Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank! Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis |
Oostenrijkse woning
Een Oostenrijkse woning is een prefab woningtype dat na de Tweede Wereldoorlog, in het kader van de wederopbouw, op diverse plaatsen in de gemeente Deurne gebouwd is als noodwoning.
Rond 1948 schreef het Ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting alle Nederlandse gemeenten aan met de vraag of ze belangstelling hadden voor de bouw van de zogenaamde "Oostenrijkse woningen". Dit waren in Oostenrijk geprefabriceerde woningen die in onderdelen aan Nederland geleverd werden. De aanvoer vond plaats via het spoor: per woning waren er twee goederenwagons nodig.
Het waren houten prefab-woningen die door lokale aannemers zeer snel (op)gebouwd konden worden. Uitgaande van reeds eerder gemaakte fundamenten duurde het slechts enkele dagen voordat een Oostenrijkse woning helemaal gebouwd was.
Ook de gemeente Deurne nam deel aan dit project. Anno 2013 zijn er nog meerdere van deze woningen, vaak op ruime kavels gesitueerd en veelal royaal omgeven door groen, behouden gebleven.
Met name in de Walsberg aan de Suezlaan en de Langstraat werden in 1948 diverse Oostenrijkse woningen gebouwd. Ook de pastorie van de Walsberg, tegenover de Gerarduskerk aan de Milhezerweg werd als een Oostenrijkse woning opgetrokken en op 19 april 1948 in gebruik genomen.
Primeur had echter hoofdonderwijzer Leo Theelen in 1946 die op plek van het latere adres Oude Peelstraat 7 in Helenaveen van de gemeente Deurne een geheel houten "Oostenrijkse" woning toegewezen kreeg.