U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Pastoor Jacobsstraat

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pastoor Jacobsstraat begin jaren '60, gezien vanaf de ambachtsschool aan de Haspelweg.
Foto: collectie gemeente Deurne
Pastoor Jacobsstraat, gezien vanaf de Stationsstraat.
Foto: collectie gemeente Deurne
deze plattegrond toont de sobere indeling van een van de weinige oude huizen in de Pastoor Jacobsstraat, dat rond 1954 gesloopt werd.

De Pastoor Jacobsstraat verbindt de Stationsstraat met de Haspelweg en is vernoemd naar pastoor Gerard Jacobs.


Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Op 10 maart 1952 stelde B&W met voorstel nr. 36 voor: "aan de straat, lopende langs de woning van de schoolarts in de kom der gemeente Deurne, de naam Pastoor Jacobsstraat te geven". In de openbare raadsvergadering van 12 maart 1952 gaf de gemeenteraad haar goedkeuring aan deze straatnaam.

Tracé[bewerken | brontekst bewerken]

De Pastoor Jacobsstraat volgt ongeveer hetzelfde tracé als het oude naamloze zandpad / zandweg dat vermoedelijk in de 17e of 18e eeuw als onderdeel van een grootschalige ontginning van heide- en broekland ten westen van de huidige Stationsstraat ontstond. Op de kaart onderaan de pagina, die van vóór die tijd dateert, zijn later de daar gebouwde huizen ingetekend. Zoals op de plattegrond te zien is liep de straat aanvankelijk door tot aan de hoek Helmondseweg-Kleine Bottel. Van het laatste stukje bleef na het graven van de diepe afwateringssloot slechts een smal paadje over.

De Pastoor Jacobsstraat en ook de Hellemanstraat konden pas aangelegd worden nadat de gemeente Deurne in 1951 de boerderij met ruim 17 hectaren grond van Harrie van der Vranden overgenomen had.

Bebouwing[bewerken | brontekst bewerken]

In de Pastoor Jacobsstraat startte in 1959 Theo Hoogbergen in een aantal houten noodgebouwen met zijn Pius XII-college. Vanaf 1964 werden op het grasveldje voor de school jaarlijks de groepsfoto's van de geslaagden gemaakt. In de periode 1959-1969 breidde het aantal noodlokalen zich gestaag uit. In laatstgenoemd jaar stiet de school zowel zijn oude naam als de noodgebouwen af en ging als Peellandcollege verder aan de burgemeester Roefslaan. Aan de Pastoor Jacobsstraat werden de houten schoolokalen ingenomen door de Mavo-leerlingen. In oktober 1975 verhuisden ook zij naar de Sint-Jozefparochie en werden de noodlokalen afgebroken.

Van oudsher stond in de Pastoor Jacobsstraat slechts één huis. Eigenaar daarvan was de heer Timmers, die het in 1954 voor een gulden per week verhuurde aan de 29-jarige fabrieksarbeider P. Sanders die er met zijn vrouw en tweejarig zoontje woonde.

De gemeentesecretaris en ereburger van Deurne Wiel van Herten woonde in de Pastoor Jacobsstraat.

kaart van de Pastoor Jacobsstraat van voor 1950, later is de bebouwing ingetekend
Hoofdbewoner Oude nr Nieuw adres
Janssen, Peter Th.J. B.67 Pastoor Jacobsstraat 1
van Otterdijk, Karel B.65 Pastoor Jacobsstraat 2
Sanders, Petrus B.66 Pastoor Jacobsstraat 3
Lutters, Johannes Blanco Pastoor Jacobsstraat 8
Winters Martinus J.H. Pastoor Jacobsstraat 2. Pastoor Jacobsstraat 10
Van de Nieuwegiessen Jesper A Pastoor Jacobsstraat 4 Pastoor Jacobsstraat 12
van Herten Willem C.A.H. Pastoor Jacobsstraat 6 Pastoor Jacobsstraat 14
wed.van de Ven Pastoor Jacobsstraat 8 Pastoor Jacobsstraat 16
Jansen Frans Pastoor Jacobsstraat 10 Pastoor Jacobsstraat 18
Theelen Leonardus H 12 Pastoor Jacobsstraat 20
Althuizen Henrici=us M. Pastoor Jacobsstraat 14 Pastoor Jacobsstraat 22
Welten Johannes Pastoor Jacobsstraat 16 Pastoor Jacobsstraat 24
Kartner Henricus Th.W. Pastoor Jacobsstraat 18 Pastoor Jacobsstraat 26
van Deurssen Johannes A. Pastoor Jacobsstraat 20 Pastoor Jacobsstraat 28
Bellemakers Godefridus B.92 Pastoor Jacobsstraat 92
Deze foto van 1913 is gemaakt tijdens de 100-jarige onafhankelijkheidsvieringen in Deurne. Rechts is de ingang van het oude naamloze zandpad / zandweggetje, sinds 1953 Pastoor Jacobsstraat genoemd, duidelijk te zien. Links op de foto is het dak van Sint-Wilbertshove en recht vooruit het Heemhuis aan de Stationsstraat 73. Links van het zandpad achter de bomen is ook het huis van Leonardus Goossens (1842-1924), gemeenteontvanger, nog een beetje zichtbaar. Niet te zien op de foto is de boerderij van Harrie van der Vranden. Alhoewel die boerderij het adres Stationsstraat B.65 meekreeg was het feitelijk gelegen op de plek waar later dokter Martinus Johannes Henricus Winters (1903-1978), op het adres Pastoor Jacobsstraat 10, kwam te wonen.
Foto: collectie Oudheidkamer
Bijna het hele gebied binnen de driehoek St. Willibrordusplantsoen , Pastoor Jacobsstraat en Stationsstraat is op deze foto vanuit de lucht te zien. Rechts het deel van de Pastoor Jacobsstraat tussen de Stationsstraat en het St. Willibrordusplantsoen. Met de nieuw gebouwde seniorenwoningen, ook te zien op deze foto, kreeg de Pastoor Jacobsstraat in de zevenitger jaren van de 20e eeuw nog een vertakking naar links
Foto: collectie Toon Timmers

Afbeeldingengallerij[bewerken | brontekst bewerken]