DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
Rabo Clubkas Campagne april 2018. Lid vóór 01-02-2018? Dan mag je stemmen. Zie: rabobank.nl/peellandzuid
U kunt ons ook steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Heieindseweg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
v.l.n.r. Lena van der Steen-van Bree, Tony van Bree-van den Berg, Harrie van Bree, Dorus van Bree, Ties van Bree. De foto is rond 1964 genomen bij de toenmalige ingang van het huis aan de Dolstraat. (foto beschikbaar gesteld door Harrie van Bree)
Harrie en Tony van Bree-van den Berg in 2007. Inmiddels is deze ingang vervallen en is de ingang aan de andere kant van het huis, en daarmee aan de Heieindseweg.
Dierenpension Heide-lust
Foto: collectie Peter Vink

De Heieindseweg is de kern van het oude gehucht het Heieind.


Het Heieind heeft een geschiedenis die tenminste teruggaat tot 1504 toen Goyard Jan Snijders, namens zijn vrouw Elisabeth, een gefortuneerde dochter van Jan Pegs, een stuk land verkocht aan Goyaard van de Beersdonk. Die akker lag op Vreekwijk aan ‘t Heieind nabij de hoeve van Esp.

Daarbij moet wel worden aangetekend dat met het Heieind vroeger wel een ruimer gebied werd aangeduid dan tegenwoordig, zo werd bijvoorbeeld bij het aanvragen van de bouwvergunning voor de kerk in de Sint-Jozefparochie als bouwplaats het Heieind genoemd. Op het Heieind was tussen 1941 en 1950 een stuk grond aangewezen als algemene begraafplaats. In 1950 werd het bewuste perceel in gebruik genomen als bouwland wat zonder enig bezwaar kon gebeuren want er was nooit iemand begraven. In die tijd kwam iedereen nog vroeg of laat op een katholiek of protestants kerkhof terecht.

Het Willibrordkapelletje aan de Heieindseweg was een voortvloeisel van het twaalfde eeuwfeest van Sint-Willibrordus dat in 1939 landelijk werd gevierd. Het kapelletje werd in het eerste zondag van september 1941 ingezegend door pastoor Van Abeelen en pater Munsters hield nog een korte toespraak. De plechtigheid werd gesloten met een Willibrorduslied dat door de schooljeugd van de Sint-Jozefparochie werd gezongen.

Het Heieind was de bakermat van pater Munsters, een verzamelaar van veel archeologische voorwerpen en oprichter van het archeologiemuseum in Stein. In de eerste helft van de 19e eeuw concentreerde de bewoning op het Heieind zich rond de plek waar nu het Willibrordkapelletje staat en rond het geboortehuis van pater Munsters. Behalve wat kleine boertjes woonden er peelwerkers die na hun zware werk in de Peel met de ontginning van een lapje heidegrond de hoofd boven water probeerden te houden.

Huub en Trudy Haazen startten er in 1976 hun dierenpension Heidelust.

In de Eerste Wereldoorlog woonde bij Peer van Bree op het Heieind jonge Belgische vluchtelinge Julia Seberechts uit Antwerpen. Het leven beviel haar hier zo goed dat ze er na de oorlog bleef wonen. Driek van de Westerlo had nog enige tijd verkering met haar.
Tijdens de eerste wereldoorlog was Nederland gemobiliseerd en moesten drie broers van Driek, allen kostwinners, onder de wapenen. Toen de vergoeding waarop ze recht hadden maar steeds niet werd uitbetaald, ging vader Hannes, samen met zijn lotgenoot de Boekelse Bert (Timmers), die ook twaalf kinderen had waaronder drie dienstplichtigen, met succes reclameren bij de Geldropse burgemeester.

Huisnummering 1953[bewerken]

In 1953 werden de oude huisnummers vervangen door nieuwe adressen. Onderstaand zie u de toen omgenummerde huizen met hun hoofdbewoner. Als u op de zandloper klikt kunt u de betreffende kolom sorteren.

Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Manders, Antonius Heieind 7 Heieindseweg 7
Kuunders, Wilhelmus Heieind 11 Heieindseweg 11
Maris,van Joachem Heieind 12 Heieindseweg 15
Westerlo,van de Isidorus Heieind 13 Heieindseweg 8
Horst-van de Westerlo,van der wed. Joh. Heieind 14 Heieindseweg 10
Nouwen, Marinus Heieind 15 Heieindseweg 12
Wetten,van Martinus Heieind 16 Heieindseweg 16
Roijakkers, Michiel Lambertus Heieind 17 Heieindseweg 20

Literatuur[bewerken]

Pieter Koolen – "Heieindseweg" - afl. 22 in de serie Historische verkenningen (Heemkundekring H.N. Ouwerling) in Weekblad voor Deurne van 17 januari 2008.

Bezig met het laden van de kaart...