U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Tot nader bericht geen woensdagochtendbijeenkomsten in het heemhuis.

Basisschool De Piramide

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Versie door Fien Verrijt (overleg | bijdragen) op 27 dec 2013 om 23:13
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:De Piramide.jpg
Basisschool De Piramide.
Foto: collectie Ton Hartjens - collectie RHCe
Basisschool de Piramide Foto: collectie fam. Koolen
Basisschool de Piramide Foto: collectie fam. Koolen

Basisschool De Piramide staat in de wijk de Koolhof.


Beginperiode

De Piramide" startte op 1 augustus 1973 heel bescheiden. De nieuwe school was nog niet klaar en voor de 110 leerlingen vond men met vier klassen (lager onderwijs) in vier noodlokalen van het voormalig politiebureau aan de Heuvel onderdak.
Twee kleuterklassen konden worden ondergebracht in de kleuterschool Het Molengrut aan de Europastraat. Ruim twee maanden later kon men al verhuizen naar De Koolhof want de linkervleugel van het hoofdgebouw van De Piramide kon worden opgeleverd.

Op 1 januari 1974 was ook de rechtervleugel klaar. Zaterdag 9 maart 1974 werd de kleuter- en lagere school de Piramide officieel geopend door burgemeester Frans Hoebens.

Er waren bij aanvang 2 kleuterklassen en 5 leerjaren (klas 1 tot en met 5). De kleuterschool had 4 lokalen met een speelhal voor de kleuters en de lagere school begon met 8 lokalen en een aula. Beide scholen hadden een aparte personeelskamer.

Naamgeving

Het gehele gebouwencomplex kreeg de naam Piramide vanwege de schuine daken van de lokalen. De naam werd tevens symbolisch gevonden: de basis voor het onderwijs krijgen de kinderen als zij als 4-jarigen de kleuterschool' binnenkomen om als zij op hun 12de jaar de school verlaten, de top te hebben bereikt.

De naam werd gekozen na een wedstrijd onder de leerlingen. Opmerkelijk was dat de naam Piramide was ingestuurd door drie leerlingen.
Het hoofd van deze nieuwe school was de heer F. Martens afkomstig uit Milheeze.

Uitbreiding

In 1977 volgde nogmaals een uitbreiding met vier klaslokalen waarna in de jaren 1979 tot en met 1981 in totaal acht noodlokalen werden opgericht.

Tien jaar later had men over vierentwintig lokalen beschikking. De school telde bijna zevenhonderd leerlingen en 27 leerkrachten

Terugloop

Eind jaren negentig van de vorige eeuw kreeg men te maken met leegstand door terugloop van het aantal leerlingen.
De gemeente zocht naar een oplossing om andere basisscholen in de Piramide te laten huisvesten. Dit voornemen vond, door weerstand van de ouders en leerkrachten van de betreffende scholen, geen doorgang.

Externe Link

website basisschool de Piramide