Welkom op DeurneWiki - de encyclopedie voor de gemeente Deurne

U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Houtenhoek (straat)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Houtenhoek
22.346.jpg
De Houtenhoek in 1965.
Naam Houtenhoek
Wijk Houtenhoek (wijk)
Opheffing Circa 1980
02.138.JPG

De straat Houtenhoek was vroeger de verbindingsweg van de Helmondseweg ter hoogte van de Heuvelstraat met de Kerkeindseweg.


Het in de jaren '50 en '60 met sintels verharde deel van deze weg vormde voor veel jeugdige Deurnenaren een onderdeel van de weg van en naar hun school aan de Zandbosweg.

Tot circa 1962 liep de weg Houtenhoek door tot aan de Kerkeindseweg. De kruising van de Houtenhoek en Kerkeindseweg lag iets westelijk van de huidige kruising Kerkeindseweg-Oude Bakelseweg. Na aanleg van de Helmondsingel werd het noordelijke deel opgeheven en liep de Houtenhoek dood tegen deze nieuwe weg. Het gedeelte tussen Helmondsingel en Zandbosweg werd tussen 1967 en 1979 opgeheven. Het voormalige tracé bleef als grasveld tussen Groenewoud en Knippenbergstraat van bebouwing gevrijwaard. Omstreeks 1980 werd de Houtenhoekweg aangelegd over dit tracé. Omdat de Houtenhoek al enkele jaren daarvoor grotendeels was opgeheven en uit het landschap was verdwenen, was er met de Houtenhoekweg sprake van een volledig nieuwe weg en feitelijk niet van een geasfalteerde bestaande weg. Sterker nog: tussen Zandbosweg en Helmondseweg is een stukje Houtenhoek gespaard als parallelweg náást de Houtenhoekweg.

Bewoners Houtenhoek in 1955
Bewoner Oud adres Nieuw adres
Verbakel, Henricus J. C.35 Houtenhoek 5
Koolen, Paulus C.24 Houtenhoek 9
Bommel, van Petrus J. C.21 Houtenhoek 12
Michels, Petrus C.23 Houtenhoek 17