U steunt de heemkundekring door lid of vriend te worden.
Iedere eerste maandag- en woensdagochtend van de maand van 10 tot 12 uur kunt u ons bezoeken in het heemhuis.

Basisschool Zeilberg

Uit DeurneWiki, de historische encyclopedie voor groot-Deurne.
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meisjesschool Zeilberg.
Foto: collectie Frans Gloudemans

Basisschool Zeilberg ontstond uit een aantal gefuseerde eerdere scholen in de Zeilberg, met hun wortels in 1914.


Aan het einde van de 19e eeuw werd de roep in Zeilberg om een eigen kerk en een eigen school steeds groter. De afstand die moest worden afgelegd om de Deurne te bereiken werd voor mensen die zich in nieuw ontgonnen gebieden vestigden, steeds lastiger. Een verzoek om een school te bouwen werd ingediend bij het gemeentebestuur van Deurne en in 1914 werd de meisjesschool in gebruik genomen. De Zusters Franciscanessen startten met een meisjesschool aan de Blasiusstraat met een kleuterklas en drie lager-onderwijs-lokalen, waarin zes klassen waren gehuisvest.

Een jaar later, in november 1915, werd de jongensschool, gelegen aan de Zeilbergsestraat 24, in gebruik genomen. Er werd gestart met drie klaslokalen waarin zes klassen gehuisvest waren. Als eerste hoofd werd Piet Leenhouwers aangesteld, aangevuld met twee leerkrachten. Behalve de school werd er ook een onderwijzerswoning gebouwd.

In 1970 werd Gerard van Kalken hoofd van beide scholen. De scholen werden gemengd en samengevoegd. In augustus 1981 verhuisden alle kinderen van de Zeilbergsestraat naar een nieuwe school aan de Irenestraat. Het schoolgebouw was twee lokalen groter. Vervolgens werd de oude jongensschool gesloopt. Enkele jaren later werd met de hervorming van het onderwijs de basisschool als onderwijsmodel ingevoerd.

Tot medio 1971 fungeerde het kerkbestuur ook als schoolbestuur. In juni 1989 werd het vijfenzeventig jarig bestaan gevierd. [1]

De hoogbouw aan de Irenestraat werd in 1998 gesloopt, nadat er betonrot was geconstateerd. De laagbouw aan de Margrietstraat werd met steun van vrijwilligers twee jaar lang ingrijpend verbouwd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Website Basisschool Zeilberg

Bronnen, noten en/of referenties