U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Basisschool De Hasselbraam

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Heiakker met De Hasselbraam.
Foto collectie gemeente Deurne
Heiakker met De Hasselbraam.
Foto collectie gemeente Deurne
Kunstwerk De Bezoeker bij een van de toegangen. foto collectie Ton Hartjens

Basisschool De Hasselbraam staat in de wijk Heiakker in Deurne.


In 1987 startte openbare basisschool De Hasselbraam aan de Torteltuin. Een aantal ouders wilde toen in Deurne, naast basisschool de Bron een tweede openbare school. Deze ouders wilden geen klassikaal onderwijs. Ondersteund door een schoolbegeleider namen zij poolshoogte bij een aantal scholen in de regio op zoek naar aansprekende methodes. Een aantal elementen uit het Jenaplan-onderwijs werd daarbij overgenomen.

De school begon met 17 leerlingen als tweede openbare school in Deurne met twee noodlokalen bij de katholieke basisschool D'n Heiakker aan de Patrijs. Het initiatief tot oprichting was genomen met medewerking van de toenmalige wethouder Jan Duffhaus. In het tweede jaar werd de noodschool uitgebreid met een bouwkeet als klaslokaal.

Vooral in de begintijd zaten er, mede vanwege het destijds nieuwe fenomeen van het continurooster, kinderen uit de hele gemeente Deurne op deze school.

De naam De Hasselbraam is ontleend aan het boek Pluk van de Petteflet van Annie M.G. Schmidt.

  • In 1989 kreeg de school, die toen 111 leerlingen telde, een eigen onderkomen.
  • In 1991 kreeg de school het door de Eindhovense kunstenaar Michel Kuipers ontworpen en van keramisch materiaal samengesteld kunstwerk De Bezoeker.
  • In 2002 werden er twee nieuwe lokalen feestelijk heropend.
  • In 2012 bij het zilveren jubileum van de school was het aantal leerlingen gestegen tot 230.

Personeel[bewerken | brontekst bewerken]

Ineke de Hair was de eerste directeur van deze school. Zij nam op dinsdag 31 maart 2015 afscheid als directeur van deze school. Na 43 jaar in het onderwijs ging ze met pensioen.

Per 1 april 2015 werd mevrouw Nazan Schillings-Baas uit Venlo benoemd tot directeur. Ze werd later opgevolgd door Gabriella Buijs.

Arie Boertjes was tien jaar adjunct-directeur op basisschool De Hasselbraam.

Integratieklas op De Hasselbraam[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 werd een intentieverklaring tot samenwerking tussen Platoo, het bestuur voor openbaar onderwijs, en de Antoon van Dijkschool, waardoor er op De Hasselbraam een integratieklas kwam, waar kinderen met een speciale onderwijsindicatie toegesneden begeleiding krijgen.

Eigen wandelvierdaagse[bewerken | brontekst bewerken]

In juni 2021 hield de school voor leerlingen en ouders een wandelvierdaagse. Dit alternatief ontstond omdat de Avondvierdaagse Deurne voor de tweede keer op rij geschrapt was. Om bij de kinderen het gevoel van een AVD te behouden koos de OR hier voor. Er werd gelopen met 10 km voor de onderbouw en 20 km voor de bovenbouw. Er liepen 91 kinderen en ouders mee en na afloop werden ze beloond met een ‘Hasselbraammedaille’.

Bronnen, noten en/of referenties