DeurneWiki een encyclopedie over, voor en door Deurne(naren)!
U kunt ons steunen door lid of vriend van Heemkundekring H.N. Ouwerling te worden.
Iedere woensdagochtend zijn wij tussen 10 en 12 uur in het heemhuis: Stationsstraat 73.

Opkamer heemhuis

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Ga naar: navigatie, zoeken
Bed in opkamer anno 2012

Het heemhuis heeft nog een opkamer boven de kelderruimte die toegankelijk is via de trap naar de zolder en tegenwoordig gebruikt wordt voor bureauwerkzaamheden.


In 1989, toen het heemhuis officieel in gebruik werd genomen, werd de opkamer gebruikt door het secretariaat van de Heemkundekring H.N. Ouwerling . Een opkamer is een kamer die hoger ligt dan belendende kamers van een woning. De reden voor een opkamer is meestal dat er een half verzonken kelder onder deze kamer ligt. De opkamer is bereikbaar via een trap van enige treden. In 1998 was hier de bibliotheek van de heemkundekring maar vanwege ruimtegebrek kreeg deze na een renovatie van het heemhuis een permanente plek in de voorkamer.
In de tijd dat hier nog café Lutters was gevestigd was de opkamer een slaapkamer. De heemkundekring richtte deze rond 2000 in met een bed, een wiegje, een lampetstel, schilderijen en het wijwatervaatje aan de muur. Boven het bed hingen twee schilderijen van een echtpaar waarvan de vrouw een poffer droeg. In 2014 werd de opkamer van nieuwe elektrische bedrading voorzien en werd het vanwege ruimtegebrek een werkkamer met twee bureaus. Er kan worden gescand en vergaderd.
De vitrinekast met poffers bleef staan. De weggehaalde spullen werden elders opgeslagen.