U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis (met uitzondering van augustus).

Basisschool De Peelparel

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schoolgebouw
28.015.jpg
Locatie Oude Peelstraat 10, Helenaveen
Gebruik school
Monument status Gemeentelijk monument

Basisschool De Peelparel aan de Oude Peelstraat 10 in Helenaveen kreeg zijn naam in 1980 bij de opening door burgemeester Van Genabeek van een nieuwe bijbouw.

Het schoolgebouw De Peelparel is aangemerkt als een gemeentelijk monument.

Het uit 1914 daterende schoolgebouw , voormalige openbare School aan de Oude Peelstraat 10. Sedert 1980 rk basisischool "De Peelparel". Foto ter beschikking gesteld door archief van Zrs Franciscanessen S.F.I.C in Veghel


De openbare lagere school van Helenaveen werd in 1910 omgevormd tot een bijzondere rooms-katolieke school. Er bleef daarnaast wel een kleine openbare school in Helenaveen bestaan, die slechts door gering aantal protestantse kinderen bezocht werd en daarom in de volksmond het "protestants schooltje" heette. Het gebouw De Peelparel behoort tot het beschermd dorpsgezicht en dateert van 1914. Het oude gedeelte werd later grondig gerenoveerd en aan de achterzijde is een nieuwe vleugel aangebouwd. Achter het schoolgebouw ligt een ruim betegelde speelplaats en een riant park, waar de kinderen naar hartenlust kunnen spelen.

De school heeft een relatief klein leerlingenaantal en is verdeeld over 4 combinatie-groepen.

Op 14 oktober 2009 kreeg De Peelparel het Brabants Verkeersveiligheidslabel (BVL).

(Het BVL biedt scholen en gemeenten de helpende hand om structureel en meer op de praktijk van alledag gerichte verkeerseducatie te geven. Het BVL is een parapluproject van de provincie Noord-Brabant voor verkeerseducatie gericht op jongeren tussen 4 en 18 jaar.)

Dit omdat de school structureel aandacht schenkt aan verkeerseducatie. De Peelparel heeft sinds 1997 verkeersouders en verkeersbrigadiers.

Eveneens in 2009 kreeg groep 5/6 van deze basisschool de derde prijs, een boekenpakket ter waarde van 50 euro, met de Aan Tafel Wedstrijd; een actie tijdens de Kinderboekenweek 2009 met als onderwerp "Eten en snoepen" in kinderboeken.


externe link[bewerken | brontekst bewerken]