U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Antonius Franciscus Gielen (1938-2004)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antonius Franciscus Gielen
Antonius F. Gielen.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Franciscus Gielen
Roepnaam Ton
Geboorteplaats Neerkant
Geboortedatum 22 augustus 1938
Overl.plaats Katlarat, Indonesië
Overl.datum 27 mei 2004
Beroep(en) geestelijke, missionaris
Stamboom.png Gielen

Antonius (Ton) Franciscus Gielen (1938-2004) was missionaris op de Molukken. Hij was een van de vele priesters afkomstig uit Deurne.


Ton was een zoon uit het gezin van tien kinderen van de landbouwer Gerardus Silvester Gielen (1903-1987) en Antonia Henrica Verstappen (1906-1989). Hij bracht zijn jeugd door op de Broek in de Neerkant.
Hij wilde al jong graag misdienaar zijn bij de zusters in het klooster, en met het ouder worden was een priesteropleiding en naar de Missie gaan zijn grote wens.

Na de lagere school was het vanzelfsprekend dat hij op 2 september 1952 naar de paters MSC te Tilburg zou gaan om een priesteropleiding te volgen. Op 19 augustus 1959 in Berg en Dal werd hij geprofest als missionaris van het Heilig Hart. Hij werd op 16 juli 1966 in Stein priester gewijd. Aanleiding voor een groot priesterfeest in zijn geboortedorp.

In oktober 1967 werd hij uitgezonden naar de missie in Indonesië. Ruim 35 jaar was hij als missionaris werkzaam op de Molukken. Hij was een tamelijk autoritaire persoon maar met een enorme daadkracht. Hij bouwde vele pastorieën. In het begin oefende hij een drukke medische praktijk uit inclusief de nodige injecties. Maar toen een zuster hem een kies moest trekken en met de verdovingsspuit kwam viel hij flauw. Hij overleed plotseling op 27 mei 2004 in Katlarat. Duizenden mensen waren aanwezig toen hij op 29 mei begraven werd op het MSC-kerkhof te Langgur.