969 vrijgekomen waren kon de nieuwe Mavo, officieel de ''R.K. School voor Mavo,'' beschikken over dit complex en kwam er een einde aan de dislocatie, want er werd inmiddels les gegeven in schoolgebouwen op vier verschillende plaatsen: [[Kruisstraat]], [[Bakelseweg]], de voormalige [[Lagere meisjesschool aan de Visser]] en in de gymzaal van de [[lagere jongensschool aan de Zandbosweg]].
 
=== Alfrinkcollege===
In december 1996 tekenden de Bernard Alfrink Mavo, [[R.K. Sg. Dr. Hub Van Doorneschool]], [[scholengemeenschap Elkervoorde]] en het Peellandcollege een intentieverklaring om per 1 augustus 1997 te komen tot één [[Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne]] (IVO Deurne), vallend onder het bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). De fusie ging inderdaad door; het [[St.-Willibrord Gymnasium]] haakte af en bleef zelfstandig ( ‘Kleinschaligheid en herkenbaarheid van het onderwijsaanbod in Deurne blijven prioriteit houden’). Rector IVO Deurne werd [[Ad Cosijn]], op dat moment al rector van het Peellandcollege. Elke deelschool kreeg een eigen deelschoolleider.
 
In eerste instantie betekende dit dat Bernard Alfrink Mavo en de Scholengemeenschap Elkervoorde samengingen onder de nieuwe naam [[Alfrinkcollege]].
===Bronnen===
*Boek [[Op weg naar het onderwijsvierkant in Deurne]], Harold van der Burgt, 2005
*Archief Pieter Willems, tijdens zijn hele loopbaan docent aan de [[huishoudschool]]


Weer later werd de naam van deze school gewijzigd in [[Alfrinkcollege]].


[[categorie:Voortgezet onderwijs]]
[[categorie:Voortgezet onderwijs]]
[[categorie:onderwijs in Deurne]]
[[categorie:onderwijs in Deurne]]
[[categorie:schoolgebouw]]
[[categorie:schoolgebouw]]

Versie van 23 mrt 2014 11:32

De Bernard Alfrink Mavo, ook vaak BAM genoemd, ontstond in 1967 door een fusie tussen de Sint-Henricus jongens Ulo en de Sint-Maria meisjes Ulo.


In september 1966 begonnen de organisatorische voorbereidingen op de Mammoetwet. Gestimuleerd door de inspecteur van het onderwijs kwamen de besturen van Sint-Henricus jongens Ulo en de Sint-Maria meisjes Ulo bij elkaar om een intensieve samenwerking voor te bereiden. Al in oktober van dat jaar besluiten zij tot een fusie.

Op 20 juli 1967 start een nieuw bestuur voor de R.K. Stichting voor Mavo te Deurne. Dit bestuur werd losgekoppeld van het kerkbestuur maar er bleven vertegenwoordigers van de Zusters Franciscanessen en Fraters van Tilburg deel van uitmaken. Toen ontstonden ook de eerste gemengde klassen en was er sprake van een eerste bescheiden uitwisseling van leerkrachten maar beide scholen behielden nog tot augustus 1968 hun eigen leiding, te weten zuster Ancilla en frater Raymundus.

Doordat de noodgebouwen van het Pius XII-college aan de Pastoor Jacobsstraat door het vertrek van Peellandcollege in 1969 vrijgekomen waren kon de nieuwe Mavo, officieel de R.K. School voor Mavo, beschikken over dit complex en kwam er een einde aan de dislocatie, want er werd inmiddels les gegeven in schoolgebouwen op vier verschillende plaatsen: Kruisstraat, Bakelseweg, de voormalige Lagere meisjesschool aan de Visser en in de gymzaal van de lagere jongensschool aan de Zandbosweg.

Alfrinkcollege

In december 1996 tekenden de Bernard Alfrink Mavo, R.K. Sg. Dr. Hub Van Doorneschool, scholengemeenschap Elkervoorde en het Peellandcollege een intentieverklaring om per 1 augustus 1997 te komen tot één Instelling Voortgezet Onderwijs Deurne (IVO Deurne), vallend onder het bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs (OMO). De fusie ging inderdaad door; het St.-Willibrord Gymnasium haakte af en bleef zelfstandig ( ‘Kleinschaligheid en herkenbaarheid van het onderwijsaanbod in Deurne blijven prioriteit houden’). Rector IVO Deurne werd Ad Cosijn, op dat moment al rector van het Peellandcollege. Elke deelschool kreeg een eigen deelschoolleider.

In eerste instantie betekende dit dat Bernard Alfrink Mavo en de Scholengemeenschap Elkervoorde samengingen onder de nieuwe naam Alfrinkcollege.

Bronnen