U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Basisschool Zeilberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meisjesschool Zeilberg.
Foto: collectie Frans Gloudemans

Basisschool Zeilberg werd in 1914 in de Zeilberg opgericht en bestond uit drie verschillende gebouwen.


Aan het einde van de 19e eeuw werd de roep in Zeilberg om een eigen kerk en een eigen school steeds groter. De afstand die moest worden afgelegd om de Deurne te bereiken werd voor mensen die zich in nieuw ontgonnen gebieden vestigden, steeds lastiger.
Een verzoek om een school te bouwen werd ingediend bij het gemeentebestuur van Deurne en in 1914 werd de meisjesschool in gebruik genomen.
De Zusters Franciscanessen startte met een meisjesschool aan de Blasiusstraat met een kleuterklas en drie lager onderwijs lokalen, waarin zes klassen waren gehuisvest. Een jaar later,november 1915, werd de jongensschool, gelegen aan de Zeilbergsestraat 26 in gebruik genomen. Er werd gestart met drie klaslokalen waarin zes klassen gehuisvest waren. Als eerste hoofd werd aangesteld de heer Piet Leenhouwers met twee leerkrachten. Behalve de school werd er ook een onderwijzerswoning gebouwd.

In 1970 werd de heer Gerard van Kalken hoofd van beide scholen en waren beide scholen gemengd geworden, en samengevoegd. In augustus 1981 verhuisden alle kinderen van de Zeilbergsestraat naar een nieuwe school aan de Irenestraat, het schoolgebouw was uitgebreid met twee lokalen. Op 3 augustus 1981 werd de jongensschool die in 1915 in gebruik werd genomen gesloopt.

Tot medio 1971 fungeerde het kerkbestuur ook als schoolbestuur.
In juni 1989 werd het vijfenzeventig jarig bestaan gevierd. [1]

De hoogbouw aan de Irenestraat werd in 1998 gesloopt nadat er betonrot was geconstateerd. De laagbouw aan de Margrietstraat was met steun van vrijwilligers twee jaar lang ingrijpend verbouwd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Website Basisschool Zeilberg

Bronnen, noten en/of referenties