Heeft u correcties, aanvullingen of foto's bij een artikel dan kunt u die hier mailen.
Rabo-clubsupport leverde dit jaar 765,88 euro op. Allen die op ons stemden hartelijk dank!
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis

Hendricus Johan Louwers (1916-1998)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hendricus Johan Louwers
Bestand:HL 0652 002.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Hendricus Johan Louwers
Roepnaam Harrie
Geboorteplaats Tongelre
Geboortedatum 14 november 1916
Overl.plaats Deurne
Overl.datum 26 augustus 1998
Partner(s) [[PersoonPartner(s)::Johanna Paulina (Pauline) Engelen (1920-2010)]]
Beroep(en) melkboer
Bidprentje NBA
Bestand:Wiggelroede 0608 1.jpg
Harrie Louwers als wichelroedeloper
collectie:Pauline Louwers-Engelen.
50-jarig huwelijksfeest van Harrie en Pauline in 1997.
Foto: collectie Jan van der Heijden.

Hendricus Johan (Harrie) Louwers (1916-1998) was melkboer en bracht ruim veertig jaar de zuivelproducten van zuivelfabriek Sint Isidorus, 't stoom, bij de mensen aan huis.


Harrie was het derde kind en tweede zoon van de Deurnese veenarbeider Adrianus Louwers (1885-1965) en Anna Maria Hazen (1887-1968).

Hij huwde 18 oktober 1947 met Pauline Engelen, (Deurne 20 november 1920 - 18 juni 2010), dochter van Wilhelmus Engelen (1879-1961) en Anna Maria van der Heijden (1887-1977).

Het eerste huis dat Harrie samen met Pauline huurde was aan de Vlierdenseweg 123 waar twee kinderen werden geboren. In 1953 verhuisden ze naar Derpsestraat 44 waar nog twee kinderen geboren werden. In november 1968 verhuisden ze naar de Pastoor Jacobsstraat 8 in Deurne. Uit dit huwelijk werden de volgende kinderen geboren:

  1. Wilhelmus (Wim), (Deurne 24 april 1949), Hij huwde met Leny Weerts.
  2. Anne Maria (Annemarie), (Deurne 8 december 1951). Zij huwde met Noud van de Ven.
  3. Adrianus (Adrie), (Deurne 27 september 1953)
  4. Henricus (Henri), (Deurne 5 oktober 1957). Hij huwde met Jeanne van Bree.

Gekleed in dienstoverall,venterstas met wisselgeld en dienstpet haalden de melkventers 's morgens bij 't Stoom hun melk en artikelen op en venten gedurende de dag uit met de hondenkar, de handkar of bakfiets en later met de elektrowagen. Met de geijkte litermaat voor de dagmelk (in het dialect: rómme) werd door de melkventers de melk aan de deur afgemeten en uitgevent. Vanuit de melkkruik met kraantje ging de melk in de geijkte litermaat, daarna in de melkpan van de huisvrouw.

Harrie had drie trekhonden. Het moesten grote sterke honden zijn. Zijn beste hond was Joesta. Een van zijn honden trok zo hard dat de borstkas van de hond in elkaar werd gedrukt waardoor deze later die dag stierf.

In de oorlog werd Harrie op weg naar huis in de bossen bij Vlierden beschoten door de Duitsers maar gelukkig niet geraakt.

Later werden de stalen kratten vervangen door plastic kratten.

Muziek maken zat er bij de familie Louwers al vroeg in. Samen met zijn drie broers Bert, Tinus en Piet werd hij lid van fanfare Wilhelmina in Vlierden waar Harrie hoorn ging spelen.

In 1953 verhuisde hij naar Deurne en werd toen lid van de Koninklijke Harmonie Deurne. Harrie was op zijn tachtigste verjaardag ruim 40 jaar lid van de Koninklijke Harmonie Deurne. Daarnaast was hij lid van het Vrijetijdsorkest, waar hij ook de grote trom sloeg. In het vrijetijdsorkest speelde zijn broer Tinus de bariton, broer Piet de bas en Bert de trompet.

Harrie was ook bekend als wichelroedeloper

Hij kwam er achter dat hij een bijzondere gave had, door een leraar op school bij wie iedereen uit die klas met een wichelroede over een gazon moest lopen. In het gazon lagen een aantal rijksdaalders verstopt die alleen Harrie met de wichelroede eruit haalde. Vaak werd hij gevraagd voor het opzoeken van wateraders in huis of voor het slaan van een waterput. Een waterader zou volgens sommigen een gevaarlijke straling geven waardoor daarvoor gevoelige mensen slecht zouden slapen of onverklaarbare pijn hebben, het zou volgens sommigen ook oorzaak kunnen zijn van huilbaby’s, bedplassen enzovoort.

Wanneer iemand pijn had zou de wichelroede uitslaan op de bewuste plek. Het advies was dan om het bed te verzetten zodat men niet meer op de waterader lag. Vroeger werd wel eens eerst de bouwgrond onderzocht op aanwezigheid van een waterader zodat men het huis er niet midden op de waterader bouwde.

Drie keer vond hij met de wichelroede een gouden ring terug die mensen met werken in de tuin verloren hadden. Vaak geloofden mensen er niet in, maar wanneer men hand in hand met Harrie de wichelroede vasthield dan ondervond men de kracht van de waterader die de wichelroede zou doen uitslaan. Zijn wichelroede maakte hij van veerkrachtig ijzerdraad uit een fietsbuitenband.

Eerste melkbuskar met trekhond,voorgrond is een onbekende vrouw.  
De eerste bakfiets met trekhond met anti-knalbanden
De eerste bakfiets met trekhond met anti-knalbanden  
De eerste bakfiets met luchtbanden.  
Harrie zonder trekhond met bakfiets op zijn route in de Stationsstraat  
De eerste open elektrowagen 1962  
Melkboer Harrie met zijn vrouw Pauline op zijn route in de Stationsstraat.
Melkboer Harrie met zijn vrouw Pauline op zijn route in de Stationsstraat.  
Harrie voor zijn huis net voor zijn pensioen in de Pastoor Jacobsstraat.  
Venterstas voor het wisselgeld.  

Foto's: Pauline Louwers-Engelen.


Zie het eerste deel van film van het VTO: