Welkom op DeurneWiki - de Deurnese encyclopedie
Blijf ons steunen door lid of vriend te worden.
10 jaar DeurneWiki - Deurne op de kaart gezet
Arrow Blue Right 001.svg Kaartenexpositie in het gemeentehuis
Arrow Blue Left 001.svg

Antonius Wilhelmus Maria de Louw (1936)

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Toon de Louw
Toon de Louw.jpg
Persoonsinformatie
Volledige naam Antonius Wilhelmus Maria de Louw
Roepnaam Toon
Geboorteplaats Schaijk
Geboortedatum 26 februari 1936
Partner(s) Wilhelmina Maria Bens (1937)
Beroep(en) technisch schade-expert

Antonius Wilhelmus Maria (Toon) de Louw (1936) is als vrijwilliger in Deurne al jarenlang actief binnen de kerk en verschillende verenigingen.


Algemeen[bewerken]

Toon is de zoon van landbouwer Cornelus de Louw (Schaijk 1902-1988 Schaijk) en Wilhelmina Lange (Mill 1903-1992 Schaijk).

Hij is gehuwd met Wilhelmina Maria (Mien) Bens, (Schaijk 31 mei 1937), dochter van landbouwer Jacobus Machutus Bens (Escharen 1899-1988 Reek) en Petronella Hendrina van den Hoogen (Reek 1898-1989 Reek).

Het gezin van Toon en Mien telt drie kinderen:

 1. Helmy, (8 september 1963)
 2. Jack, (10 mei 1965)
 3. Moniek, (22 juli 1969)

Maatschappelijke carrière[bewerken]

Na de lagere school in Schaijk volgde Toon daar de landbouwschool. Hierna ging hij in ’s-Hertogenbosch naar de lagere technische school en behaalde zijn middelstandsdiploma. Tijdens zijn militaire dienst werkte Toon als straalmotormonteur op de vliegbasis Volkel. In die tijd volgde hij nog het voortgezet middelbaar technisch onderwijs en na zijn diensttijd ging hij vier jaar naar een lerarenopleiding in Eindhoven en Nijmegen.

Hij ging aan het werk bij autobedrijven in Oss en werd er na verloop van tijd benoemd tot bedrijfsleider.

In 1971 maakte hij de overstap naar verzekeringsmaatschappij Interpolis en ging aan de slag als technisch schade-expert van auto’s en landbouwvoertuigen. Dit werk heeft hij 25 jaar lang met veel plezier gedaan. Er was toen maar een minpuntje, hij moest verhuizen naar Deurne. Daar heeft hij echter achteraf gezien nooit spijt van gehad.

Sociaal/cultureel[bewerken]

Toon (tweede van links) is actief als zanger en bestuurslid bij de Klotvaarders. Foto: de Klotvaarders.

Toon heeft zich jarenlang ingezet voor de Deurnese gemeenschap in het bijzonder voor verenigingen en organisaties.

 • Hij was in 1977 oprichter van volleybalvereniging Onze Vrije Uurtjes, een recreantenvereniging. Deze vereniging is in 2014 opgeheven.
 • Hij is een actief en betrokken lid van tennisclub Deurne.
 • Een andere belangrijke verdienste is zijn inzet voor de Koninklijke Harmonie Deurne (KHD), waar hij vanaf 1986 bestuurslid is. Vanaf 1986 is hij als bestuurslid met name actief voor de jeugd en het gebouw van de KHD. Voor vele jeugdleden en ouders was hij het aanspreekpunt voor de twee jeugdorkesten.
 • Het gebouwenbeheer bij de KHD was zeker ook een grote klus. De verhuizing van de oude Dr. Hub van Doornezaal naar een tijdelijke locatie en later de inrichting en de verhuizing naar de nieuwe Dr. Hub van Doornezaal waren belangrijke activiteiten van Toon.
 • Hij is als zanger actief bij De Klotvaarders en is daar vanaf 1909 bestuurslid. Ook doet hij bij deze vereniging allerlei hand- en spandiensten.
 • Hij is betrokken bij de parochie van de Heilige Willibrord in Deurne, waar hij al van vóór 1987 collectant is en regelmatig actief is met hand- en spandiensten.
 • Hij was een aantal jaren lid van de parochieraad en is sinds circa 2015 jaren actief als kerkwacht.
 • Hij was drie jaar actief bij Leven voor Leven, de charitasstichting voor Roemenië.

Onderscheidingen[bewerken]

 • Toon is erelid bij de Koninklijke Harmonie Deurne en hij ontving bij zijn vijfentwintigjarig jubileum de zilveren speld van de vereniging.
 • Zijn inzet voor de jeugd van de KHD kreeg hij van de Hosbengels de titel erehosbengel.
 • In september 2009 kreeg Toon uit handen van burgemeester Gerard Daandels een koninklijke onderscheiding. Hij werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.